Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

Μνημόνιο: Ποιες οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου - Ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό

Εμφάνιση Νέο ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να εφαρμοστεί στο Δημόσιο από το 2016, βάσει της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, ενώ προβλέπεται και ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν σε 250.000 δημοσίους υπαλλήλουςΣύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, βάσει του μνημονίου οι συνολικές δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ το οποίο θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2019.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από την πλευρά των δανειστών ασκούνται νέες πιέσεις για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου από μηδενική βάση, στο οποίο μάλιστα θα υπάρχει μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων και χαμηλών προσόντων υπαλλήλων με τους δημοσίους υπαλλήλους υψηλών προσόντων σε θέσεις ευθύνης.
Μάλιστα, εφόσον εφαρμοστεί αυτό, αναμένεται να υπάρξει αντίκτυπος στους μισθούς των νεοεισερχομένων στα όρια του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή προτείνεται η δραστική περικοπή των ειδικών μισθολογίων που αφορούν σε 250.000 κρατικούς λειτουργούς.
Στα ειικά μισθολόγια περιλαμβάνονται υπάλληλοι μεταξύ των οποίων δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, διπλωματικοί υπάλληλοι, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να μην μειωθούν οι βασικοί μισθοί στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα να εξασφαλιστεί κονδύλι από την περικοπή των μη μισθολογικών επιδομάτων (π.χ. ιδιωτικά ασφαλιστήρια εργαζομένων, συμβάσεις για παιδικές κατασκηνώσεις κλπ), τα οποία θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων των κατόχων θέσεων ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι).
Για το νέο μισθολόγιο μελετάται η ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές.
Μεταξύ των επιδομάτων που πιθανά θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό είναι:
- Τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες
- Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που παίρνουν όλοι οι ένστολοι
- Το «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών»
- Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών
- Το επίδομα «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
- Τα «ερευνητικά επιδόματα» του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ
- Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΤΕΙ
- Η «πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια» την οποία λαμβάνει το Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ
- Το επίδομα «αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος» που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !