Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο. Γεροβασίλη: Κανείς σε θέση ευθύνης στο Δημόσιο που αρνείται τα καθήκοντά του

Δημόσιοι υπάλληλοι: Κομμένο το Facebook, το τσιγάρο και η γκρίνια για τις υπερωρίεςΗ υπουργός ανέφερε ότι έρχεται στη Βουλή μία τροπολογία που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, σε νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, που έχει στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία 

Με ρύθμιση που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα, γίνεται πραγματικότητα το αυτονόητο, όποιος σε θέση ευθύνης στο Δημόσιο αρνείται τα καθήκοντά του όπως τα προβλέπει ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας, να μην μπορεί να είναι ξανά σε θέση ευθύνης, είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι έρχεται στη Βουλή μία τροπολογία που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία «γιατί μιλάμε για την αξιολόγηση του 2016 και έχουμε Σεπτέμβριο του 2017, σε λίγο θα πρέπει να μιλήσουμε για την επόμενη».
«Αυτή η ρύθμιση έρχεται να πει το αυτονόητο: κάποιος με θέση ευθύνης στο Δημόσιο, προϊστάμενος, αρχιδιευθυντής, γενικός διευθυντής, δεν είναι δυνατόν να θέλει να ξαναείναι σε θέση ευθύνης όταν ο ίδιος αρνείται τα καθήκοντά του, που προβλέπονται από το δημοσιουπαλληλικό κώδικα, ανέκαθεν», όπως τόνισε.
Νωρίτερα, η υπουργός θύμισε ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική που παρουσιάστηκε ολοκληρωμένα προ ημερών, το «Δημόσιο 2020», έχει πολλά βήματα, είναι ένα τριετές στρατηγικό σχέδιο, στο τέλος του οποίου κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα έχουν απέναντί τους ένα γρήγορο, ευέλικτο, αποτελεσματικό Δημόσιο, όχι γραφειοκρατικό και πελατειακό. Η στρατηγική αυτή είναι συμφωνημένη και με τους Ευρωπαίους, ενώ μερικά στοιχεία της είναι μέρος της τρίτης αξιολόγησης, όπως και της δεύτερης, όπως είπε.
«Η στρατηγική αυτή δεν στήθηκε σήμερα, ήρθε σαν επικαιροποιημένο σχέδιο αυτού που εφαρμόζεται από την αρχή της διακυβέρνησής μας. Έχουν ολοκληρωθεί τα βασικά βήματα, το νομοθετικό κομμάτι (νόμοι για την αξιολόγηση, την κινητικότητα, το μητρώο επιτελικών στελεχών, τις ψηφιακές υπογραφές ... και πολλά ακόμη) ήδη μέχρι το τέλος του 2016. ... Η αξιολόγηση είναι σημαντικό κομμάτι ... πάνω σε αυτήν στηρίζονται και τα επόμενα βήματα. Δεν μιλάμε μόνο για την αξιολόγηση του προσωπικού, των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε βάλει ένα καινούργιο πλαίσιο, με τίτλο «Αξιολόγηση 360 μοιρών». Οι κάτω και οι πάνω, αξιολογούνται από όλους, με διαφανή τρόπο και αξιοκρατικά κριτήρια. Μαζί, υπάρχει και η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
Τόνισε ωστόσο ότι «αυτό που μένει, ως κενό για την αξιολόγηση του προσωπικού το 2016 είναι ότι δεν υπήρχαν πριν, δεν είχαν συμβεί το 2014 και 2015, οι κρίσεις των προϊσταμένων. Για τους προϊστάμενους, τα τελευταία χρόνια, επί υπουργίας Μητσοτάκη αλλά και προηγουμένως, δεν έγινε ποτέ αξιολόγηση, από το 2010 μέχρι σήμερα. Οι προϊστάμενοι μπήκαν με ανάθεση, και μάλιστα με «μεγάλο κύμα» σε μία νύχτα, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία παρέδιδε την διακυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2014», όπως υπενθύμισε, καυτηριάζοντας την απουσία αντίδρασης από το συνδικαλιστικό κίνημα για αυτή την απουσία αξιολογήσεων και τις απευθείας τοποθετήσεις, ενώ συνέδεσε την κατάσταση αυτή και με την μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Δεκέμβριο του 2016.
«Ο νόμος ήταν σαφής, διαχώρισε τους όρους για την αξιολόγηση του 2016, από την υπόλοιπη κυβέρνηση ... τις αξιολογήσεις των προϊσταμένων και των δομών. Αυτή η αξιολόγηση δεν έχει κανενός είδους τιμωρητικού χαρακτήρα, όπως αυτή που είχαν δει επί υπουργίας Μητσοτάκη οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !