Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Όλοι οι Ευρωπαίοι ενωμένοι εναντίον της Ελλάδας: Ο Τσίπρας θα πάρει τελεσίγραφο - Τέλος οι χάρες

Σύμφωνα με τον Guardian και υψηλότατο παράγοντα του Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά στο αναπόδραστο: στο να του πει η άλλη πλευρά το κλασικό «take it or leave it».

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να έχουν βάλει τις τελευταίες πινελιές σε ένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα μετά το βράδυ της Δευτέρας και τη μίνι σύνοδο κορυφής μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας.
Το προαίσθημα

Σύμφωνα με το iefimerida, στις Βρυξέλλες και στις λοιπές πρωτεύουσες της Ευρωζώνης υπάρχει ένα ισχυρό προαίσθημα ότι η ακραία μικροπολιτική και στις δύο πλευρές βγήκε εκτός ελέγχου και θα τελειώσει άσχημα. Όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, «ο Τσίπρας υποτιμάει την ενότητα της υπόλοιπης ΕΕ. Αυτό θα προκαλέσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, μια βλάβη ή μια αθέτηση υποχρεώσεων. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει πια».

Ένας υπουργός Οικονομικών, από τις βασικές χώρες της Ευρωζώνης, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα, όταν θα είχε αθετήσει τα τεράστια χρέη της και θα έχει αποβληθεί από το ενιαίο νόμισμα.

«Η πιθανότητα ενός ατυχήματος είναι πραγματικό», είπε ο υπουργός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αν συμβεί ένα ατύχημα, θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Η βιασύνη της Μέρκελ

Μέχρι τώρα, η Μέρκελ έχει κατηγορηθεί ότι αποφασίζει να δράσει την τελευταία στιγμή. Τώρα, φαίνεται να βιάζεται να έρθει σε συμφωνία με την Αθήνα. Αλλά δεν είναι σαφές αν είναι έτοιμη να κάνει με τη σειρά της παραχωρήσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Η απόφασή της να συγκαλέσει ευρεία συνάντηση στο Βερολίνο κάνει δείχνει. Ένας ανώτερος αξιωματούχος αναφέρει: «Η απόφαση δεν βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών οργάνων, που έτσι και αλλιώς δεν εκλέγονται, αλλά σε εκείνα των ηγετών.

Η πολιτική απόφαση

Κατά τον υπουργό Οικονομικών που προβαίνει σε αποκαλύψεις στον Guardian: «Ο Τσίπρας πιστεύει πως όλα είναι μια πολιτική απόφαση. Οι κεντρώες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμες να κάνουν χάρες στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και αυτό που απεχθάνονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι τι θα πει η κοινή γνώμη των χωρών τους. Κανείς δεν πρόκειται να πιέσει για μια πραγματική συμφωνία, διότι αυτός που θα πάρει το προβάδισμα παίρνει πάρα πολύ κίνδυνο με το μέρος τους. Κι αυτό διότι μπορεί να οριστικοποιηθεί το ατύχημα. Ποιος θα οδηγήσει την κούρσα; Ο Γιούνκερ; Όχι. Η ΕΚΤ; Όχι. Η Μέρκελ; Όχι. Όλοι γνωρίζουν πως όποιος βρεθεί πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι γι' αυτόν επιζήμιο». Για να καταλήξει με νόημα: «Δεν υπάρχει ούτε μια κυβέρνηση στην ΕΕ που να έχει συμφέρον να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει μια λύση και να μπορεί να την πουλήσει ως ένα τέλος της λιτότητας».

Ενωμένη η ΕΕ

Τη στιγμή που οι πιστωτές μεταξύ τους έχουν διαφορές, στον πυρήνα της Ευρωζώνης παρουσιάζεται ένα αρραγές μέτωπο, κάτι που όπως αναφέρει ένας αξιωματούχος δεν κατάφερε να διασπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι βρίσκονται πίσω από τη σκληρή γραμμή του Σόιμπλε. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί είναι πιο μαλακοί σε σχέση με τους Σλοβάκους και τους Εσθονούς. Υπέρ της σκληρής γραμμής είναι ακόμη το Βέλγιο, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες».

Μάλιστα, στις Βρυξέλλες, ένας ανώτερος διπλωμάτης, δήλωσε πως ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος θα λάβει ακόμη πιο σκληρή γραμμή υπό το φόβο ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πολιτικά ζητήματα και στη δική του χώρα με το Podemos.

Οι ΗΠΑ

Στο βάθος υπάρχουν οι Αμερικανοί που φοβούνται τυχόν αποσταθεροποίηση της περιοχής και προσάραξη της Ελλάδα στο λιμάνι του Πούτιν. Κατά τον Γκούντερ Κριχμπάουμ, σύμμαχο της Μέρκελ, ακόμη και αυτό μπορεί να διευθετηθεί καθως υπάρχουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι στην ΕΕ.

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω έρχεται από τον υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης: «Δεν ήμασταν συνηθισμένοι να μιλάμε με μια κυβέρνηση σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι νέο για εμάς. Συνήθως ασχολούμασταν με μετριοπαθή κόμματα. Αν υπάρξει χρεοκοπία, θα πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως. Αν πάμε σε έλεγχο κεφαλαίων, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Οι Έλληνες θα χρειαστούν ένα νέο νόμισμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε όλα αυτά, καμία διαδικασία. Θα είναι ένα χάος».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: