Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Πώς ο Κοτζιάς στρίμωξε τους Βρετανούς στη Διάσκεψη για το Κυπριακό – Σκληρό τελεσίγραφο στο Λονδίνο

Πώς ο Κοτζιάς στρίμωξε τους Βρετανούς στη Διάσκεψη για το Κυπριακό – Σκληρό τελεσίγραφο στο ΛονδίνοΤον βρόμικο ρόλο κάποιων Βρετανών στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου με ρεπορτάζ του στο Πρώτο Θέμα.
Όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε ανύποπτο χρόνο οι Βρετανοί, που παίζουν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο
τον πιο βρώμικο ρόλο στο Κυπριακό, ξεκίνησαν να μουρμουράνε για την ανάγκη να αναβάλει το ενεργειακό της πρόγραμμα η Κύπρος, δηλαδή τις προγραμματισμένες σε μερικές ημέρες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποφάσισαν να αγνοήσουν τις βρετανικές παρεμβάσεις, αν και ο κ. Κοτζιάς θέλησε να στείλει το μήνυμά του.
Στράφηκε προς τον υπουργό Ευρώπης της Βρετανίας, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επιχείρησε επίσης να φορτώσει ευθύνες στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το αδιέξοδο, και του είπε:
«Αυτό που ανέφερες, θα το θυμάμαι για πάντα. Θα το θυμάμαι κατά τις συζητήσεις για το Brexit».
Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών και του τόνισε μία μία τις λέξεις:
«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε δύο ψήφους στην EE. Θα ήθελες να σου φερθούμε ανάλογα;».
Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί στον κ. Κοτζιά ότι οι θέσεις των πολιτικών διαφέρουν από αυτές των γραφειοκρατών.
Είναι σημαντικό ότι ο σερ Ντάνκαν με τους Τούρκους και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχαν κανονίσει να φέρουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας για να υπογράψουν τη συμφωνία.
Όταν το πληροφορήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς από τους Ελβετούς, συνεχίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, συμφώνησε με τον κ. Τζόνσον να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την Τερέζα Μέι στο τηλέφωνο.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας άκουσε τα επιχειρήματα του Έλληνα ομολόγου της, ότι «δεν υπάρχει πρόοδος, γιατί να πάμε;», και του απάντησε: «Συμφωνώ, Αλέξη, δεν υπάρχει κανένα λόγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: