Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Έχουμε τρελαθεί τελείως σε αυτή τη χώρα, αυτό έχω να πω

crazyΤου Γιώργου Καισάριου

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή (περισσότερα φορολογικά νομοσχέδια έχουμε αντί πουκάμισα), έχει σαν βασική αρχή να πιάσει τη διαφορά μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων και των πραγματικών.
Ερώτηση πρώτη, τι εστί πραγματικό εισόδημα, αν δεν είναι δηλωμένο; Σύμφωνα με τον νομοθέτη, το πραγματικό εισόδημα προσδιορίζεται σαν την “καθαρή θέση” του φορολογούμενου για την ελεγχόμενη χρήση!

Ή με άλλα λόγια, της ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου, της καθαρής θέσης των περιουσιακών του στοιχείων σε συνδυασμό με τι τραπεζικές καταθέσεις και δαπάνες.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι καταφέρνουν και λύσουν τα μηχανογραφικά θέματα που υπάρχουν, το ερώτημα είναι τι κόστος θα έχει αυτό σε σχέση με τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα; Απάντηση τώρα δεν έχω, αλλά εκτιμώ ότι περισσότερα λεφτά θα χαλάσουμε παρά τα έσοδα που θα πάρει το κράτος. Και τούτο διότι το φορολογητέο εισόδημα που υποτίθεται φοροδιαφεύγει, είναι πολύ μικρότερο από ό,τι νομίζει η ελληνική πολιτεία.
Νομίζει κανείς ότι όλοι αυτοί που πωλούν λουκάνικα Φρανκφούρτης σε ψωμάκι (Hot Dog) στην Πέμπτη Λεωφόρο στους 57 δρόμους της Νέας Υόρκης χτυπάνε αποδείξεις; Ή μήπως χτυπούν αποδείξεις στα διάφορα farmers markets στο εξωτερικό; Ή μήπως όταν κάποιος έχει ένα garage sale κόβει αποδείξεις; ΄Η νομίζει κανείς ότι αν θα φωνάξετε έναν υδραυλικό της γειτονιάς (όχι εταιρείας) στην Νορβηγία, να σου αλλάξει τον νεροχύτη, θα σου κόψει απόδειξη; Έχουμε τρελαθεί τελείως σε αυτή τη χώρα, αυτό έχω να πω.
Ορισμένες από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου…
Άρθρο 2
Περιεχόμενο-Ενέργειες Έμμεσων τεχνικών – Έννοιες 2.1. Τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method Η τεχνική προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα αναλύοντας, τα έσοδα (φορολογητέα και μη), τις αγορές και δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές και οικογενειακές) και τις αυξήσεις και μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου.
Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ισοζύγιο με δύο βασικές στήλες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».
Στην πρώτη στήλη Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων περιλαμβάνονται τα κάθε μορφής έσοδα που έχουν εισπραχθεί στην διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης, των οποίων αποδεικνύεται η πραγματοποίηση και η νομιμότητα των συναλλαγών.
Στην δεύτερη στήλη Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων περιλαμβάνονται όλες οι πραγματοποιηθείσες αναλώσεις σε μετρητά, κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης.
Η διαφορά μεταξύ στήλης «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων» και στήλης «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων», θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση.
2.2. Τεχνική καθαρής θέσης του φορολογούμενου (net worth method)
Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια προσωπικά, οικογενειακά ή επαγγελματικά (ενεργητικό), τις υποχρεώσεις προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές (παθητικό), τις ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες ως και τα εισοδήματα από λοιπές πηγές (ατομικά και οικογενειακά).
Κατά την τεχνική αυτή δημιουργείται ο Πίνακας Ενεργητικού και Παθητικού για όλα τα ελεγχόμενα έτη με έτος βάσης το αμέσως προηγούμενο από το πρώτο ελεγχόμενο έτος. Στο Ενεργητικό περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την έναρξη και λήξη εκάστου έτους. Στο Παθητικό περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες Υποχρεώσεις.
Η διαφορά Ενεργητικού-Παθητικού αποτελεί την Καθαρή Θέση εκάστου έτους.
Από την καθαρή Θέση λήξης κάθε διαχειριστικής περιόδου αφαιρείται η καθαρή θέση έναρξης.
Οι αυξήσεις/μειώσεις της Καθαρής Θέσης αναπροσαρμόζονται με τις περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων άνευ ανταλλάγματος (αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας, κερδών από τυχερά παίγνια, ανταλλαγής) και τις περιπτώσεις εκποίησης αυτών, με τις ατομικές και οικογενειακές δαπάνες κάθε είδους, και συγκρίνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το βάρος της απόδειξης για τις πιο πάνω περιπτώσεις φέρει ο φορολογούμενος.
Οι προκύπτουσες διαφορές θεωρούνται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογούνται υπόκεινται σε φορολόγηση
.
Μπορεί κάποιος να μου πει σε ποια χώρα στον κόσμο συμβαίνει αυτό; Και για όλους που λένε ότι αυτό είναι Αμερικανικό σύστημα, σας βεβαιώ ότι μόνο αυτό δεν είναι. Επίσης μάλλον πάμε για κάποιο είδος μηχανογραφικού ρεκόρ αν μπει αυτό το σύστημα σε εφαρμογή…
Αυτό εδώ επίσης μου αρέσει…
2.3. Τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method) Η τεχνική αυτή προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα παρακολουθώντας την κίνηση των (διαθεσίμων) κεφαλαίων του φορολογούμενου, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Αναλύει τις συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και τις αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης χρήσης και τα συγκρίνει με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα.
Κατά την τεχνική αυτή από τις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις της ελεγχόμενης χρήσης αφαιρούνται τα κατατεθειμένα ποσά που αφορούν μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα όπως εκταμιεύσεις δανείων, συμψηφιστικές κινήσεις και λοιπές πράξεις που δεν αποτελούν καθαρές καταθέσεις.
Στο Υπόλοιπο των καθαρών τραπεζικών καταθέσεων προστίθενται όλες οι καταβολές σε μετρητά για αγορές, δαπάνες (προσωπικές ή επαγγελματικές) και λοιπές συναλλαγές και αφαιρούνται τα μη υποκείμενα σε φορολογία έσοδα που δεν κατατέθηκαν σε λογαριασμούς. Το νέο Υπόλοιπο αναμορφώνεται με τις αυξήσεις/ μειώσεις των εισπρακτέων λογαριασμών/απαιτήσεων και των πληρωτέων λογαριασμών/υποχρεώσεων και συγκρίνεται με το συνολικό δηλωθέν Εισόδημα.
Η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογείται υπόκειται σε φορολόγηση
.
To σκέφτηκαν καλά αυτό; Δηλαδή για να πιάσουν 100 γιατρούς θα κάνουμε την Ελλάδα άνω κάτω; Νομίζει κανείς ότι θα έρθει χρήμα από το εξωτερικό να επενδύσει στην Ελλάδα με τέτοια οικονομική αστυνόμευση;; Δεν σας κρύβω ότι έχω πάθει ΣΟΚ με αυτά που έχω διαβάσει αυτές τις μέρες. Ειλικρινά τώρα, υπάρχει κανένας (εκτός από αυτούς που ζουν από το κράτος) που δεν έχουν τρομοκρατηθεί ακόμα;
Νομίζει κανείς ότι με τέτοιο ασφυκτικό κλοιό μέτρων θα δούμε ανάπτυξη; Ή νομίζει κανείς ότι όλα αυτά θα φέρουν περισσότερα έσοδα;
Αγαπητέ αναγνώστη. Δεν ξέρω που στον κόσμο συμβαίνουν αυτά, αλλά σας βεβαιώ ότι αυτές οι διατάξεις δεν θα φέρουν περισσότερα έσοδα, διότι απλά αυτά τα έσοδα δεν υπάρχουν.
Εγώ τουλάχιστον δηλώνω άκρα απογοητευμένος με την τροπή των πραγμάτων στη χώρα μας. Αντί να κάνουμε αλλαγές τέτοιες που ενδεχομένως θα κάνουν τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει ρίσκο και να επενδύσει (πάντα με σκοπό το κέρδος), εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τον αποθαρρύνουμε από το να αναλάβει αυτό το ρίσκο.
Ελπίζω όλοι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις σε αυτή τη χώρα, πραγματικά να ξέρουν τι κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου