Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Νίκος Τόσκας: «Δεν δεχόμαστε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο»

«Δεν δεχόμαστε τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε  για την παράδοση 12 μηχανημάτων ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac, τα οποία πρόσφερε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας ως ενίσχυση στην ΕΛ.ΑΣ.
Τον εξοπλισμό παρέδωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Πήτερ Σουφ, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες να τοποθετηθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.
Ο κ. Τόσκας ευχαρίστησε τον Γερμανό πρεσβευτή και τόνισε πως «το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό – και η Ευρώπη σύσσωμη πρέπει να εργαστεί για μια δίκαιη και δημοκρατική λύση στην υποδοχή των προσφύγων πολέμου, στην κίνηση των προσφύγων δια μέσου των χωρών μας και φυσικά στην επίλυση των προβλημάτων στις εστίες πολέμου».
«Υπάρχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής δράσης, που να περιλαμβάνει ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης, όπως κάνετε τώρα, στην εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Τόσκας.
Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι «δεν σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, ή να δεχτούμε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο. Προσπαθούμε με ήπιους τρόπους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Υποστηρίζουμε όμως, την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής».
Καταλήγοντας, ο κ. Τόσκας είπε: «Καλωσορίζουμε την υποστήριξη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και στη βάση των αξιών του πολιτισμού μας και την υποστήριξη για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: