Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Βενιζέλος προς διαγραμμένους: «Αθωώστε» με κι επιστρέφετε!


Βενιζέλος προς διαγραμμένους: «Αθωώστε» με κι επιστρέφετε!
  Οι 164 βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν το φορολογικό (162 συν τους Βενιζέλο και Κουβέλη οι οποίοι απουσίασαν παίζοντάς το… αρχηγοί) είναι η βάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας
όπου θα στηριχτεί η τρικομματική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τη γραμμή της κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, μια γραμμή που συνοψίζεται στο: Παραπέμπουμε τον Παπακωνσταντίνου και «καθαρίζουμε» για όλους τους άλλους εμπλεκόμενους!

Ωστόσο η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και για τους Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο θολώνει το κλίμα κι έχει δημιουργήσει μέγα άγχος στους τρεις συνεταίρους.

Και μπορεί μεν το Μαξίμου, όπως έχει αποκαλύψει το...
Newsbomb, να έχει επιδοθεί σε μάχη για να πείσει τους «ύποπτους» γαλάζιους βουλευτές «να βοηθήσουμε τον Βαγγέλη, γιατί έτσι βοηθιέται και η κυβέρνηση», μπορεί να έχουν επιστρατευτεί ακόμα και εκβιασμοί του επιπέδου«αν παραπεμφθεί ο Βαγγέλης πέφτει η κυβέρνηση» (αλήθεια, γιατί;) , ωστόσο το άγχος παραμένει.
Φοβούνται δηλαδή διαρροές –κυρίως απ’ το γαλάζιο στρατόπεδο- κι επίσης φοβούνται ακόμα κι αποκαλύψειςτης τελευταίας στιγμής που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το κλίμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κι επειδή… ο φόβος φυλάει τα έρμα, επιστρατεύουν κάθε όπλο που διαθέτουν, ώστε να σχηματιστεί η αναγκαία πλειοψηφία προς αποφυγή παραπομπών Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι (όπως αποκαλύψαμε) πάνε… χέρι-χέρι τουλάχιστον για το θέμα αυτό.

Έτσι τις τελευταίες μέρες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει επιστρατεύσει το δέλεαρ της επιστροφής στην Κ.Ο. κάποιων βουλευτών τους οποίους έχει διαγράψει επειδή δεν ψήφισαν το τελευταίο μνημόνιο.
Τους έχει δηλαδή διαμηνύσει μέσω συνεργατών του ή και σε απευθείας συζητήσεις μαζί τους, ότι αν ψηφίσουν κατά της δικιάς του παραπομπής, τότε θα τους δεχτεί ξανά πίσω στην πράσινη Κ.Ο.!

Αποδέκτες αυτού του μηνύματος έχουν γίνει οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος (οι οποίοι έχουν συμφωνήσει, όπως όλα δείχνουν), Μ. Κασής, Α. Γκερέκου.
Άλλωστε οι Σκανδαλίδης και Κουτσούκος ψήφισαν και το φορολογικό κι έτσι «διευκολύνουν» τον Βενιζέλο προκειμένου να τους επαναφέρει στην Κ.Ο….

Ενώ με την Α. Γκερέκου προτίθεται να κάνει κατ’ ιδίαν συνάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες…
Πιο δύσκολη φαίνεται η περίπτωση του Μ. Μπόλαρη, ο οποίος φαίνεται ότι βαδίζει προς την πολιτική πρωτοβουλία του Α. Λοβέρδου κι επίσης έχει κάνει δήλωση με σαφέστατες αιχμές κατά Βενιζέλου, για τους χειρισμούς του για τη λίστα Λαγκάρντ…
Βέβαια ήρθε κι η δημοσκόπηση της V-PRC (στην εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο») να κάνει το τοπίο ακόμα πιο θολό, αφού δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ποινικές ευθύνες έχουν και οιΒενιζέλος και ΓΑΠ (για το κλίμα που διαμορφώνεται δημοσκοπικά για το θέμα αυτό σας είχε ενημερώσει το Newsbomb) αλλά αυτό που προέχει τώρα για τους εταίρους της συγκυβέρνησης είναι η πολιτική τους διάσωση, μέσω της… διάσωσης του Βενιζέλου (και συνακόλουθα και του ΓΑΠ)
newsbomb.gr






Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξ αρχής, το υπερβολικό χρέος της Ελλάδα υπονόμευε τις πιθανότητές της.

Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, η εταιρεία Lazard Ltd, του είπε ότι τα ομολογιακά χρέη της χώρας δεν ήταν βιώσιμα και χρειάζονταν αναδιάρθρωση.

Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ήταν ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά η Ευρώπη δεν ήταν. Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φοβούνταν ότι μια ελληνική στάση πληρωμών, ακόμη και μέσω μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των ομολόγων, θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο χρέος άλλων μελών της Ευρωζώνης. Η Γερμανία πίστευε ότι η άφεση του χρέους θα χαλάρωνε την πίεση στην Αθήνα για να προωθήσει περαιτέρω αλλαγές.

«Θα ήθελα να μειώσω κι εγώ το χρέος μου στο μισό», είπε η κα. Μέρκελ στον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης στην καγκελαρία του Βερολίνου, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παρά τις ανησυχίες της Ελλάδας για το σχέδιο, οι προσπάθειές της να αλλάξει ξεκίνησε με έντονο ρυθμό. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερή υποστήριξη του κοινού στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και στην κατάργηση των προνομίων που είχαν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια διάφορες ομάδες συμφερόντων. Δικηγόροι, οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και πολλές άλλες ομάδες που απολαμβάνουν την προστασία από τον ανταγωνισμό ή ειδικά προνόμια φόρου ή συντάξεων, δημιουργίας καρτέλ και αποβλήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Δραστικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις στην φορολογία έφεραν το έλλειμμα στο 10,6% του ΑΕΠ το 2010. Η αλλαγή όμως έπεσε γρήγορα θύμα κομματικής πολιτικής.

Ο με πύρινο λόγο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλε τους σκληρούς όρους διάσωσης και δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές το Νοέμβριο του 2010 ήταν ένα δημοψήφισμα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, γνωστό ως ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους Έλληνες να τον στηρίξουν ή να τον αποπέμψουν. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, αλλά με πολύ μικρότερο περιθώριο από ό, τι πριν.

«Η κόπωση των ψηφοφόρων ήταν προφανή», λέει ο Χάρης Παμπούκης, τότε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε όλο και περισσότερο απομονωμένος στο υπουργικό συμβούλιο. Το εκπαιδευμένος στη Βρετανία οικονομολόγος ήταν ένας ξένος στην ελληνική πολιτική. Δεν μπορούσε να κάνει άλλους υπουργούς να κλείσουν ζημιογόνες κρατικές βιομηχανίες και άσκοπες στρατιωτικές βάσεις, ή να περικόψουν χιλιάδες θέσεων εργασίας στο Δημόσιο που δημιουργήθηκαν σε αντάλλαγμα για ψήφους. Ούτε μπορούσε να μειώσει τη χρόνια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, υποκινούμενη από τη διαφθορά μεταξύ των φορολογικών επιθεωρητών.

Έκανε ό, τι μπορούσε: έκοψε συντάξεις και οι μισθούς στο δημόσιο, ενώ αύξησε τους φόρους επί των πωλήσεων. Αλλά αυτό υπέσκαψε τις καταναλωτικές δαπάνες.
Καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις απέτυχαν.
Η ανεργία εκτοξεύθηκε.
Η δημόσια εχθρότητα μεγάλωσε.


Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αντιμετώπιζαν μειώσεις στους μισθούς κήρυξαν απεργία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών. «Ήταν μια περίπτωση του `εσύ προσποιείσαι πως σε πληρώνεις, εγώ προσποιούμαι να εργαστώ'», λέει ένας υπουργός.

Την άνοιξη του 2011, η λιτότητα και η κατάρρευση των επιχειρήσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ώθησε την οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Διαμαρτυρίες συγκλόνισαν το κέντρο της Αθήνας. Δεν υπήρχε αρκετή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για να περάσει η επόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας.

Τον Ιούνιο, ο κ. Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του με το μεγαλύτερό του αντίπαλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η μειούμενη εμπιστοσύνη της Ευρώπης στην Ελλάδα σύντομα βυθίστηκε.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πλέον εύγλωττους Έλληνες ρήτορες από τους αρχαίους χρόνους, ανέλαβε απρόθυμα της δουλειά, ανησυχώντας ότι το αντιλαϊκό έργο θα μπορούσε να καταστρέψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες, λένε οι τότε συνεργάτες του.

Πολλοί Έλληνες ήλπιζαν ότι θα ήταν σκληρός διαπραγματευτής με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το πρώτο δείγμα του κ. Βενιζέλου ήταν σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. Η μακρά ομιλία του χτύπησε όλες τις λάθος νότες.

Είπε στους ομολόγους του της ευρωζώνης ότι έπρεπε να χαλαρώσουν τους στόχους λιτότητας στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις αυξανόμενες πολιτικές δυσκολίες. Κάλεσε τους στόχους ιδιωτικοποίησης μη-ρεαλιστικούς και κατηγόρησε το δίκαιο της ΕΕ ότι έκανε την πραγματοποίηση των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων περίπλοκη. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είχε άλλη επιλογή από το να δανείσει περισσότερα χρήματα, επειδή μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη.

Ανώνυμος είπε...

Στο κυβερνητικό αεροπλάνο εκείνο το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είπε να πάρει λίγο ύπνο και έγειρε στο πλάι.
Ο κ. Βενιζέλος έμεινε ξύπνιος, έβγαλε ένα φύλλο χαρτί και έγραψε ένα δελτίο Τύπου καταγγέλλοντας το δημοψήφισμα. «Η θέση της Ελλάδα στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση... που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», έγραψε.
Κατά την προσγείωση στην Αθήνα στις 4:45 π.μ., κυκλοφόρησε τη δήλωση χωρίς να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου.
Βουλευτές προσκείμενοι στον κ. Βενιζέλο μίλησαν εις βάρος του κ. Παπανδρέου. Το δημοψήφισμα και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία πέρασαν στην ιστορία.
Παραιτήθηκε ημέρες αργότερα.

Η ανοικτή συζήτηση των ηγετών της Ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ συγκλόνισε τη χώρα. Η καταναλωτική και επιχειρηματική δαπάνη σχεδόν ανακόπηκε. Οι αποταμιευτές έκαναν ουρά στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους σπίτι.

Ο κ. Σαμαράς, επίσης, σοκαρίστηκε. Μετά από μήνες καταγγελίας του προγράμματος, προσχώρησε σε μια δικομματική συμμαχία που το στήριζε. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έγιναν απρόθυμοι εταίροι, ορίζοντας ένα νέο πρωθυπουργό, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη κ. Λουκά Παπαδήμο.

Αλλά ο κ. Παπαδήμος, ένα συντηρητικό πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δεν είχε την πολιτική ισχύ για να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας και του κράτους μέσα από ένα απρόθυμο Κοινοβούλιο. Αντ 'αυτού, οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις παρέμειναν στον πάγο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

Ήταν ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέμεινε στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Απέρριψε ικεσίες του ΠΑΣΟΚ να αφήσει τον κ. Παπαδήμο να κυβερνήσει μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας στα τέλη του 2013. Ο κ. Σαμαράς είχε την πεποίθηση ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να κερδίσει.
Οι σύμβουλοί του δεν πίστευαν τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν κατάρρευση της υποστήριξης των δύο μεγάλων κομμάτων -του ΠΑΣΟΚ και του δικού του- και την αύξηση των ψήφων για κομμουνιστές, νεοναζί και άλλες ριζοσπαστικές ομάδες.

Στις 6 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ πήγαν ακόμα χειρότερα από ό, τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το έθνος κατηγορεί τα δύο κατεστημένα κόμματα ότι οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους, και την καταστροφή της σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν».