Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Reuters: Δανειστές: Σταματήστε την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική!


eteOι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν ζητήσει από την Αθήνα να σταματήσει την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της ανταγωνίστριάς της Eurobank, γιατί ανησυχούν ότι η τράπεζα που θα προκύψει  θα είναι πάρα πολύ μεγάλη  για να την ελέγξει το κράτος, δήλωσαν στο Reuters το Σάββατο δύο τραπεζίτες που παρευρίσκονται στις συνομιλίες (1)
Οι ανησυχίες των δανειστών έρχονται ως μια απροσδόκητη τροπή στη συμφωνία εξαγοράς, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή μετοχών. (2) Οι δύο τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις εργασίες συγχώνευσης των  δραστηριοτήτων τους τους μετά την λήψη έγκρισης από τις αρχές.

Η Εθνική Τράπεζα, ο μεγαλύτερος δανειστής στην Ελλάδα, απέκτησε το 84,3% της Eurobank το Φεβρουάριο μέσω ανταλλαγής μετοχών (3) καθώς ο τραπεζικός κλάδος ενοποιείται για  να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την κρίση του χρέους της χώρας και από  μια βαθιά ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – η “τρόικα”- έχουν εγείρει ζητήματα σχετικά με το μέγεθος της επιχείρησης σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα (ΑΕΠ) και τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του (4), είπαν οι πηγές.
Ο όμιλος  ΕΤΕ-Eurobank   θα έχει ενεργητικό αξίας  170 δισ. ευρώ, αξία σχεδόν παραπλήσια με το ΑΕΠ της χώρας ύψους  190 δις ευρώ  και  θα κατέχει το  36 % του συνόλου των καταθέσεων.
“Λίγο πολύ αυτά είναι τα επιχειρήματα που διατυπώνονται από την τρόικα,” είπε στο Reuters έναs από τους τραπεζίτες , επιθυμώντας να παραμείνει ανώνυμος.
Η Εθνική Τράπεζα προσέφερε με βάση την συμφωνία 58 νέες μετοχές για κάθε 100 μετοχές της Eurobank (5) .
Η ανησυχία των δανειστών έρχεται καθώς το κράτος της Κύπρου που ανήκει στην ευρωζώνη κατρακυλάει κάτω από το βάρος μιας τραπεζικής κρίσης που  την έχει αναγκάσει να κλείσει την Λαική τράπεζα , την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου (επίσης γνωστή ως Laiki)  και να κάνει μια άνευ προηγουμένου επιδρομή στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ ως μέρος της διάσωσης από την  ΕΕ και το ΔΝΤ.(6)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν έκαναν κάποιο σχόλιο σχετικά με την συμφωνία ΕΤΕ-Eurobank .(7)
Ένας αξιωματούχος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ότι η τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει την πορεία της συμφωνίας.
“Η Εθνική Τράπεζα προχωρά με τη νομική διαδικασία συγχώνευσης για την απορρόφηση της Eurobank, η οποία έχει εγκριθεί από την ελληνική και τις ευρωπαϊκές αρχές. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο,” δήλωσε ένας αξιωματούχος  της Εθνικής Τράπεζας στο Reuters, αρνούμενος  περαιτέρω σχόλια.(8)
Η Καθημερινή ανέφερε το Σάββατο ότι το αίτημα της τρόικας να ακυρωθεί η συγχώνευση ήταν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση , με δεδομένο ότι η συγχώνευση είναι τώρα στην τελική ευθεία της. Αλλά, είπε, οι αξιωματούχοι των τραπεζών είναι αισιόδοξοι ότι οι  ανησυχίες θα  αντιμετωπισθούν.(9)
Αξιωματούχοι από την τρόικα αναμένονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν μία επίσκεψη με σκοπό  την επιθεώρηση  της  πρόοδου στην Ελλάδα, όσον αφορά την εκπλήρωση των όρων της τελευταίας διάσωσης της, από την  οποία εξαρτάται για να αποφύγει την πτώχευση.(10)
“Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι δύο τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά και να παραμείνουν χωριστές νομικές οντότητες”, ανέφερε η εφημερίδα.(11)
Οι δύο τράπεζες μαζί χρειάζονται  15,6 δις ευρώ  σε νέα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους δείκτες φερεγγυότητας στα  επίπεδα που απαιτούνται από την κεντρική τράπεζα σαν αποτέλεσμα ζημιών  από διαγραφή  κρατικού χρέους και προβληματικών  δανείων.
Οι αξιωματούχοι  της τρόικας υποστηρίζουν ότι η συγχωνευμένη τράπεζα  θα είναι δύσκολο να αυξήσει  κατά τουλάχιστον 10 % το κεφάλαιο  που απαιτείται από τον ιδιωτικό τομέα  για να μείνει ιδιωτική επιχείρηση, όπως απαιτείται σύμφωνα με το συμφωνηθέν καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης,  δήλωσαν οι πηγές και η εφημερίδα.(12)
Μια τέτοια έκβαση θα φέρει τον όμιλο  υπό τον πλήρη έλεγχο του ταμείου κρατικής υποστήριξης, που θα δυσκολευτεί να βρει αγοραστή για μία τράπεζα του μεγέθους αυτού στο μέλλον. (13)
“Δεν βλέπω γιατί η συγχωνευθείσα εταιρεία θα είναι ένα τόσο μεγάλο τέρας που θα ήταν δύσκολο να πουληθεί. Μεγαλύτερες τράπεζες έχουν πωληθεί στην Ευρώπη,” είπε ένας από τους τραπεζίτες.(14)
(Το άρθρο γράφτηκε στα Αγγλικά από τον Γιώργο Γεωργιόπουλο).

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ( από τον son ofeon)
(1) Οι τραπεζίτες δεν κατονομάζονται, αλλά μάλλον ανήκουν στην Eurobank  και ανησυχούν για το μέλλον τους στο νέο όμιλο.
(2) Η εξέλιξη δεν ήταν απροσδόκητη με δεδομένο ότι ήδη έχουν υποβληθεί δύο “αυθόρμητες” προσφορές “ιδιωτών” για συμμετοχή στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
(3)Το δημοσίευμα δεν προβληματίζεται από το ότι η απόκτηση των μετοχών δεν έφτασε το 90% για να ακολουθήσει αναγκαστικό squeeze-out  των μετόχων της Εurobank που δεν δέχτηκαν την συμφωνία.
(4) Η τρόικα όμως δεν προβληματίστηκε καθόλου που δημιούργησε μία τράπεζα με ενεργητικό 95 δις ευρώ αποτελούμενη από  7 μικρότερες τράπεζες με τον χειρισμό της στην τραπεζική κρίση  της Κύπρου.
(5) Με δεδομένο ότι η συγχώνευση έγινε με ανταλλαγή μετοχών με μία ιδιωτική τράπεζα , κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί σοβαρά ότι έγινε το  νέο σχήμα περισσότερο κρατικό από ότι ήταν ήδη.
(6) Το επιχείρημα αυτό δεν ευσταθεί. Ποιά είναι σήμερα η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στην Ελλάδα και πόσο σύντομα και πρόχειρα σχηματίστηκε? Το μέλλον θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες όταν οι παλιοί μέτοχοι προσφύγουν μαζικά στη δικαιοσύνη για τις ζημιές που υπέστησαν?
(7) H αλήθεια.
(8)’Ολα προχωράνε όπως αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.
(9) Κάτι θα ξέρουν περισσότερο ή μάλλον κάτι γνωστό σχεδιάζουν. Συμμετοχή του ΚΑΤΑΡ κατά 1 δις ευρώ ή πώληση της FINANSBANK ή συμμετοχή κάποιου Καναδού επενδυτή?
(10)θα το πουν στην τρόικα την άλλη βδομάδα…
(11)Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό. Αλλά κρύβει εκπλήξεις. Ειδικότερα αν κάποιος συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πχ της Eurobank με 660 εκατ ευρώ κεφάλαια…
(12)Ας το δοκιμάσουν να δούμε αν είναι δύσκολο…
(13)Ο κρατικός πυλώνας θα δημιουργηθεί από την ανικανότητα της τρόικας…
(14) Ο στόχος του εγχειρήματος είναι η τελική πώληση. Ας διαβάσουν όμως λίγη οικονομική ιστορία και θα μάθουν που κατέληξε μια αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε το 1993 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη για να ιδιωτικοποιηθεί η Εθνική Τράπεζα με ένα μεγάλο ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα με άλλους πρωταγωνιστές…Ευτυχώς για την Ελλάδα κανένας δεν έγινε σοφότερος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ ΜΕ ΑΛΕΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: