Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναφέρεται στο πρόγραμμα των....
ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα και για το οποίο επαναλαμβάνει την πρότασή του για μια λύση στο πρότυπο της Treuhand, που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια την διαχείριση της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της τότε Λαοκρατικής Γερμανίας. Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι «το ελληνικό σύστημα είσπραξης φόρων δεν λειτουργεί πλήρως» και προσθέτει ότι «δεν επιτρέπεται να προσβάλλει κανείς τους Έλληνες, αλλά ότι θα πρέπει να τους βοηθά». Οι Έλληνες, τονίζει, «δηλώνουν διατεθειμένοι να δεχθούν τεχνογνωσία από την ευρωζώνη».
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι η Ελλάδα άντλησε επί χρόνια οφέλη από το ευρώ. «Με δική της υπαιτιότητα κάποια πράγματα τέθηκαν εκτός ελέγχου. Και τώρα εάν θέλει να τα επαναφέρει σε τάξη, θα πρέπει να αντιληφθούν οι Έλληνες πως για αυτό απαιτείται μια συλλογική απάντηση», λέει χαρακτηριστικά.
«Θα πετύχει το πρόγραμμα βοήθειας»
Ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται πεπεισμένος για την επιτυχία του προγράμματος βοήθειας. «Το παρόν πακέτο μέτρων, το οποίο αποδέχθηκε η Αθήνα θα οδηγήσει στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Η χώρα χρειάζεται μια αναπτυξιακή ώθηση. Το αναπτυξιακό της δυναμικό θα πρέπει να επεκταθεί». Και για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό επιχειρήσεις από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, διευκρινίζει.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε εκ νέου υπέρ του παγώματος των όρων συγχρηματοδότησης των πρότζεκτ, προκειμένου η Ελλάδα να αντλήσει πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο κ. Γιούνκερ ζητά από τους Έλληνες «το μάξιμουμ της συνέπειας» και από τους Ευρωπαίους «το μάξιμουμ της αλληλεγγύης». Υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας, επικαλούμενος το παράδειγμα της αύξησης των μισθών στην Ελλάδα κατά 106,6% στο διάστημα 1999-2010. Και αυτό, μολονότι η οικονομία της χώρας δεν αυξήθηκε με ανάλογο ρυθμό. «Η εισοδηματική πολιτική εκτράπηκε χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης ο Γιούνκερ
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι δεν βλέπει κανένα κίνδυνο για την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο από την Ελληνική κρίση, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να παρέχουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα.
Ο Γιούνκερ, ο οποίος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία, είπε επίσης στο Focus ότι βλέπει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στο δρόμο «πίσω για τις αγορές».
Σοκαρισμένο ακόμα το σύστημα από την αποθέωση Παπανδρέου…
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέκα τέσσερις ολόκληρες μέρες έχουν περάσει από την αποθέωση του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Σ.Ε.Φ. και ακόμα να συνέλθει το σύστημα από το σοκ.
Ακόμα και σήμερα περισπούδαστοι κονδυλοφόροι και σχολιαστές σκορπάνε απλόχερα το γέλιο με την αμηχανία τους απέναντι στα γεγονότα του Σαββάτου.
Αδυνατούν να χωνέψουν αυτό που έγινε.Και ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι έγινε. Τις μοναδικές σκηνές αποθέωσης του Παπανδρέου, αλλά και ψυχικής ανάτασης όλου του Συνεδρίου όταν ο Γιώργος εισήλθε στο στάδιο.
Αλλά πώς να το χωνέψουν;Τόση χολή, τόσα ψέματα, τόσα πάνελ, τόσα πρωτοσέλιδα, τόσες εργατοώρες παραγωγής λάσπης, τόσα χρόνια, για να πείσουν τον κόσμο να μισήσει τον Παπανδρέου, είναι δυνατόν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τον χειροκροτάνε ακόμα;
Και επειδή δεν το χωνεύουν, βρίζουν.
Βρίζουν τους απλούς συνέδρους που αγκάλιασαν τον Γιώργο: «αμετανόητοι», «στημένοι», «κλάκα», «ανεγκέφαλοι» κλπ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα καθυβρίζει και υποτιμά τον απλό κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989, δημοσιογράφοι υποστήριζαν στην τηλεόραση ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχαν αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου, χρειάζονται «ψυχιατρική υποστήριξη».
Τότε, το σύστημα δεν μπορούσε να χωνέψει ότι ο κόσμος εξακολουθούσε να στηρίζει τον Αντρέα μετά από όση λάσπη είχε εκτοξευτεί εναντίον του.
Τώρα το σύστημα δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να στηρίζει τον Γιώργο, μετά από όση λάσπη έχει εκτοξευτεί εναντίον του.
Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που συνδέει όλους όσους λοιδορούν τον απλό κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου: δεν ένιωσαν ποτέ τι σημαίνει αγάπη και αποδοχή του κόσμου.Και δεν μπορούν, ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν μία απλή αλήθεια: H καρδιά δεν “στήνεται”, ούτε “οργανώνεται”. Απλά χτυπά. Και για κάποια πράγματα χτυπά δυνατά.
Τώρα καταλαβαίνουν πολλοί τι γλύτωσε η Ελλάδα το 2010…
ΑπάντησηΔιαγραφή[Απόσπασμα από την ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Βουλή
για την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, 6/5/2010: ]
[[«Και δεν άκουσα και δεν έχει ακούσει κανένας εναλλακτική λύση -πολύ θα το θέλαμε.
Πέστε, εξηγήστε τι θα συμβεί, αν χρεοκοπήσει η χώρα, αν κηρύξει στάση πληρωμών.
Τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις, που όλοι κοπτόμαστε κατά τα άλλα;
Τι θα γίνει, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, με ένα κράτος, που δεν μπορεί να δώσει τίποτα;
Τι θα γίνει με τις καταθέσεις των κόπων του ελληνικού λαού, σε μια οικονομία που θα καταρρεύσει;»]]
Ο Σαμαράς δεν τον στήριξε – καταψήφισε με περισσή σιγουριά το νομοσχέδιο εκείνο το βράδυ.
Ο Τσίπρας τον κατηγόρησε για “επικοινωνιακή και οικονομική τρομοκρατία”. Τα ίδια και η Παπαρήγα.
Γενικά, ουδείς είχε αντιληφθεί το διακύβευμα.
Ουδείς είχε αντιληφθεί τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η Ελλάδα.
Αντίθετα, και εκείνο το βράδυ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 τον κατηγορούσαν ότι τρομοκρατούσε με παραμύθια τον κόσμο για να περάσει σκληρά μέτρα.
Αυτό έλεγαν εν χορώ, επί μήνες, όλοι: κόμματα, εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια, πρωϊνάδικα, καθηγητάδες, οι πάντες.
Το πόσο “παραμύθια” ήταν όλα αυτά, όλα αυτά που γλυτώσαμε από το 2010 μέχρι σήμερα – με βαρύ κόστος, αλλά τα γλυτώσαμε χάρη στον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του – φαίνεται τώρα στην περίπτωση της Κύπρου.