Αντιφατικά μηνύματα στέλνει εσκεμμένα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας γύρω από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της Λευκωσίας με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου, προκειμένου να χορηγηθούν στην Κύπρο χρήματα για να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα που έχει υπερεπεκταθεί. Με δεδομένο ότι σε τρεις μήνες, τον Φεβρουάριο, θα γίνουν στην Κύπρο προεδρικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα δεν θα εμφανιστεί εκ νέου ως υποψήφιος ο Δ. Χριστόφιας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει πρόθεση να χρεωθεί προσωπικά την υπογραφή Μνημονίου.
Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε οριστικά και αμετάκλητα την πολιτική υστεροφημία του και θα συνιστούσε αιώνια καταισχύνη για το ΑΚΕΛ και την κυπριακή Αριστερά, απειλώντας τη με πολιτική περιθωριοποίηση ή και διάλυση.
Με δεδομένο μάλιστα ότι όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως βέβαιο νικητή των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου τον ηγέτη της κυπριακής Δεξιάς Νίκο Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ, το να χρέωνε ο Δ. Χριστόφιας στην κυπριακή Αριστερά την υπογραφή του Μνημονίου δεν θα ήταν απλώς πολιτικό έγκλημα, αλλά και θα προκαλούσε βαρύτατες υποψίες για το πρόσωπο του Κύπριου προέδρου. Πολύ λογικότερο είναι να χρονοτριβήσει ο Δ. Χριστόφιας και να αφήσει τον νικητή των προεδρικών εκλογών να χρεωθεί το βαρύτατο πολιτικό κόστος της ολέθριας για την Κυπριακή Δημοκρατία υπαγωγής της υπό καθεστώς Μνημονίου.
Με την ανατολίτικη και επαρχιώτικη αντίληψη που κυριαρχεί στην Κύπρο, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο του νησιού έχει την αφελή εντύπωση ότι θα κάνει… πλιάτσικο στα δισεκατομμύρια που θα δώσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ! Πολλοί στην Κύπρο νομίζουν ότι θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία να… πλουτίσουν (!) με τα λεφτά της τρόικας, όπως έκαναν τη δεκαετία του 1970 με τα αραβικά κεφάλαια ή τη δεκαετία του 1990 με τα κλεμμένα δισεκατομμύρια που έφεραν στο νησί για να τα ξεπλύνουν οι απατεώνες που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο των κρατών του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» μετά την κατάρρευση του συστήματος το 1989 έως το 1991. Οταν οι Κύπριοι θα αντιληφθούν ότι θα ζήσουν μέρες χειρότερες από εκείνες της αγγλικής αποικιοκρατίας, θα είναι πια πολύ αργά για να διορθώσουν το σφάλμα τους.
Δεν είναι μόνο ότι υπό καθεστώς Μνημονίου το τεράστιο τμήμα του πληθυσμού θα φτωχύνει κατά τρόπο που ούτε καν μπορεί να το διανοηθεί. Δεν είναι μόνο ότι η τρόικα θα βάλει στο χέρι όλα τα έσοδα, όποτε αυτά υπάρξουν, από την αξιοποίηση εκ μέρους των Ισραηλινών και άλλων ξένων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη θάλασσα ανατολικά, νοτιοανατολικά του νησιού. Το σοβαρότερο από όλα είναι ότι μια Κύπρος σε καθεστώς οικονομικής και πολιτικής υποτέλειας που συνεπιφέρει το Μνημόνιο προοιωνίζεται τα χειρότερα για το μέλλον του κυπριακού κράτους. Ιδίως αν συνδυαστεί το γεγονός της ξένης επικυριαρχίας με το ότι ο προαλειφόμενος για την προεδρία Νίκος Αναστασιάδης είναι φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, οι προοπτικές για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά ζοφερές – για να μην πούμε άκρως περιορισμένες.
Οι Τούρκοι κατακτητές θα ευνοηθούν υπέρμετρα από την υπαγωγή της Λευκωσίας σε καθεστώς υποτέλειας προς τη Γερμανία και την ΕΕ, οι οποίες είχαν υποστηρίξει με πάθος το σχέδιο Ανάν.
Ενα τμήμα της κυπριακής ελίτ πάντως είναι έτοιμο να ξεπουλήσει τα πάντα, νομίζοντας ότι θα πλουτίσει. Χθες ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής που εκπροσωπεί πολιτικά αυτή την ελίτ, συνεπικουρούμενος από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αύξησαν από… μόνοι τους (!) το απαιτούμενο από την τρόικα δάνειο στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ (ίσο με το… 100% του ΑΕΠ της Κύπρου το 2011!) – ποσό από το οποίο μόνο 1,5 δισ. ευρώ (το… 8,5%!) θα πάει στα δημοσιονομικά. Η Κύπρος βγήκε στο σφυρί…
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου