Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΩΡΟ;

Του Αθανασόπουλου Περικλή
Αθήνα 17-1-2016
Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό τόσο στα στελέχη όσο και στην ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι ότι το 80% του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ είναι ΠΑΣΟΚογενές και πρέπει  κάθε προσπάθεια επαναφοράς του να γίνεται με σχέδιο και πειθώ.
Πέρα από αυτό όμως, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας σημερινής πολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στην χώρα μας, είναι ο διαχωρισμός και το ξεκαθάρισμα των δύο βασικών πολιτικών κατευθύνσεων, της ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ.
Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε πρώτος ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ δίνοντας την δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, να υποδεχθεί, σε επίπεδο εκλογικής βάσης, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος κυρίως ανήκει στον Κεντροαριστερό χώρο, χωρίς όμως να μπορέσει να τους πείσει  να ενσωματωθούν στις οργανώσεις του επειδή  τους έβλεπαν καχύποπτα, αποδεικνύοντας έτσι ότι τους θέλουν μόνο για την ψήφο τους και όχι για την συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση.
Μετά την αποχώρηση στην ουσία μεγάλου μέρους του αρχικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και την δημιουργία της ΛΑΕ,  δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κυβερνητική επιτυχία και την  συσπείρωση των ΠΑΣΟΚογενών δίνοντας τους την δυνατότητα ίσης συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα.
Με τον ερχομό του Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στην ηγεσία της Ν.Δ, σε πρώτη φάση φαίνεται να έχει συσπειρωθεί το ΔΕΞΙΟ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ κομμάτι και γίνεται η μάχη για την κατάκτηση του ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΥ, πράγμα που σημαίνει ότι αν επιτευχθεί, η ΝΔ γίνεται οριστικά ένα εν δυνάμει κόμμα εξουσίας.
Να έρθουμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ και στο πώς μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μετά από την « φροντίδα» του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ να κάψει το χαρτί του Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ περιθωριοποιώντας τον, σε αντίθεση με τον Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που τον κρατούν σε 7ετή σιωπή «σοφού», ενώ έχει την βασική ευθύνη για την διόγκωση του δημοσίου χρέους, η σημερινή αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια επανασυσπειρωσης σε νέα βάση της κεντροαριστεράς, είναι στη δύσκολη θέση, από την μία να κρατάει αντιπολιτευτική στάση στον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να καλεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ να τρέξει στο ΠΑΣΟΚ.
Αν υποθέσουμε πράγματι ότι ο ΠΑΣΟΚογενής κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ τρέξει στο ΠΑΣΟΚ και το ανεβάσει δημοσκοπικά,  αμέσως αμφισβητείται η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και δίνεται τροφή στον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  να ζητάει συνεχώς εκλογές, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν με τα σημερινά δεδομένα, απο την μία θα τις κερδίσει και με ότι αυτό σημαίνει για τον τόπο, και απο την άλλη θα σκορπίσει η  προσπαθεια συσπείρωσης της ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Να δούμε όμως την άλλη περίπτωση στην οποία το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν σε κοινό μέτωπο να ενώσουν τον ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ χώρο, απορροφώντας και τα κεντροαριστερά τμήματα των υπολοίπων κομμάτων ( ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κλπ)  που η κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Σε αυτή την περίπτωση το άνοιγμα της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία μιας κεντροαριστεράς, με βάση την ισότιμη  συμμετοχή  πολιτικών κινήσεων και σχηματισμών ξεκινώντας από μηδενική βάση, θεωρείται πολύ έξυπνη κίνηση γιατί από την μία θα δοθεί η δυνατότητα έκφρασης σε μικρές  κοινωνικοπολιτικές ομάδες και από την άλλη θα συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις διασκορπισμένες δυνάμεις που προέρχονται από το ΚΕΝΤΡΩΟ ΧΩΡΟ και έτσι θα διαμορφωθεί ενα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα μας στο οποίο  θα υπάρχουν ΔΥΟ πολιτικές κατευθύνσεις, τόσο της ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ όσο  και της ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: