Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η Ρωσία κόβει τα επιτόκια για να αποτρέψει την ύφεση

Η Ρωσία κόβει τα επιτόκια για να αποτρέψει την ύφεσηΑπόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Η κεντρική τράπεζα είπε ότι μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 15 ​​% από 17 %, δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στην πρόληψη για μια παρατεταμένη ύφεση από ότι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ή στη στήριξη του ρουβλιού .
Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι δυτικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία την έκανε ακόμη πιο ευάλωτη στην κατάρρευση των διεθνών τιμών του αργού στα τέλη του περασμένου έτους.

Καθώς το ρούβλι έπεσε κατακόρυφα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου το Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε τα επιτόκια για να υπερασπιστεί το νόμισμα και να αποτραπεί ο πληθωρισμός να βγει εκτός ελέγχου.
Η κίνηση έκτακτης ανάγκης δημιούργησε κραυγές διαμαρτυρίας από Ρώσους δανειολήπτες και επιχειρηματίες. Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιταχύνεται τον Ιανουάριο αλλά η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναμένει πιέσεις στις τιμές να αρχίσουν να επιβραδύνουν εξαιτίας της πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 3,2 % το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είπε η κεντρική τράπεζα.


 Πηγή: gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: