Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΑΣΣΕ ΔΕΗ ζούμε ιστορικές στιγμές

http://1.bp.blogspot.com/-oOm-P4riYFw/TepJDi793hI/AAAAAAAAEfA/3g2YuhEXS4o/s1600/%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%91%2B%CE%91%CE%A3%CE%A3%CE%95-%CE%94%CE%95%CE%97.jpgΗ επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει άρδην το τοπίο στην Ηλεκτρενέργεια δικαιώνοντας όλους όσους πάλεψαν ενάντια στην διάλυση και την εκποίηση της ΔΕΗ. Προσπάθειες δεκαετιών βρίσκουν επιτέλους την δικαίωσή τους, αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα κατάφεραν να καρπίσουν και να ανατρέψουν την εθελόδουλη στάση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  Η προσπάθεια για μια ΔΕΗ δημόσια και κοινωνικοποιημένη ξεκίνησε δεν θα είναι όμως ούτε δεδομένη ούτε εύκολη, θα πρέπει να προχωρά διασφαλίζοντας κάθε φορά την υποστήριξη εργαζόμενων και κοινωνίας .

Η υποστήριξη από τη κοινωνία απαιτεί την θεσμοποίηση της συμμετοχής της στις αποφάσεις, μέριμνα για τα πιο αδύνατα μέλη της, στρατηγικό ηλεκτρενεργειακό σχεδιασμό αλλά και την προσαρμοστικότητα στις σημερινές ανάγκες έτσι ώστε να μην μετατραπεί αυτή η προσπάθεια σε μια μικρή παρένθεση. Πολλοί συνάνθρωποι μας δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ρεύμα τους και ζουν στο σκοτάδι ενώ άλλοι κατέφυγαν σε παράνομη επανασύνδεση. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των αναγκών τους στην βάση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν ήτοι της δωρεάν ηλεκτροδότησης των 300 χιλ φτωχότερων νοικοκυριών και της μείωσης της τιμής του ρεύματος.

 Η υποστήριξη από τους εργαζόμενους απαιτεί πρώτα-πρώτα τον σεβασμό της θέσης και του ρόλου τους στην παραγωγή, την αναγνώρισή τους ως συνδιαμορφωτές της νέας ΔΕΗ που σημαίνει και θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στις αποφάσεις σε επίπεδο μονάδας. Η επιστράτευση - που αποτελεί παρελθόν - ήταν παράνομη και είχε στόχο την παρεμπόδιση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδίαζαν αλλά κυρίως έδειχνε πως η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπιζε ως εχθρούς τους εργαζόμενους. Η διαβούλευση με την ΓΕΝΟΠ επιβάλλεται για όλα τα θέματα που εκκρεμούν όπως για μια νέα συλλογική σύμβαση με προσλήψεις προσωπικού και χωρίς άλλες μειώσεις μισθών.

 


Τέλος στην ιδιωτικοποίηση

Η ΔΕΗ αποτελεί μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό σημαίνει κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και επιστροφή του 17% στην ΔΕΗ. Διακοπή της πώλησης της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ & του ΑΔΜΗΕ. Περιορισμός του ρόλου της ΡΑΕ και αντικατάσταση όλων των μελών των ΔΣ ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ που ορίζονται από το Δημόσιο. Οι ιδέες της νέας κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον του ηλεκτρενεργειακού χώρου πρέπει να αποτυπωθούν με αλλαγές στην οργανωτική δομή των εταιρειών και το νομοθετικό πλαίσιο.

Τέλος σε κάθε χαριστική ρύθμιση, σε κάθε είδους επιδότηση των ιδιωτών παραγωγών και άμεση μείωση των συμφωνημένων τιμών στις ΑΠΕ έτσι ώστε να αποδοθεί μια δικαιότερη κατανομή των βαρών αλλά και για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το κόστος της κιλοβατώρας.

Βαρίδι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Η κυρίαρχη παρουσία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΔΕΗ είναι κακός οιωνός για πραγματικές αλλαγές. ΠΑΣΚΕ ( όπως και αν εμφανίζεται ), ΔΑΚΕ & ΣΑΔ ( ΜΕΤΑ ) αφού έλαμψαν τα προηγούμενα χρόνια με τα φαινόμενα διαφθοράς ετοιμάζουν την επαναφορά τους με την νέα κυβέρνηση. Καμιά εμπιστοσύνη δεν τους έχουμε, τίποτε καλό για τους εργαζόμενους δεν περιμένουμε από τις πλειοψηφίες αυτές.
 
Η νέα κυβέρνηση πρέπει απευθυνόμενη στους εργαζόμενους να τους δώσει την δυνατότητα να γίνουν αποφασιστικός παράγοντας της καθημερινής λειτουργίας κάθε μονάδας του ομίλου ΔΕΗ. Να τους δώσει την δυνατότητα να οργανωθούν και να συμβάλλουν στην κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών, στο παρόν και το μέλλον τους. Αυτό σημαίνει, οργάνωση εργατικών συμβουλίων με την εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και μελέτη συμπλήρωσής του.

 Πιστεύουμε πως ζούμε ιστορικές στιγμές και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια ΔΕΗ ενιαία, 100% δημόσια, κοινωνικοποιημένη, υπηρέτη των λαϊκών αναγκών, με το μικρότερο δυνατό κόστος κιλοβατώρας και το μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 ΑΣΣΕ/ΔΕΗ,    Φλεβάρης 2015
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Η ΑΣΣΕ/ΔΕΗ
Ετικέτες: Ανακοινώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: