- Μεσάνυχτα τα βρήκαν με την τρόικα που φεύγει και μάλλον δεν επιστρέφει
- Τι είπαν οι αρχηγοί για τις απολύσεις στο Δημόσιο
- Βρέθηκε φόρμουλα συμβιβασμού για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα
Αυτή τη φορά δεν πήραν τα πάντα οι τροϊκανοί, όμως όπως σε κάθε συμβιβασμό, έτσι και τώρα υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις.Εκείνοι φάνηκαν να κάνουν πίσω σε κάποια απ' τα εργασιακά μετά το βέτο των αρχηγών, όμως απ' την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι προωθούνται άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιες από τις αποζημιώσεις τελικά θα ψαλιδιστούν.
Τελικά φαίνεται ότι και με το πράσινο φως από την task force, όπου κυρίως οι Γάλλοι, επιμένουν ότι δεν είναι απαραίτητες απολύσεις στο Δημόσιο, οι τροϊκανοί έκαναν πίσω στις 15.000 απολύσεις εφέτος.
Ουσιαστικά δεν διαγράφουν το αίτημα για απολύσεις, δίνουν όμως χρόνο για να γίνει αυτό σταδιακά και χωρίς βιαστικές ενέργειες.
Όμως εφέτος θα υπάρξουν απολύσεις από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες ανεβάζουν το αριθμό στις 2.000 άτομα και μάλλον μιλάμε για άτομα τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των επίορκων.
Οι υπάλληλοι αυτοί θα δουν την έξοδο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ως τα τέλη του χρόνου, ως ένδειξη από την πλευρά της Ελλάδας πως προχωράει και σε αυτόν το τομέα.
Το βέτο των αρχηγών λειτούργησε κυρίως ως προς τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα. Έτσι όλα δείχνουν πως υπάρχει μια σοβαρή υποχώρηση της τρόικας σε ότι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις, αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς ανά τριετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα διατηρηθεί το ποσό αποζημίωσης σε όσους υπηρετούν πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη, όμως θα μπει ένα πλαφόν, ίσως στις 3.000 ευρώ/μήνα δηλαδή για το επιπλέον ποσό που λαμβάνει ο υπάλληλος να μην υπολογίζεται αποζημίωση.
Παράλληλα έπεσε στο τραπέζι να παγώσουν οι τριετίες ως το 2016 και τότε να επαναπροσδιοριστούν, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να μείνει ένα ποσοστό αύξησης, το οποίο όμως από το 9% που είναι σήμερα μπορεί να πέσει στο 5% ανά τριετία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit οι τρεις αρχηγοί στη χθεσινή τους συνάντηση συμφώνησαν επίσης:
- Να μην αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη
- Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας
- Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές
- Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν αύριο (ίσως τηλεφωνικά) με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου