Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Από το Ιόνιο στην Κρήτη το ερευνητικό «Nordic Explorer»

γράφει ο Υποναύαρχος ΠΝ (εα) Ηρακλής Καλογεράκης

Στην Κρήτη, νότια των νομών Ηρακλείου-Ρεθύμνης,  βρίσκεται από την 26η Δεκεμβρίου το σκάφος Nordic Explorer της εταιρίας PGS (Petroleum Geo-Services) που κάνει τις σεισμογραφικές έρευνες οι οποίες θα μας αποκαλύψουν την ύπαρξη ή όχι, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Δυτική και στη Νότια Ελλάδα, που όλοι ονειρευόμαστε πως θα βοηθήσουν την χώρα μας να βγει μια ώρα αρχύτερα από την οικονομική κρίση.
Τα στοιχεία που συλλέγονται  από το Νοέμβριο πουξεκίνησαν οι έρευνες, στέλνονται κάθε εβδομάδα στα εργαστήρια της νορβηγικής εταιρείας PGS που βρίσκονται στο Χιούστον του Τέξας όπου επεξεργάζονται και εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού έχει ζητηθεί να γίνουν επί πλέον έρευνες σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί!

Το σκάφος έχει κάνει λεπτομερείς έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Κέρκυρας, των Παξών, της Λευκάδας, στις θαλάσσιες περιοχές ενδιαφέροντος της Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Πατραϊκού κόλπου (Κατάκολου) ενώ τώρα βρίσκεται νότια της Κρήτης. Η πρόοδος των εργασιών έρευνας είναι σήμερα στο περίπου 40% του έργου.

Το ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer συνοδεύεται από δύο μικρότερα  βοηθητικά πλοία, το Romulus και το Thor Chaser, που βρίσκονται συνέχεια κοντά του για να διευκολύνουν τον αδιάκοπτο  πλου αφού το ερευνητικό δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ επειδή ρυμουλκεί το καλώδιο με τα υδρόφωνα που συλλέγουν τα στοιχεία. 
 
Το Nordic Explorer με ένα ειδικό «πιστόλι» πεπιεσμένου αέρα που διαθέτει δημιουργεί μια ηχητική δέσμη συγκεκριμένης συχνότητας που κατευθύνεται προς το βυθό και ρυμουλκεί σε βάθος 25 μέτρων ένα μήκους 10 χιλιομέτρων καλώδιο, που φέρει τα «υδρόφωνα» τα οποία λαμβάνουν και καταγράφουν τα στοιχεία της ανακλώμενης από το βυθό ηχητικής δέσμης καθώς και των ανακλάσεων του ήχου από το υπέδαφος. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργαστούν και θα αναλυθούν για και να μας πουν στη συνέχεια τι κρύβεται στο υπέδαφος του βυθού.

Το ερευνητικό έχει πλήρωμα περίπου 50 ατόμων δέκα διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους επιβαίνουν διαρκώς δύο γεωφυσικοί από το ΥΠΕΚΑ/Δνση  Πετρελαϊκής Πολιτικής, που εκτός της εποπτείας των ερευνών εκπαιδεύονται και στις τεχνικές που εφαρμόζονται.  Στη γέφυρα του πλοίου υπάρχει συνεχώς, ως οπτήρας, ένας περιβαλλοντολόγος που προσπαθεί να εντοπίσει τυχόν θηλαστικά για να αποφευχθεί παρενόχληση τους ενώ ταυτόχρονα η τυχόν παρουσία τους ελέγχεται και ηχητικά για τον ίδιο σκοπό.

Το ιστορικό των ερευνών. Στις 5/9/2011, το ΥΠΕΚΑ βασισμένο σε μια τροποποίηση του σχετικού νόμου του 1995, έκανε μια προκήρυξη δημόσιας διεθνούς ανοιχτής πρόσκλησης για συμμετοχή σε γεωφυσικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων σε μια θαλάσσια ζώνη  περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται από την Κέρκυρα μέχρι τα νότια της Κρήτης. 
 
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι έρευνες αυτές θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και είναι οι πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που γίνονται στην Ελλάδα, σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία (Geostreamer).  
 
Για πρώτη φορά συνεπώς θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης και θα μάθουμε επιτέλους την αλήθεια που αδέξια οι αδέξιοι πολιτικοί μας, μας κρύβουν για τόσα χρόνια.

Στις 26/10/2012 οργανώθηκε στο ΥΠΕΚΑ μια ειδική ομάδα με σχετικούς επιστήμονες και ειδικούς από άλλα Υπουργεία που έκαναν τις προδιαγραφές και προχώρησαν στην ανάθεση του έργου στη νορβηγική εταιρεία. Στις 11/11, το πλοίο ήταν στην Πάτρα, βγήκε στο Ιόνιο και άρχισε τις μετρήσεις. Στις 15/12 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας στα δυτικά της Κέρκυρας και ξεκίνησε η δεύτερη φάση από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Το πλοίο βρίσκεται τώρα και μαζεύει στοιχεία από την περιοχή νότια της Κρήτης. 
 
Μετά θα ξαναπάει στο Ιόνιο για επιπλέον συλλογή στοιχείων από συγκεκριμένες περιοχές που οι ενδείξεις λένε πως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι εργασίες συνεπώς προχωρούν αθόρυβα, γοργά και ικανοποιητικά.
 
 Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 40% του προγράμματος της έρευνας και συλλογής στοιχείων από τις περιοχές του Ιονίου και νότια Κρήτης που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στα μέσα του Φεβρουαρίου 2013. Στη συνέχεια, θα γίνει η επεξεργασία και η ερμηνεία των στοιχείων που συλλέχθηκαν (σεισμικά, γεωφυσικά, μαγνητικά), μια εργασία που εκτιμάται ότι θα τελειώσει το Νοέμβριο του 2013 και τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα για πώληση στις εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα ενδιαφερθούν. 
Από την πώληση αυτή το Δημόσιο θα εισπράττει το 54% της τιμής. Σημειωτέων πως οι σεισμικές αυτές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρείας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν. 
 
Αν δε λάβουμε υπόψη πως το κόστος της έρευνας είναι περί τα 300.000 δολάρια την ημέρα, είναι δυνατόν να χαλάνε τα λεφτά τους αν δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλουν τουλάχιστον τα έξοδα τους;

Θα ακολουθήσει εντός του 2014, η προκήρυξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για περεταίρω λεπτομερέστερη έρευνα και εκμετάλλευση (εξόρυξη πλούτου).

Στον τομέα  αυτό, των ερευνών, εκτιμάται πως είμαστε σε καλό δρόμο και ας αργήσαμε αρκετά χρόνια. Ας ευχηθούμε τώρα πως και οι διπλωμάτες μας θα μας βάλουν στον καλό δρόμο που θα προκύψει διασφαλίζοντας τα συμφέροντα μας με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και πως οι Ένοπλες μας Δυνάμεις με την ισχύ που διαθέτουν θα εξασφαλίσουν τον πλούτο αυτό.

Ας μην ξεχνάμε πως δικό μας  είναι μόνο ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε  και να υπερασπιστούμε…..

Στο σημείο αυτό ας αναφέρουμε πως τις παραμονές των Χριστουγέννων, μόλις το ερευνητικό Nordic Explorer πήγε νότια της Κρήτης, η Τουρκία ανακοίνωσε πως η Turkish Petroleum International Company ( TPIC), "θα διενεργήσει έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και βεβαίως οι έρευνες αυτές θα γίνουν κατά μεγάλο ποσοστό σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για μια περίοδο δύο ετών"!

Η χώρα μας, σύμφωνα με το έγκυρο defencenet.gr, αναμένεται «να απαντήσει» στις εξαγγελίες αυτές σύντομα και δυναμικά με εκτέλεση μεγάλης αεροναυτικής άσκησης στις τις περιοχές των τουρκικών ερευνών οι οποίες βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: