Με ελλιπή δεδομένα υπολογίσθηκε ο μέσος όρος των μισθών σε βάθος χρόνου, με βάση τον όποιο στοιχειοθετούνται οι αναδρομικές περικοπές!
Με ελλιπή στοιχεία εκπονήθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες βάσει των οποίων πρόκειται να πετσοκοπούν τα εφάπαξ 22 Τομέων Πρόνοιας έως και 83%. Μάλιστα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με την ανοχή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, φαίνεται να έχουν αποκρύψει στοιχεία από τις μελέτες, τα οποία μάλιστα δεν έχουν δοθεί ούτε στις διοικήσεις των Τομέων που θίγονται.
Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν μισθούς και ...
εισφορές, δηλαδή αυτά που καθορίζουν την απόκλιση στο εφάπαξ και άρα στοιχειοθετούν τις περικοπές που πρόκειται να γίνουν. Συνεπώς γεννάται ένα θέμα αξιοπιστίας των μελετών, αφού προκύπτει ότι οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί πραγματοποιούνται με μερική γνώση της πραγματικότητας και αυτή διαθλασμένη.
Το κλειδί για τις περικοπές προκύπτει από τη λίστα με τον μέσο όρο μισθών που υπολογίστηκε σε βάθος χρόνου μια λίστα από την οποία προκύπτει σε αντίστοιχο χρονικό εύρος και το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν. Όλως τυχαίως η λίστα αυτή δεν δόθηκε ποτέ σε κανέναν Τομέα Πρόνοιας που πρόκειται να υποστεί μείωση εφάπαξ. Σημειώνεται ότι ήταν και είναι επίμονες οι εκκλήσεις...
των διοικήσεων να τους δοθεί η συγκεκριμένη λίστα, για να μπορούν να δουν πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία που περιέχει.
Παρ' όλα αυτά το συγκεκριμένο στοιχείο αποκρύπτεται επιμελώς, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα και απορίες. Επισημαίνεται ότι η μείωση του εφάπαξ που έχει αποφασιστεί θα πραγματοποιηθεί σε όσους Τομείς προκύπτει ότι οι εισφορές υπολείπονται των παροχών που χορηγούνται. Άρα ο καθορισμός της επίμαχης λίστας με τον μέσο μισθό διαμορφώνει ουσιαστικά το ύψος των εισφορών, άρα και το μέγεθος των περικοπών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Οι χρονολογίες
Άλλο μελανό σημείο των μελετών προκύπτει από τις χρονολογίες από τις οποίες έχουν αντληθεί στοιχεία για να βγουν τα όποια συμπεράσματα. Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι όλων των Τομέων Πρόνοιας, το υπουργείο Εργασίας ζήτησε στοιχεία μόνο από τη διετία 2010 και 2011 και όχι και από προηγούμενα χρόνια.
Επίσης στο δείγμα που αξιοποίησε το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προλάβει να ενσωματωθεί η τεράστια αύξηση του αριθμού όσων υπέβαλαν αίτηση για εφάπαξ, που συντελέστηκε τον τελευταίο χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι δικαιούχοι εφάπαξ που περιμένουν στην ουρά, από 39.000 που ήταν πέρυσι, αυξήθηκαν μέσα σε ένα έτος σε 56.000 άτομα. Αποτέλεσμα, να υπάρχουν αποκλίσεις που ουσιαστικά αλλάζουν όλο το αποτέλεσμα των μελετών.
Ήδη όλοι οι Τομείς Πρόνοιας που θα δουν τα εφάπαξ τους να περικόπτονται προτρέπουν τους ασφαλισμένους τους να προχωρήσουν σε αγωγές και να ξεκινήσουν δικαστικές διαμάχες προκειμένου να διεκδικήσουν πίσω τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Επίσης, δρομολογούνται οι διαδικασίες εκείνες για τη δημιουργία αμιγώς επαγγελματικών Ταμείων, που θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και θα λειτουργούν αυτόνομα από το κράτος. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι διοικήσεις των Τομέων Πρόνοιας , υπάρχει πλέον σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης και θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό κρατική προστασία και έλεγχο.
Με βάση τα σχέδια «αποσκίρτησης» από τον μανδύα του κράτους, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, ο οποίος θα αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές που θα καταβάλλει. Στο τέλος του εργασιακού του βίου θα μπορεί να εισπράττει το ακριβές αντίτιμο υπό μορφή εφάπαξ, χωρίς πλέον να παρεμβαίνει το κράτος επιβάλλοντας περικοπές...
(Βασίλης Αγγελόπουλος – Κυριακάτικη Δημοκρατία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου