Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τα μηνύματα Τσίπρα στη Μέρκελ για μνημόνιο και παραμονή ή όχι στο Ευρώ

tsipras8Ενώ το γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ «σταμάτησε σχέδια του Σόϊμπλε να τεθεί στην διάθεση της Ελλάδας πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο ένα νέο πακέτο βοήθειας», ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα δικά του μηνύματα στο Βερολίνο με την πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το δημόσιο χρέος, το ενδεχόμενο «κουρέματος», τη λιτότητα και την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποκωδικοποιούνται ως εξής:

Για το πρωτογενές πλεόνασμα:
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, πρόκειται για ένα καθαρά λογιστικό πλεόνασμα, επειδή ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει ανοικτές οφειλές πάνω από 1,2 δισ. Ευρώ. Εάν η ΕΕ αποδεχτεί αυτούς τους αριθμούς, πρόκειται για πολιτική απόφαση. Είναι μια προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Σαμαρά. Ακόμα κι αν πρόκειται για πραγματικό πλεόνασμα, τότε αυτό είναι απλά το βαρόμετρο του πόνου του ελληνικού λαού.
Το πλεόνασμα αυτό οφείλεται σε απίστευτες περικοπές μισθών, συντάξεων και νεανική ανεργία πάνω από 60%. Αν αποφασίζαμε αύριο το πρωί να εκτελέσουμε όλους τους συνταξιούχους στην Πλατεία Συντάγματος, ή να διώχναμε από τη χώρα δύο εκατομμύρια Έλληνες, τότε πάλι θα είχαμε πλεόνασμα του προϋπολογισμού».
Για τη λιτότητα:
«Έχουμε μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και από τον κ. Σαμαρά και από την κ. Μέρκελ. Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν έριχναν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Είχαμε δίκιο.
Το 2010, όταν ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, το χρέος στην Ελλάδα ήταν 120% του ΑΕΠ. Σήμερα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 175% (του ΑΕΠ). Αυτό είναι παράλογο. Μας έλεγαν ότι έπρεπε να κάνουμε οικονομία, για να μην χρειαζόμαστε νέα δάνεια. Όμως, τα προγράμματα λιτότητας δημιούργησαν την ανάγκη για νέα δάνεια.
Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο. Με αυτό το δόγμα του σοκ ήθελαν να δοκιμάσουν, τι μπορεί να αντέξει ένας λαός. Όσο ο Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση, απέρριπτε επίσης τα προγράμματα λιτότητας. Μόνο λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 έκανε μια στροφή 180 μοιρών, για να γίνει ο πρωθυπουργός, που τον στηρίζει η κ. Μέρκελ».
Για το ελληνικό χρέος:
«Πρέπει να βρούμε μια λύση που δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτον, τέλος στα προγράμματα λιτότητας. Δεύτερον, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέους, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο. Εκείνη αφορούσε στα χρέη της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 60% από αυτά διαγράφτηκαν.
Τρίτο και σημαντικότερο: ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο. Χωρίς οικονομική ανάκαμψη, είναι αδύνατον να βγούμε από την κρίση. Αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερο, από νέα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, τα οποία πάντα καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο».
Για το «κούρεμα»:
«Η Γερμανία επωφελείται ιδιαίτερα από το ευρώ. Ως εκ τούτου, υπάρχει ήδη στο Βερολίνο ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην κυβέρνηση. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους, είμαι εντελώς σίγουρος γι’ αυτό. Και εμείς θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαια λύση.
Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, δεν μπορεί να πετύχει τόσο μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην πολιτική δεν είναι αποφασιστικής σημασίας η συμπάθεια και η αλληλεγγύη, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων. Η κ. Μέρκελ είναι μια ρεαλίστρια πολιτικός, που δεν θα ρίσκαρε να συνδεθεί το όνομά της στην ιστορία με την διάλυση της Ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητα της απέναντι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Για την παραμονή οπωσδήποτε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη:
«Τι σημαίνει οπωσδήποτε; Αν αυτό σημαίνει ότι θα πεινάνε παιδιά, ότι η ανεργία θα ανέβει στο 80%; Θα συνεχίσουμε τότε να λέμε ότι παραμένουμε στη ζώνη του ευρώ; Η ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά αν θα αντέξει, αυτό θα το αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Θα το αποφασίσει η Γερμανία. Ως εκ τούτου, η κ. Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα αποδεχτεί πράγματα που τώρα αρνείται».


Nez

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου