Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ποινική δίωξη στους αδελφούς Ψωμιάδη

Συμπληρωματική ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος του έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, για 456 τα έργα που φέρεται να ανέθετε απευθείας η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με πρόχειρους διαγωνισμούς...

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κατσή, άσκησε την ποινική δίωξη μόλις παρέλαβε το τελικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέστησαν έκπτωτο τον πρώην Περιφερειάρχη η ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί αφορά μεγάλο ποινικό αδίκημα με βαριές κατηγορίες.


Το πόρισμα
Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή που διερεύνησε την υπόθεση των 456 έργων, κατά το διάστημα 2006-2011, το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε με 4,1 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες
Οι κατηγορίες αφορούν τις κακουργηματικές πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του δημοσίου.
Οι πράξεις αυτές είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Αφορούν το διάστημα που ο κύριος Ψωμιάδης ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο αδελφός του Διονύσης, αντινομάρχης Τεχνικών Έργων.
Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και απήγγειλε κατηγορίες στους αδελφούς Ψωμιάδη.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τον άλλοτε γενικό διευθυντή της Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλο.
Επίσης, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος -κατά περίπτωση- για απιστία, ηθική αυτουργία στην ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη, ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια στην προηγούμενη πράξη έχει απαγγελθεί εναντίον υπαλλήλων της Νομαρχίας, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και τοπικών εργολάβων.
Οι πρώτες κατηγορίες για την υπόθεση είχαν απαγγελθεί πέρσι τον Μάρτιο και αφορούν συνολικά περί τα 30 άτομα.
Μετά τη νέα δίωξη οι δύο δικογραφίες αναμένεται να συσχετιστούν για να γίνει κύρια ανάκριση.

Η ιστορία
Η υπόθεση αφορά έργα, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, τα οποία ανατίθεντο απευθείας σε εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς.
Οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο αδελφός του Διονύσης, αντινομάρχης Τεχνικών Έργων.

Το πρόστιμο, ο πρατηριούχος και το αξίωμα
Την οριστική του παύση από το αξίωμα του Περιφερειάρχη δέχτηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την καταδίκη του για την υπόθεση με την μείωση προστίμου σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.
Το 2009 ο τότε Περιφερειάρχης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος επειδή μείωσε σε 5.000 ευρώ προστίμα ύψους 89.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων.
Το δικαστήριο είχε καταδικάσει πρωτόδικα τον Παναγιώτη Ψωμιάδη επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο και μετά από τέσσερις αναβολές το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο στις 7 Απριλίου 2011 με την ίδια ποινή.
Τότε ο κύριος Ψωμιάδης είχε δηλώσει σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι είναι αθώος δικαιολογώντας την πράξη του ως μια προσπάθεια βοήθειας σε έναν συνάνθρωπο, και πως το πραγματικό ποσό που διέγραψε ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

Είχε εκφράσει την πικρία του λέγοντας πως είναι πληγωμένος και προδομένος, σημειώνοντας ότι δέχτηκε λασπολογία, καταγγελίες και ψεύδη και ανέφερε ότι όλα ήταν στημένα.

Ο Ψωμιάδης άσκησε αναίρεση και η υπόθεση του επανεξετάστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2012 αλλά και πάλι κρίθηκε ένοχος με ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.
Τέλος, με απόφαση του Άρειου Πάγου στις 5 Δεκεμβρίου 2012, οριστικοποιήθηκε η καταδίκη και η ποινή του Παναγιώτη Ψωμιάδη και στις 3 Ιανουαρίου 2013 εκδιώχθηκε απ'το αξίωμα του περιφερειάρχη.
Κατά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Περιφερειάρχη ο κύριος Ψωμιάδης είχε, υποστηρίζει ότι στη θέση του πρέπει να εκλεγεί ο αδερφός του και αναπληρωτής περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα περιφερειάρχη από τη μέρα που τέθηκε σε αργία ο ίδιος.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός ασχολήθηκε με την πολιτική έχοντας για πολλά χρόνια τοπικά αξιώματα με τη θέση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Βιοπαλαιστής και αγωνιστής
Από μικρός ασχολήθηκε με τον στίβο ενώ υπήρξε πρωταθλητής στα 400 μέτρα και μέλος της Εθνικής Ελλάδος στίβου.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολήθηκε με εισαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και ανατομικών παπουτσιών, άνοιξε μπαρ-αναψυκτήριο και, το 1990, έγινε ιδιοκτήτης λαϊκού κέντρου διασκέδασης και τραγουδιστής.

Η πολιτική
Η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν ως δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το 1982.
Από εκεί και πέρα εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1990, 1993,1996 και το 2000. Το 2002 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσσαλονίκης και η θητεία του ανανεώθηκε το 2006. Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, κερδίζοντας τις εκλογές στο δεύτερο γύρο με βασικό "αντίπαλο" τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Μάρκο Μπόλαρη.
Μετά την αποπομπή του από τη θέση του Περιφερειάρχη είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ιδρύσει δικό του κόμμα.
Στις 29 Φεβρουαρίου 2012 ίδρυσε όμιλο πολιτικού προβληματισμού με την επωνυμία Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α».

Οι δικαστικές υποθέσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορείται για παρανομίες και έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.
  • Η παράνομη πιλοτή
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2002, αποκαλύφθηκε ότι είχε κατασκευάσει παράνομα πιλοτή σε αυθαίρετο κτίσμα στη Χαλκιδική, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, προοριζόταν για τη μητέρα του.
  • Έργα-μαιμού
Μέσα στο Σεπτέμβριο του 2010 βγήκαν στην επιφάνεια τα "έργα-μαιμού", που ενώ αναφέρονταν στα χαρτιά, δεν έγιναν ποτέ. Φέρεται να κόστισαν πάνω από 800.000 ευρώ και ανατέθηκαν σε ανθρώπους, που σύμφωνα με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης τα κατασκεύασαν μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009.
  • Η μεταφορά μαθητών από Τουριστικά γραφεία
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία κατά του Δημοσίου συμφέροντος, με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις σε τουριστικά γραφεία της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία.
  • Το Βατοπέδι
Περί τα μέσα Οκτωβρίου 2010 έγιναν κάποιες αναφορές από Ελληνικά ΜΜΕ για συμμετοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορήθηκε, ότι διευκόλυνε την ανταλλαγή έκτασης 76 στρεμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης.
  • Οι τοκογλύφοι
Τον Ιανουάριο του 2012 ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τοκογλυφίας στην Ελλάδα, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με κυκλώματα εκβιαστών που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη και επί σειρά ετών και προσέφεραν προστασία σε νυχτερινά κέντρα και καταστήματα.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκαλύφθηκε ότι κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε συνομιλίες του Ψωμιάδη με έναν από τους επικεφαλής του εν λόγω κυκλώματος. Οι διάλογοι ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί και δημιουργήθηκαν υποψίες για πιθανή συμμετοχή του πρώην περιφερειάρχη στο κύκλωμα εκβιαστών, καθώς προέκυψαν στοιχεία για διευκολύνσεις από τη πλευρά της Νομαρχίας.

Ο Νομάρχης της καρδιάς μας
Δημοφιλής και αγαπημένος των καναλιών ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δημιουργήσε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προφίλ δείχνοντας ένα πρόσωπο πολιτικού που ήταν κοντά στον πολίτη.
Δεν προσπάθησε να διατηρήσει το προφίλ του καθωσπρέπει πολιτικού. Τον είδαμε ντυμένο Ζορό, Άγιο Βασίλη, να ιππεύει άλογο, να τραγουδάει...
Έχει δεχθεί πολλά επικριτικά σχόλια και αρκετοί είναι αυτοί που έχουν κατηγορήσει για λαϊκισμό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοτικότητα του με τις εκατοντάδες συνεντεύξεις και τις ατέλειωτες τηλεοπτικές του εμφανίσεις να τον έχουν τοποθετήσει στις καρδιές των βορειοελλαδιτών και όχι μόνο.

Επιμέλεια: Λίλη Τζίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου