Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ):

Είμαστε δύο χρόνια στην εφαρμογή του "Καλλικράτη" , ένας νόμος που έγινε με όνειρα, με προσδοκίες αλλά και με την εφαρμογή της ανάποδης πυραμίδας.
Δηλαδή πρώτα νομοθετούμε  και μετά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε.

Γιατί έγινε έτσι;
Γιατί έτσι τους βόλευε, οποιαδήποτε κυβέρνηση υπάρχει πάνω είτε αριστεροί είτε δεξιοί, είτε ΠΑΣΟΚ ότι να είναι, είναι γεγονός ότι την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη βλέπουν ανταγωνιστικά.

Και τη βλέπουν ανταγωνιστικά επειδή χάνουν την πελατειακή σχέση που  καλλιεργούν όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ πολίτη και κράτους.

Ο "Καλλικράτης" είχε σαν γνώμονα το επιτελικό κράτος, το οποίο  δεν έγινε ούτε θα γίνει και στο όνομα της κρίσης αυτό το επιτελικό κράτος που υποτίθεται ότι θα γινόταν, είναι το κράτος της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας, της αδιαφάνειας και όλων αυτών των κακών συναπαντημάτων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Στο όνομα της κρίσης κατηγορούμε και θάβουμε με λίγα λόγια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία λόγω της καθημερινής επαφής με τους πολίτες, είναι πάντα στους αγώνες, παρευρίσκεται παντού υπερτερεί στις απορροφήσεις για το ΕΣΠΑ και για, πολλά άλλα. Και αντί να ακούγονται λόγια ακούσαμε έξυπνες Διοικήσεις, έξυπνες χρηματοδοτήσεις, από πού;

Επειδή δεν χρωστάτε να αποκτήσετε χρέη. 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λέμε ότι πρέπει να είναι αυτοδύναμη και αυτόνομη, αυτό όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι το ότι, υπάρχει η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης και η οποία
μόνο ελέγχει και  δημιουργεί προβλήματα ενώ  δεν προωθεί απολύτως τίποτε.

Το είπαν και άλλοι συνάδελφοι, νομίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να τολμήσουν να την καταργήσουν και να μην ταμπουρώνονται πίσω από Σύνταγμα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτός από το ότι αποτελεί την  ουρά της εκάστοτε κυβέρνησης, ταυτόχρονα αποτελεί και μια άλλη ουρά που είναι  η ουρά των κομμάτων.

Τα κόμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλό είναι να έχουν μεν την πολιτική τους θέση αλλά οι υπηρετούντες την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην είναι η ουρά της κεντρικής καθοδήγησης των κομμάτων, γιατί έτσι πέφτουμε στην παγίδα  που διαπράττει και η κυβέρνηση, δηλαδή του υπερσυγκεντρωτισμού και της  υπερκομματοποίησης και όχι πολιτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά  τις αρμοδιότητες και  τους πόρους.

Οι πόροι αφορούν δύο πράγματα.
Το χρηματικό-οικονομικό  και το προσωπικό.
Σε ότι αφορά τους χρηματικούς πόρους, το μεγαλύτερο μέρος για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαρτάται από την κεντρική χρηματοδότηση.
Σε ότι αφορά την δυνατότητα για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον βασικό ρόλο στην ανάπτυξη τον παίζει το προσωπικό και μόνο.

Και σήμερα το έχουμε βρει, έκτος του ότι  κόβουμε χρήματα από την Τοπική
Αυτοδιοίκηση για να την εξαθλιώσουμε, αρχίζουμε να έχουμε και απολύσεις,
εφεδρείες και όλα αυτά για να την διαλύουμε.

Τέλος πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους εργαζόμενους και τους πολίτες πρέπει να πορεύονται ενιαία και ενωμένα.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Αθανασόπουλε, όνειρα και προσδοκίες ο "Καλλικράτης" δημιούργησε μόνο σε όσους δεν έχουν ουτε πληροφόρηση ούτε αρέσκονται να ερευνούν.
    Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε, όχι να μελετήσετε, την Συνθήκη της Λισαβόνας, αν κάνατε τον κόπο να δείτε που έχει εφαρμοστεί, αν μπορούσατε να καταλάβετε τι επεδίωκε και τι ομολογούσε ο ΓΑΠ, τότε ούτε θα είχατε συμφωνήσει στο έκτρωμα αυτό, ούτε θα παραπονευόσαστε για τον ....μαρασμό της Τ.Α.
    Επιπλέον, τέτοιες συγκροτήσεις στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, εξοστρακίζουν την Δημοκρατία και επιβάλουν την αντίληψη του Κεντρικού Κράτους, ώστε η Τ.Α. να λειτουργεί ως συμπληρωματικό σύστημα καταστολής και διαφέντευσης της Κοινωνίας.
    Οικονομικοί πόροι, πέραν του τι επροβλέπετο, αντλούνται μόνο μέσα απο την εκποίηση σε τρίτους την κοινή και δημόσια περιουσία αλλά και λειτουργίες της Τ.Α.
    Η Γερμανία και τα δορυφορικά κράτη, τα μόνα που εφαρμόζουν αυτή την συμφωνία της συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω αυτού του θεσμού έχουν εκποιήσει όλες τις ανάγκες και λειτουργίες των Δήμων σε ιδιώτες, έτσι ώστε να φαίνεται ότι η Τ.Α. δεν έχει ελλείμματα και κατά τον ίδιο τρόπο έχουν εκποιήσει τις κρατικές επιχειρήσεις, όπως σχολεία και νοσοκομεία, μέσω της Τ.Α. σε ιδιώτες.
    Άλλωστε ή καντονιοποίηση, όπως είχε σχεδιαστεί απο το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ ή ειδικές οικονομικές ζώνες ανά περιφέρεια που επιχειρούν μνημόνια και κυβερνήσεις δωσιλόγων, διευκολύνονται απο τον Καλλικράτη.
    Αυτά άλλωστε προβλέπονται απο την Συνθήκη της Λισαβόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή