Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο σκαμνί για το PSI

Τράπεζα της Ελλάδος Σήμερα Τετάρτη, 27 Mαΐου 2015, εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή  την οποία κατέθεσε το 2012 κατά της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ο ΕΔΟΕΑΠ, διεκδικώντας τα 90 από τα 115 εκατομμύρια ευρώ μετρητά του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, που  στις 9 Μαρτίου 2012 παραδόθηκαν στο εγκληματικό «κούρεμα» (με το περίφημο PSI) του συνόλου της ασφαλιστικής περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών του Δημοσίου. 
Σήμερα, τρία χρόνια μετά το PSI, ο ΕΔΟΕΑΠ (και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης) είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και λειτουργεί ακόμα κανονικά μόνο χάρη στις προκαταβολές που λαμβάνει -με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλη- από το κύριο ταμείο συντάξεων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Η αγωγή αυτή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατατέθηκε στα αστικά δικαστήρια από ασφαλιστικό οργανισμό κατά της αδιαφανούς, παράνομης και καταχρηστικής διαχείρισης των αποθεματικών κεφαλαίων (και) του ΕΔΟΕΑΠ (από το 1997 μέχρι το 2012) από την ΤτΕ  και της μονομερούς απόφασης της Διοίκησης Προβόπουλου να τα εξανεμίσει... για το καλό μας.
Να σημειώσουμε ότι η διεκδίκηση που θα συζητηθεί αύριο δεν αναφέρεται στο άλλο «κούρεμα», που έγινε την ίδια μέρα (9/3/2012) με το PSI των ομολόγων (τίτλων του ελληνικού Δημοσίου), ύψους 30.000.000 ευρώ, τα οποία κατείχε ο ΕΔΟΕΑΠ.
Με λίγα λόγια, η υπόθεση έχει ως εξής:
1. Με βάση τον νόμο 2469/1997 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως και ο ΕΔΟΕΑΠ, μετά το 1997, κατέθεσαν και συνέχιζαν να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, με προτροπές των κυβερνήσεων.
2. Τα μετρητά των Ταμείων η ΤτΕ, χωρίς να ενημερώνει τα ενδιαφερόμενα Ταμεία, τα χρησιμοποιούσε για να τα «επενδύσει» σε αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου και κάθε εξάμηνο γνωστοποιούσε στο κάθε Ταμείο τους τόκους, την κίνηση, καθώς και το υπόλοιπο του λογαριασμού, πάντοτε σε μετρητά. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει τις σχετικές αποδείξεις (extrait) ότι κατέθετε μετρητά και αναλάμβανε μετρητά, πριν και μετά το PSI, με το υπόλοιπο του λογαριασμού του να αναφέρεται επισήμως από την ΤτΕ ως μετρητά. Λ.χ. η ΤτΕ βεβαιώνει ότι στις 27 Μαρτίου 2012 ο ΕΔΟΕΑΠ (με απόφαση του Δ.Σ.) απέσυρε 5.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό του, ύψους 110.312.441,47 ευρώ και το αναγραφόμενο νέο υπόλοιπο ήταν 105.312.441,47. Δεν έλεγε πουθενά ότι μετά το «κούρεμα» και τη δραματική πτώση της τιμής των ελληνικών ομολόγων το υπόλοιπο του ΕΔΟΕΑΠ διαμορφώθηκε αλλιώς...
3. Εκ των υστέρων, η ΤτΕ παραδέχτηκε, σαν να μην τρέχει τίποτα, ότι ο λογαριασμός των καταθέσεων σε μετρητά του κάθε ασφαλιστικού ταμείου εντασσόταν σε ένα είδος αμοιβαίου επενδυτικού κεφαλαίου (το Κοινό Ασφαλιστικό Κεφάλαιο, που αγόραζε ομόλογα του Δημοσίου). Συνεπώς, τα μετρητά μετατρέπονταν σε μερίδια συμμετοχής στο κοινό κεφάλαιο και άρα ο υπολογισμός του υπολοίπου θα έπρεπε να βασίζεται στην καθημερινά διαμορφούμενη αξία των μεριδίων που ακολουθούσαν την εξέλιξη της αγοραίας τιμής των ομολόγων. Ομως η Τράπεζα της Ελλάδος (και ο κύριος Προβόπουλος) ουδέποτε, όπως προκύπτει από δεκάδες έγγραφα, ενημέρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ότι τα μετρητά τους απομειώνονταν ανάλογα με την πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων και θα μπορούσαν κάποια στιγμή να «κουρευτούν», πολύ ή λίγο, ή και να μηδενιστούν σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.
Είναι άραγε τόσο ανεξάρτητη η ΤτΕ και οι διοικητές της από την ελληνική πραγματικότητα που δεν έδινε λογαριασμό ούτε στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και μπορούσε να πετάει στη μαύρη τρύπα του αμάζευτου δημόσιου χρέους και καμιά 15αριά δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλισμένων, όποτε το ζητήσουν οι δανειστές και ο κύριος προϊστάμενος... Μάριο Ντράγκι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου