Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Κοτζιάς εναντίον όλων: Η επιστολή – «φωτιά» και τα μυστικά κονδύλια

Κοτζιάς εναντίον όλων: Η επιστολή – «φωτιά» και τα μυστικά κονδύλια Έκανε λόγο για οχετό εναντίον του και λάσπη από αυτούς που έχουν «λερωμένα χέρια» - Τι είπε για τις απόρρητες δαπάνες

Να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του ζήτησε από το Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας της τετράωρης σύσκεψης των μελών της Κίνησης «Πράττω».
Απαντώντας εμμέσως στον κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «ακατανόητη πολιτικά πράξη», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιεύσει την επιστολή παραίτησης, προκειμένου «να δούμε αν έχω λόγο ή όχι που παραιτήθηκα».

Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η Κίνηση «Πράττω» θα συνεχίσει να συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας όμως τον ρόλο της «αριστερής συνείδησης» και προαναγγέλλοντας ως εκ τούτου, νέες παρεμβάσεις στην κυβερνητική πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, κατήγγειλε τον «οχετό που έχει ξεχυθεί» εις βάρος του, ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει το καθήκον του, υβρίζεται».

Τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για τα μυστικά κονδύλια, υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του υπενθυμίζοντας ότι «είμαι ο μόνος που έκανα νόμο για να ελέγχονται από τη Βουλή».
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να αφήσει έμμεσες αιχμές για τον κ. Καμμένο, αναφέροντας πως «επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί, ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως, έχει βρώμικα χέρια» κατέληξε.
Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες.
«Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης. Υποστήριξε, ακόμη, ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ούτε πρόκειται για πολλά λεφτά, αλλά επιπλέον ελέγχονται από επιτροπή ανωτάτων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.
Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε, μάλιστα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον κ. Καμμένο, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα, ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.
Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις διαρροές που δείχνουν την κατεύθυνση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: