Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Documento: Ανοίγουμε τον τροφοδότη λογαριασμό του Themistoklis στην Εθνική του Λονδίνου. Πως τον συγκάλυπταν οι υπηρεσίες του ΥπΟικ στην Αθήνα

Παρά τις αντιρρήσεις του Βρετανού υπεύθυνου κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας, το υποκατάστημα της Εθνικής στο Λονδίνο άνοιξε το 2009 λογαριασμό στον Θέμο Αναστασιάδη ο οποίος δεν αναφέρεται σε κανένα πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, ενώ το αρχικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε αμέσως σε κυπριακή offshore.
(Ρεπορτάζ: Κώστας Βαξεβάνης, Νίκος Σπυρόπουλος)
Ενας λογαριασμός του Θέμου Αναστασιάδη ο οποίος άνοιξε στο Λονδίνο το 2009 αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά στα πορίσματα του ΣΔΟΕ και στις φερόμενες ως επίσημες απαντήσεις των τραπεζών προς τους ελληνικούς διωκτικούς μηχανισμούς προστίθεται στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων.

Πρόκειται για λογαριασμό που βασική του χρήση ήταν να μεταφερθεί από το Λονδίνο σε offshore εταιρεία της Κύπρου ποσό ενός εκατομμυρίου περίπου. Η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του λογαριασμού έπρεπε θεωρητικά να έχει ελεγχθεί, αφού το άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό και η μεταφορά χρήματος σε εξωχώρια εταιρεία ως αποκλειστικό αντικείμενο είναι από τα βασικά σενάρια μεταφοράς μαύρου χρήματος που ελέγχουν οι αρχές. Ο λογαριασμός αυτός φαίνεται να μην είναι ανιχνεύσιμος από τα ραντάρ των διωκτικών αρχών. Γιατί άραγε;
Το 2009, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο, στην οδό King William 75, δέχθηκε ένα αίτημα να ανοιχθεί λογαριασμός στο όνομα του Θεμιστοκλή Αναστασιάδη. Τα συνοδευτικά έγγραφα-δικαιολογητικά για το άνοιγμα του λογαριασμού πιστοποιούσαν την οικονομική επιφάνεια του πελάτη. Ο Γκάρι Χιούλετ, υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας, δεν γνώριζε ελληνικά, αλλά από το όνομα με λατινικούς χαρακτήρες που είδε στο διαβατήριο κατάφερε να κάνει μια υποτυπώδη έρευνα για τον πελάτη. Το αποτέλεσμα ήταν μερικές εκατοντάδες δημοσιεύματα, πολλά από τα οποία συνοδεύονταν με φωτογραφίες που φανέρωναν πως ο Themistoklis Anastasiades του διαβατηρίου είχε προβλήματα με τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Χιούλετ απευθύνθηκε στους Ελληνες συναδέλφους του στην τράπεζα, οι οποίοι κατάλαβαν πως πρόκειται για τον γνωστό Θέμο Αναστασιάδη. Τα δε δημοσιεύματα που ο συνάδελφός τους είχε αλιεύσει από το διαδίκτυο αφορούσαν την υπόθεση των 5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε στην τράπεζα BNP στην Αθήνα αλλά και τη σύλληψή του με 1,1 εκατ. ευρώ στα γαλλοελβετικά σύνορα.
Επειτα από επίσημη μετάφραση των κειμένων, ο κ. Χιούλετ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το άνοιγμα του λογαριασμού, λέγοντας πως η υπόθεση απαιτεί ειδική έρευνα. Ο Θ. Αναστασιάδης εμφανιζόταν άλλωστε κάτοχος αρκετών τραπεζικών λογαριασμών και μάλιστα στην ίδια την Εθνική, ώστε να διακινδυνεύσει το υποκατάστημα του Λονδίνου μια προβληματική κίνηση.
Στα πορίσματα του ΣΔΟΕ το 2011 όπου υπάρχουν όλοι οι λογαριασμοί του Θέμου στην Εθνική Τράπεζα,δεν υπάρχει ο λογαριασμός του Λονδίνου ο οποίος κίνησε εκατομμύρια προς offshore εταιρείες.Τέσσερις λογαριασμοί, πουθενά ο επίμαχος

Το περίεργο λοιπόν είναι πως ο λογαριασμός του Λονδίνου παραμένει αόρατος ως σήμερα για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και των εισαγγελέων. Το 2011 συντάχθηκαν δύο πορίσματα ελέγχου του Θ. Αναστασιάδη για την υπόθεση των 5,2 εκατ. ευρώ, έπειτα από έρευνα τριών χρόνων. Στα δύο αυτά πορίσματα, οι αρχές παραθέτουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ερευνόμενου σε όλες τις τράπεζες. Πουθενά όμως δεν υπάρχει ο επίμαχος λογαριασμός.
Στις 13 Μαΐου 2011, το ΣΔΟΕ γνωστοποιεί στην εισαγγελία ότι με τον Θ. Αναστασιάδη συνδέονται τέσσερις λογαριασμοί. Ενας λογαριασμός σε ευρώ ο οποίος ανοίχθηκε το 2004 και συνδικαιούχος είναι η σύζυγός του Βασιλική Παναγιωτοπούλου, ένας λογαριασμός σε δολάρια που ανοίχθηκε το 2007 με τους ίδιους δικαιούχους, ένας αδρανής λογαριασμός του Θ. Αναστασιάδη που ανοίχθηκε το 1999 και ένας επίσης αδρανής με συνδικαιούχο τη μητέρα του.
Πουθενά δεν αναφέρεται ο λογαριασμός της Εθνικής στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως κάποιος από την Εθνική και κάποιος από το ΣΔΟΕ να τον απέκρυψαν. Η απόκρυψη του λογαριασμού όσο και η έρευνα για το περιεχόμενο και τη «στιγμιαία» χρήση του μάλλον πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας άλλης, σοβαρής αυτήν τη φορά, έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !