Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ανέργων «δούλεμα»: 63 € το μήνα «στήριξη» για καθέναν από τους 230.000 νέους


vroutsis5Πίσω από τις μεγαλόστομες δηλώσεις των αρμοδίων που στόχο έχουν την καλλιέργεια εντυπώσεων –και μόνο- η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει κατάμουτρα τους ανέργους και στην προκειμένη τους νέους οι οποίοι, μαζί με την πλειονότητα της κοινωνίας, ανεβαίνουν τον δικό τους «Γολγοθά» εδώ και 4 χρόνια.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα, με… στόμφο εξήγγειλε ότιμέσα στην περίοδο 2014 – 2015 θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ προς όφελος 230 χιλ. ανέργων έως 24 ετών. Δικαίως, στο «πρώτο άκουσμα» τόσο κάποιοι νέοι, όσο και οι γονείς τους ενδέχεται να χάρηκαν. Να τους δημιουργήθηκαν κάποιες ελπίδες… Δυστυχώς, ωστόσο, αυτές θα αποδειχθούν για πολλοστή φορά στην Ελλάδα των Μνημονίων φρούδες…

Γιατί, όμως, θα αναρωτηθούν κάποιοι εύλογα; Ο κ. Βρούτσης αναφερόταν στο επικείμενο πρόγραμμα με ονομασία «Εγγύηση για τη Νεολαία» («Youth Guarantee») το οποίο συμφωνήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πέρυσι το καλοκαίρι (που αλλού;) στο Βερολίνο. Για τις ανάγκες της Ελλάδας, θα διατεθούν για το πρόγραμμα αυτό 350 εκατ. ευρώ για 230 χιλ. ανέργους.
Για να δούμε τι ποσό, λοιπόν, θα αντιστοιχεί για τη διετία 2014 – 15 για κάθε έναν από τους άνεργους νέους, σύμφωνα με τα όσα επίσημα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας: Για κάθε έναν από τους 230 χιλ. ανέργους, από τα 350 εκατ. ευρώ, αναλογούν μόλις… 1.521 ευρώ και αυτά, όπως ήδη επισημάνθηκε, όχι για ένα αλλά για δύο έτη (760 ευρώ δηλαδή για κάθε έτος ή… 63,4 ευρώ το μήνα).
Με αυτό το ποσό όχι μόνο δεν δύναται ένας άνεργος να στηριχθεί και να διαμορφωθούν δράσεις που θα τον επαναφέρουν σε μια πραγματική θέση απασχόλησης, αλλά ούτε καν να του προσφέρει έστω μια στοιχειώδη κατάρτιση – «συγκεκαλυμμένη θέση υποαμειβόμενης απασχόλησης». Οι μεγαλόστομες δηλώσεις, λοιπόν, του υπουργού Εργασίας απλά αποτελούν ένα ακόμη «κρίκο» στην «αλυσίδα του –κακόγουστου- δουλέματος» με την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις «έδεσαν» περίπου 1,5 εκατ. ανέργους στα «βράχια του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανέχειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου