Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Στίγκλιτς: Αδιανόητη η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ελιγμού στην ελληνική κυβέρνηση και αυτό αποτελεί πραγματικά ένα σφάλμα, δηλώνει στην γαλλική εφημερίδα Les Echos ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ παρεμβαίνει στο ζήτημα της Ελλάδας, απαντά ότι...

"πρόκειται για έναν τρόπο αδιανόητο τρόπο για έναν δημόσιο φορέα. Είναι λίγο σαν οι αμερικανοί ηγέτες να άφηναν την Καλιφόρνια να φτάσει στην χρεοκοπία χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι! Η ΕΚΤ δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ελιγμού στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πραγματικά λάθος".
"Η στάση της δεν είναι μεμπτή μόνον σήμερα, ήταν και κατά την διάρκεια της κρίσης, κυρίως στην διαχείριση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ, της οποίας προήδρευε τότε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν αντίθετη σ' αυτό για καιρό. Η κύρια ανησυχία της ήταν να εμποδίσει μια χρεοκοπία η οποία θα ενεργοποιούσε τα CDS και θα ανάγκαζε ως εκ τούτου τους αγοραστές αυτών των κερδοσκοπικών εργαλείων να παίξουν τον ρόλο τους ως ασφαλιστές. Αυτή είναι μια περίεργη προτεραιότητα για μια τράπεζα ρυθμιστή! Και δεν μιλάω καν για το ιστορικό σφάλμα που διέπραξε αυξάνοντας τα επιτόκιά της στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης...". Σε ερώτηση σχετικά με το αν κατανοεί το επιχείρημα του "ηθικού κινδύνου" που χρησιμοποιούν κυρίως οι Γερμανοί όσον αφορά την Ελλάδα, ο Στίγκλιτς επισημαίνει ότι "στην πραγματικότητα το επιχείρημα του ηθικού κινδύνου χρησιμοποιείται πάντα προς όφελος των πιστωτών. Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μπορεί μια χώρα να θέλει να φτάσει σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση ώστε να ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης;
Αυτό δεν βγάζει νόημα. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι, αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, το κόστος θα ήταν πολύ πιο υψηλό από αυτό της διάσωσης. Αυτό που χρειαζόταν από την έναρξη της κρίσης ήταν μια στρατηγική επικεντρωμένη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Εξάλλου το ΔΝΤ τασσόταν περισσότερο υπέρ αυτής της πολιτικής, όμως δεν ήταν μόνο του στην διαχείριση του ελληνικού ζητήματος".
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να φανεί πιο χρήσιμη στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Στίγκλιτς, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001, δηλώνει στη Les Echos ότι πιστεύει, "όπως και ο Γιάννης Βαρουφάκης, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη χρήση του απολογισμού της ΕΚΤ, συνδυάζοντάς τον με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η ιδέα θα ήταν να αγοράζονται από την κεντρική τράπεζα μαζικές ποσότητες ομολόγων που εκδίδονται από την ΕΤΕπ, προκειμένου αυτή να μπορεί να επενδύσει σε πολλά προγράμματα που είναι χρήσιμα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά απ' ό,τι το σχέδιο Γιούνκερ. Η ιδέα συνεργασίας της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ μου φαίνεται καλή, αλλά μπορούμε να φανταστούμε επίσης την χρήση κι άλλων θεσμών ή την δημιουργία νέων για να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων".

Ο Στίγκλιτς, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του φόρουμ του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, που διεξήχθη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, είχε συνομιλίες με αφορμή το συνέδριο αυτό με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον οποίο μοιράζεται πολλές ιδέες. 

exomatiakaivlepo

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

300. 000 προσλήψεις στο Δημόσιο, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ
====================================
ΗΜ/ΝΙΑ: Τρίτη 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2015

Τους τέσσερις άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα θέματα που θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποκάλυψε ο Γ. Δραγασάκης σε ομιλία του. Τι ανακοίνωσε για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη φορολογία και όσα είχε συζητήσει με τον Μ. Ντράγκι.

Τη “στρόφιγγα” των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις
===========================================================
αναλάβει την εξουσία σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην τοπική οργάνωση Πεύκης –Λυκόβρυσης όπου και αποκάλυψε τους τέσσερις άξονες διαπραγμάτευσης και τα “καυτά” θέματα που θα θέσει επί τάπητος στις διαπραγματεύσες με τους δανειστές.
Πρώτο θέμα προς διαπραγμάτευση, όπως ο ίδιος το αξιολόγησε, είναι το πλεόνασμα να είναι πολύ μικρό.
Υπέρμαχος ο ίδιος καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ,
των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έθεσε και ένα δεύτερο συναφές θέμα: αναρωτήθηκε πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη όταν το πλεόνασμα κατατίθεται σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων.
«Δεν γίνεται όλο το ποσό να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους και την ίδια στιγμή, να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο… Και αυτό -συνέχισε- είναι θέμα για το οποίο δεν μας λένε κάτι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου, το Ποτάμι, αλλά ούτε και το ΚΚΕ – το τελευταίο στο όνομα μιας γενικολογίας…».

Μια ιδέα που συζητά εξάλλου η Κουμουνδούρου

είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αγοράζει γενικώς ομόλογα, αλλά αυτά που θα εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εν είδει αναπτυξιακού μηχανισμού. Η πρόταση αυτή …κουμπώνει και με μία ακόμη, για την εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα ελλείμματα.
Ο υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Αθηνών επικαλέστηκε επί παραδείγματι τις απόψεις γερμανού οικονομολόγου, που προκρίνει τη σύνδεση των επιτοκίων του χρέους που θα συμφωνηθεί, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. «Από τη μια είναι οι δυνάμεις της λιτότητας και από την άλλη εκείνες του New Deal στην Ευρώπη», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αποστροφή του πολιτικού και οικονομολόγου.
Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της ανεργίας απασχολεί ιδιαιτέρως τον επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και κλασικές προσεγγίσεις του τύπου, «αυξάνουμε τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εν συνεχεία έρχονται επενδύσεις και ως απόρροια αυτού ανεβαίνει η απασχόληση» δεν αρκούν σε μια χώρα που η ανεργία είναι γύρω στο 30%.
Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά στην πρόσληψη 300.000
=======================================================
εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όχι όλες πάντως μόνιμες ή πλήρους απασχόλησης


ΣΧΟΛΙΟ: Κι ύστερα βγάζουμε και γλώσσα γιατί δεν μας δίνουν τα λεφτά ΤΟΥΣ !!! να τα κάνουμε ''πυρότουβλα'' !!!!