Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα είναι μια ειδική οικονομική ζώνη της ΕΕ! Παραδοχή «βόμβα» Μοσκοβισί σε Χρυσόγονο

moskovisi_6Στην επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης με εργασιακούς όρους Μεσαίωνα, προχώρησε επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με αφορμή την απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου για την επαναφορά της ανταπεργίας στην χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Χρυσόγονου, «η απάντησή της (Κομισιόν) στην ερώτηση αποτελεί αναμάσημα των γνωστών νεοαποικιακών θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη εφαρμογής του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μνημονιακή Ελλάδα». Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί απαντά με γενικότητες και υπεκφυγές στη συγκεκριμένα ερωτήματα του ευρωβουλευτή.
Αυτό το οποίο καθίσταται σαφές είναι ότι η Ελλάδα, ελέω μνημονίων, διέπεται από νόμους οι οποίοι είναι εκτός ενωσιακής νομοθεσίας. «Το ΜΣ (Μνημόνιο Συνεννόησης) δεν είναι νομοθετική πράξη της ΕΕ, αλλά ένα μέσο που συμφωνήθηκε διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Το Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι, κατά την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο μιας τέτοιας διακυβερνητικής ρύθμισης, οι εθνικές αρχές δεν εφαρμόζουν την ενωσιακή νομοθεσία. Οι διατάξεις του Χάρτη της ΕΕ απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί στην απάντηση του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει όλους όσοι ισχυρίζονται από την έναρξη της εφαρμογής των μνημονίων ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια «ειδική οικονομική ζώνη» της ΕΕ, με θεσμούς, όπως αυτούς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, να έχουν μπει νομοθετικά στο περιθώριο.
Η ερώτηση Χρυσόγονου
Η εταιρεία «Τρίτη Όψη ΑΕ» που εκδίδει την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» επέβαλε, το Νοέμβριο του 2014, άτυπο λοκ άουτ, ως απάντηση στο αίτημα των 140 εργαζομένων της εφημερίδας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα εννέα μηνών.
hrisogonos_4Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας κλείδωσε το κτίριο της εφημερίδας, διέκοψε την κυκλοφορία της και μπλόκαρε τη λειτουργία του δικτυακού της τόπου και την πρόσβαση των εργαζομένων της σε αυτόν.
Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει χρονικά με τις αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα ζητά επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει την πρακτική του λοκ άουτ.
Η πρακτική του λοκ άουτ, όμως, πλήττει στην ουσία του το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος έχει νομική ισχύ ισοδύναμη των Συνθηκών (άρθρο 6 παράγραφος 1 ΣΕΕ).
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
Αποτελεί πράγματι η επαναφορά του λοκ άουτ επιταγή της τρόικας;
Ποιες άλλες απαιτήσεις έχει εγείρει η τρόικα στο πεδίο των συλλογικού εργατικού δικαίου;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή για να διασφαλίσει την τήρηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και λιτότητας;
Η απάντηση Μοσκοβισί
Ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών σχέσεων αναλαμβάνεται στο πλαίσιο του εν εξελίξει 2ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας που αποβλέπει στην ενίσχυση της κοινωνικής εταιρικής σχέσης στη χώρα. Οι εθνικές αρχές συνεργάζονται με τους κοινωνικούς εταίρους και επωφελούνται από την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με το θέμα αυτό. Η Επιτροπή υποστηρίζει αυτή τη συνδρομή της ΔΟΕ όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο και το εργατικό δίκαιο.
Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει την τήρηση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο Χάρτη της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία που αναφέρονται στις διεθνείς δεσμεύσεις τις οποίες έχει προσυπογράψει η ΕΕ. Είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τη συνέπεια των μνημονίων συνεννόησης (ΜΣ) με την ενωσιακή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η Επιτροπή επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ΜΣ δεν είναι νομοθετική πράξη της ΕΕ, αλλά ένα μέσο που συμφωνήθηκε διμερώς μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Το Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι, κατά την εφαρμογή μέτρων στο πλαίσιο μιας τέτοιας διακυβερνητικής ρύθμισης, οι εθνικές αρχές δεν εφαρμόζουν την ενωσιακή νομοθεσία. Οι διατάξεις του Χάρτη της ΕΕ απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο. Σε θέματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ και των διεθνών δεσμεύσεων που έχουν υπογραφεί από την ΕΕ, εναπόκειται στις εθνικές αρχές να εξασφαλίσουν την τήρηση των υποχρεώσεων όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως προκύπτουν από την εσωτερική νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !