Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ένταση και επίθεση κατά του Βαρουφάκη στο Eurogroup - Όλες οι δηλώσεις - ΒΙΝΤΕΟ

Ένταση και επίθεση κατά του Βαρουφάκη στο Eurogroup - Όλες οι δηλώσεις - ΒΙΝΤΕΟ Σε κλίμα δυσφορίας πραγματοποιήθηκε το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι η σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης από τους ομολόγους του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών, οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν λόγο για «άρνηση του κ. Βαρουφάκη να παρουσιάσει μέτρα που θα διορθώσουν την οικονομία της χώρας του, ώστε να υπάρξει απελευθέρωση των δόσεων».

Πηγές από την Ευρωζώνη σημειώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι «οι χειρισμοί του κ. Βαρουφάκη για τις συνομιλίες ήταν ανεύθυνη, τον κατηγόρησαν για χρονοτριβή και τον χαρακτήρισαν τζογαδόρο και ερασιτέχνη».
Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν αρκετές διαφορές – Ξεμένουμε από χρόνο
 «Ακόμη υπάρχουν αρκετές διαφορές με Ελλάδα, ξεμένουμε από χρόνο. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στο Eurogroup του Μαΐου», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
«Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως την ερχόμενη Σύνοδος η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων», ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρά και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.
Μοσκοβισί: Δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που θα θέλαμε
Την ανάγκη να υπάρξει συνολική συμφωνία – πακέτο με την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».
«Είμαστε ακόμη μακριά» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν».
«Έχουμε το δεύτερο μήνα συζητήσεων με την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Ίσως όχι επαρκή αλλά έχουμε λίγο προχωρήσει… Ποιες είναι οι θέσεις του άλλου δεν είναι πάντα προφανές. Δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που θα θέλαμε. Χρειάζεται να υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, σε άλλα σημεία είμαστε σύμφωνοι… Αλλά θα χρειαστεί συμφωνία πακέτο... Χρειάζεται να επιταχύνει η Ελλάδα, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες», υπογράμμισε.
Ντράγκι : Νέοι όροι μετά την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικά ευθείας πολιτικής παρέμβασης για την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε η ομιλία του προέδρου της «ανεξάρτητης» Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , Μάριο Ντράγκι, μετά το Eurogroup.
«Να δούμε ποιοι όροι θα τηρηθούν με βάση και την πολιτική αλλαγή στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όταν είχε αποφασιστεί το «κούρεμα»… Περισσότερα χρειάζονται στις δημοσιονομικές προσαρμογές… όχι απαραίτητα το 2015… διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», τόνισε.
«Ο ELA θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες», είπε, παρά τις προκλήσεις στη ρευστότητα, στις αποδόσεις των ομολόγων που ανεβαίνουν.
Ρέγκλινγκ: Ευνοϊκοί οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία όπως είπε με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: