Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στη Βουλή τα δημοσιεύματα του Reuters για την Τράπεζα Πειραιώς


peiraiwa_ate_30-7-2012
Το ερώτημα  αν έχουν λάβει υπόψη τους τις καταγγελίες στο πρακτορείο Reuters σχετικά...
«με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς» πριν αποφασίσουν το «έγκλημα» της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας, απευθύνουν, μεταξύ άλλων, στους αρμόδιους υπουργούς,  12 βολευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπεβαλαν ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «το μέγα σκάνδαλο της χαριστικής μεταβίβασης της
Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς».


Πρόκειται για τους.. βουλευτές Βαλαβάνη Νάντια, Γάκη Δημήτρη, Γελαλή Δημήτρη, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλο Ευάγγελο, Δερμιτζάκη Κωνσταντίνο, Ιγγλέζη Κατερίνα, Λαφαζάνη Παναγιώτη, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Σαμοΐλη Στέφανο, Τσακαλώτο Ευκλείδη και Χουσεϊν Ζεϊμπέρ, οι οποίοι ερωτούν τους υπουργούς, αν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Περιαώς, χωρίς να έχει προηγηθεί η διερεύνηση κατηγοριών σαν κι αυτές που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters.
Επίσης, οι βουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, να μάθουν ποιό θα ήταν το τελικό ποσό που θα δαπανούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αν απλώς ανακεφαλαοποιούσε την ΑΤΕ.
 
Όλο το κείμενο της ερώτησης των 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, η μεταβίβαση της πρώτης στην Τράπεζα Πειραιώς και η εκκαθάριση της δεύτερης συνιστούν κορυφαίο έγκλημα σε βάρος του τόπου και της οικονομίας και πάνω από όλα σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Ταυτόχρονα όμως περιέχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να χαρακτηρίσουν την μεταβίβαση αυτή ως μέγα σκάνδαλο και ως χαριστική για την Τράπεζα Πειραιώς, με χρήματα του συνήθους υπόπτου: του Έλληνα φορολογούμενου.

Το ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς στην ουσία εκχωρεί το βασικότερο εργαλείο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής σε ιδιώτες, μαζί με τα δικαιώματα επί της υποθηκευμένης αγροτικής γης, απειλώντας άμεσα χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η αδιαφάνεια και το «πέπλο» σιωπής» από την πλευρά της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σχετικά με τους όρους της συμφωνίας για την ΑΤΕ, επιβεβαιώνουν τη σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση που τυγχάνει η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι απλώς το κόστος που καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς για να απορροφήσει την «καλή» ΑΤΕ είναι ανύπαρκτο, αλλά αντιθέτως προικοδοτείται αδρά από το ΤΧΣ –δηλαδή με χρήματα που πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι- για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό που προκύπτει στην «καλή ΑΤΕ» από την αναντιστοιχία ενεργητικού και παθητικού, αλλά και για να ανακεφαλαιοποιηθεί το νέο σχήμα!

Την ίδια στιγμή στην «κακή ΑΤΕ» μεταβιβάζονται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η «Δωδώνη», η ΣΕΚΑΠ και άλλες θυγατρικές, το ξεπούλημα των οποίων πλήττει άμεσα την περιφεριακή ανάπτυξη της χώρας και την αγροτική παραγωγή.

Παρά τις διατυπώσεις περί «διατήρησης των θέσεων εργασίας» των εργαζομένων της ΑΤΕ, τίθενται σε αμφισβήτηση πλέον οι υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας (από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε τον Φεβρουάριο) και η απειλή για ατομικές συμβάσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα γίνεται πλέον πιο πραγματική από ποτέ για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ.
Επειδή η ΑΤΕ είναι η μόνη τράπεζα που δεν έλαβε ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών, ενώ τα κεφάλαια που χρειαζόταν αντιστοιχούσαν αποκλειστικά στις απώλειες από το PSI, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που πρέπει να καλύψουν και λειτουργικές ζημιές.
Επειδή είναι αδιανόητο να επικρατεί τόσο μεγάλη αδιαφάνεια, διαπλοκή και σκανδαλώδης εύνοια σε μία τόσο κρίσιμη για το δημόσιο συμφέρον, «τραπεζική συμφωνία».
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το «καλό» τμήμα της ΑΤΕ;
2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το ΤΧΣ για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ (funding gap); Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το ΤΧΣ για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο λόγο; Ποιο προβλέπεται να είναι το κόστος της «κακής» ΑΤΕ για το Δημόσιο; Αντίστοιχα, ποιο θα ήταν το ποσό που θα δαπανούσε το ΤΧΣ, αν απλώς ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ;
3. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί μετά τις απώλειες από τη συμμετοχή της τράπεζας στο PSI, όπως έγινε με τις ιδιωτικές τράπεζες;
4. Ποιες ήταν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τροϊκα σχετικά με την ΑΤΕ;
5. Έχετε λάβει υπόψιν τις σοβαρές καταγγελίες στο έγκριτο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχετικά με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς; Θεωρείτε ότι η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διερεύνηση των κατηγοριών αυτών διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον;
6. Τί θα ισχύσει για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στην ΑΤΕ μετά τη δημιουργία του νέου σχήματος; Πως προστατεύονται τα εργασιακά τους δικαιώματα ή τους επιφυλάσσεται εργασιακός μεσαίωνας;
7. Πως θα προστατευτεί η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη με ευνοϊκούς όρους στην ΑΤΕ;
8. Πως θα προστατευτούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων της ΑΤΕ;
9. Σκοπεύει η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να ακυρώσει την εκχώρηση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς; Σκοπεύει στη συνέχεια να ανακεφαλαιοποιήσει την Αγροτική Τράπεζα, ως ενιαία δημόσια τράπεζα και να προβεί στην αναβάθμιση και την ανασυγκρότησή της, ώστε να αναλάβει κεντρικό ρόλο πρώτ' απ' όλα στη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
Παράλληλα αιτούμαστε για
Τη δημοσιοποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η ΑΤΕ, την έκθεση της Blackrock για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business και capital plans των τραπεζών και τις εκθέσεις των εταιρειών συμβούλων για την ΑΤΕ και την ιδιωτικοποίησή της

Την έκθεση της Black Rock ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας 

Στο μεταξύ,  ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να κοινοποιηθεί στη Βουλή η έκθεση της  Black Rock από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τα κριτήρια, με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, μαζί με τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας ζητεί, επίσης,  να του κοινοποιηθούν:
*οι εκθέσεις συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και 
*τα επιχειρησιακά σχέδια καθώς και τα σχέδια ανακεφαλοποίησης των τραπεζών που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου