Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Βρετανία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη έξω από το Manchester Arena (video)

Τουλάχιστον 22 είναι οι νεκροί και 59 οι τραυματίες από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε ακριβώς έξω από το συναυλιακό χώρο #manchesterarena, στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, αμέσως μετά από συναυλία της Αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε. Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, με το πανικόβλητο πλήθος να προσπαθεί να φύγει. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο κυρίως για έφηβα κορίτσια μεταξύ των θυμάτων, δεδομένου ότι το κοινό της Γκράντε είναι πολύ νεαρής ηλικίας. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως τρομοκρατική ενέργεια.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 00:30 ώρα Ελλάδας στο τέλος της συναυλίας στο φουαγιέ του σταδίου, προκαλώντας τρόμο σε όσους βρίσκονταν στο στάδιο, ενώ επικράτησαν συνθήκες πανικού και πολλοί γονείς έχασαν τα παιδιά τους.
Ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο στο εσωτερικό του σταδίου, με το προσωπικό των συνεργείων πρώτων βοηθειών να αναφέρει τραύματα από θραύσματα.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν το βράδυ στο στάδιο. Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400
Σε μήνυμά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το περιστατικό και τη συμπαράστασή της στα θύματα και στις οικογένειές τους ενώ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφάλειας στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Εργαζόμαστε για να διακριβώσουμε όλες τις λεπτομέρειες σε σχέση με την αποτρόπαιο περιστατικό που αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της.
Όπως μεταδίδει το Sky News επικαλούμενο πηγή των Συντηρητικών θα ανακοινωθεί η αναστολή της εκστρατείας για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας ανέβαλε την ανακοίνωση του εκλογικού του μανιφέστου. Η πρώτη υπουργός της Σκοτίας και ηγέτης του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι οι σκέψεις της, είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμυ Κόρμπιν, έγραψε στο τουίτερ ότι πρόκειται για φρικτό γεγονός. «Η σκέψη μας σε όσους επλήγησαν και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό δήλωσε πως οι Καναδοί είναι σοκαρισμένοι. «Παρακαλώ μην ξεχνάτε τα θύματα και τις οικογένειες» έγραψε στο τουίτερ.
Το Κοινοβούλιο στην Αυστραλία τήρησε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων.
“Το περιστατικό αυτό, της επίθεσης είναι ελεεινά εγκληματικό και τρομακτικό γιατί όπως φαίνεται είχε ως στόχο εφήβους. Πρόκειται για μία επίθεση κατά της αθωότητας. Σίγουρο δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα, από αυτό, της δολοφονίας παιδιών. Είναι μία άμεση και βάρβαρη επίθεση κατά νέων ανθρώπων και κατά της ελευθερίας, σε ολόκληρο τον κόσμο,” δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν παιδιά, ενώ περιμετρικά του σταδίου βρίσκονται ειδικές μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Εκατοντάδες έφηβοι έχουν μεταφερθεί σε κοντινά ξενοδοχεία, όπου θα παραμείνουν μέχρις ότου ηρεμήσει η κατάσταση και ειδοποιηθούν οι γονείς τους, ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «Λίγο πριν τις 10:35 μ.μ. (00:35 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, 22 Μαίου 2017, η αστυνομία εκλήθη λόγω έκρηξης στην Αρένα του Μάντσεστερ. Έως τώρα, έχουν επιβεβαιωθεί 19 νεκροί, και περίπου 50 τραυματίες«.

Δεν υπάρχουν σχόλια: