Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Εκστρατεία Davutoğlu στην Αθήνα: Θα γίνουν οι επιθυμίες πραγματικότητα;

Εκστρατεία Davutoğlu στην Αθήνα: Θα γίνουν οι επιθυμίες πραγματικότητα;Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Από το άρθρο άποψης της ARIANAS FERENTINOU στη hurriyet
Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Davutoğlu στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πολύ σημαντική από την άποψη του αριθμού των υπουργών που τον συνόδευαν, μαζί με τον αριθμό των μελών της επιχειρηματικής ελίτ της Τουρκίας . Οι αντιπρόσωποι είχαν πάει εκεί για την «επιχείρηση», όπως δήλωσε ο Davutoğlu σε ομιλία του στο τέλος του Τουρκο- Ελληνικού  υψηλού επιπέδου στρατηγικό συμβούλιο.

 «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα Τούρκοι υπουργοί στην Ελλάδα. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την ομάδα εργασίας πριν από τέσσερα χρόνια, μαζί με την Ελλάδα, δεν το είδαμε ως ένα προσωρινό πράγμα … Είχαμε ένα όραμα, να μετατρέψουμε τις παραδοσιακές μας σχέσεις σε μια μόνιμη σχέση φιλίας.  Σε τελική ανάλυση, είμαστε η πύλη προς την Ασία για την Ελλάδα και η Ελλάδα αποτελεί την πύλη μας προς την Ευρώπη», είπε.
Παρά τις σχετικά «χωρίς προβλήματα» σχέσεις τα τελευταία χρόνια , και την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην Ελλάδα , οι δύο χώρες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το οικονομικό και εμπορικό δυναμικό τους . Ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει χαμηλός, καθώς αυξήθηκε μόνο 2 τοις εκατό κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους .
Είναι οι επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές άσκοπα προσεκτικοί ;
Παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς ηγέτες του «μακροπρόθεσμα , μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα» πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια για τις επενδύσεις και στις δύο χώρες , οι επιχειρηματίες τις  αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό .
Εκτός από τις χρόνιες διαφορές για το  Αιγαίο , τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα , φέτος ένα άλλο σημαντικό θέμα προστέθηκε στην πολιτική ατζέντα και ρίχνει μια σκιά πάνω από τη συνάντηση στην Αθήνα .
Το ζήτημα είναι η διαμάχη για τα δικαιώματα εξερεύνησης για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο , το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ ) να πραγματοποιεί τις δικές της εργασίες εξερεύνησης της , τη θέση των Τουρκοκυπρίων, το δικαίωμα της Ελλάδα να κηρύξει τη δική της ΑΟΖ , και τη συμφωνία της με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ .
Η Άγκυρα έχει ήδη προειδοποιήσει τις τελευταίες χώρες να μην λαμβάνουν μέτρα που θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο . Σε μια συνέντευξη με την Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή , στις 7 Δεκεμβρίου, ο Davutoğlu δήλωσε επίσης ότι «έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγει . Κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας . Εντάξει ;»
Την παραμονή της συνάντησης στην Αθήνα , υπήρχε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η Άγκυρα θα αποσύρει το πλοίο Barbaros από την ΑΟΖ της Κύπρου, προκειμένου να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες για την Κύπρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη στο τέλος .
«Σίγουρα , υπάρχουν θέματα που εξετάζουμε από μια διαφορετική οπτική γωνία … Δεν θέλουμε εντάσεις είτε στη Μεσόγειο είτε στο Αιγαίο. Αλλά πρόκειται να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα με την ομιλία και κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο στα μάτια», δήλωσε ο σε Davutoğlu καταληκτική ομιλία του στην Αθήνα.
Κάποιος μπορεί να πει ότι το γεγονός ότι η τρίτη Τουρκο- Ελληνική συνάντηση έλαβε πράγματι χώρα ήταν ένα αρκετά καλό βήμα. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών να στοιχηματίσει ολόψυχα  για την ευημερία των δύο λαών, εκτός αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να κάνουν το παραπάνω βήμα. Μέχρι στιγμής , δεν το βλέπουμε αυτό.
Πηγή: hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: