Γιατί δεν παραιτούνται τα στελέχη της ΝΔ, που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis και γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν αποπέμπει τον Άδωνι Γεωργιάδη, διερωτήθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος, απαντώντας στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου.
Για λανθασμένη χρήση μιας διάταξης νόμου, η οποία κακώς ψηφίστηκε και πάντως όχι μόνο από τη συμπολίτευση και η κυβέρνηση έχει την βούληση να καταργήσει, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απάντησε από την Ολομέλεια, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωσε επίσης ότι ουδείς άλλος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, έκανε χρήση της διάταξης αυτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε στα όσα καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για εκ διαμέτρου διαφορετικές συμπεριφορές από τη μία του πρωθυπουργού και της ίδιας της πρώην υπουργού και από την άλλη, του προέδρου της ΝΔ και των στελεχών του κόμματός του, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

«Υπάρχει παραίτηση λόγω ευθιξίας και αποδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού. Για ποιο λόγο δεν παραιτούνται από τα αξιώματά τους οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis, μέχρι να καθαρίσει το όνομά τους και για λόγους ευθιξίας; Αναρωτιέμαι πόσες μέρες θα πρέπει να περάσουν για να αποπέμψει από αντιπρόεδρο του κόμματός του τον κ. Γεωργιάδη; Και όχι μόνο για τους λόγους που έχουν να κάνουν με το σκάνδαλο Novartis, αλλά και για λόγους που σχετίζονται με την άθλια και απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια γλώσσα, την οποία ο ίδιος μπορεί να θεωρεί δόκιμη, αλλά που προσβάλλει πολύ λιγότερο την κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο την παράταξη της ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. «Δεν ξέρω αν είναι πολλοί εκείνοι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως φιλελεύθεροι από την ΝΔ, που είναι ικανοποιημένοι με τέτοιου είδους τοποθετήσεις», προσέθεσε.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος, έθεσε το ερώτημα «πόσες ημέρες θα περάσουν μέχρι να αναγνωριστεί η πολιτική ευθύνη από την ΝΔ για τα όσα συνέβησαν στον χώρο του φαρμάκου από το 2000 μέχρι το 2010 και από το 2010 μέχρι το 2015. Έχει ευθύνη για τον τρόπο που έγινε η τιμολόγηση των φαρμάκων;» για να επισημάνει ότι «αυτά είναι τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα» .

«Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σήμερα για ηθικό έλλειμμα της κυβέρνησης, όταν «κρύβατε λίστες και στικάκια στα συρτάρια, όταν πρωταγωνιστήσατε σε κάθε μεγάλο σκάνδαλο, αλλά, όταν έρχεται η ώρα να δώσετε λογαριασμό, μιλάτε για σκευωρία, πολιτικές διώξεις, απόπειρα εξόντωσης» συνέχισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διερωτήθηκε δε «από ποιόν γίνεται απόπειρα εξόντωσης από Δικαιοσύνη, από Έλληνες δικαστές;» και κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ, να πουν τα ονόματα των εισαγγελικών και των δικαστικών λειτουργών, που ήρθαν σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση.
«Έχετε δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Η κ. Αντωνοπούλου θα επιστρέψει τα 12.000 ευρώ, εσείς θα επιστρέψετε τα 200 εκατ.;» ρώτησε εξάλλου προς την ΝΔ.
Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανοχής της κυβέρνησης στα φαινόμενα βίας, καταλογίζοντάς του αλά καρτ ευαισθησία για την ασφάλεια.

«Έχουν δεχθεί επιθέσεις και κυβερνητικά στελέχη, αλλά το θέμα δεν είναι να συμψηφίζουμε τις επιθέσεις, αλλά το πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα» είπε και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την λογική την οποία επέλεξε η ΝΔ την περίοδο 2012 - 2015 με την γενικευμένη καταστολή, αλλά αντιθέτως εντάθηκε και ειδικώς στην Αθήνα. «Το θέμα αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αυτό κάνει η Ελληνική Αστυνομία και γι’ αυτό έχουμε απτά αποτελέσματα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αντιπαράθεση Τζανακόπουλου - Γεωργιάδη - Τζαβάρα για το σκάνδαλο Novartis
«Κρατείστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, σχετικά με διαρροές περί δήλωσης του αμερικανού πρέσβη, ότι το FBI δεν κάνει καμία έρευνα για Έλληνα πολιτικό σε σχέση με το σκάνδαλο NOVARTIS. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης, πως από τη στιγμή που η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, η επιλογή που είχε το Κοινοβούλιο ήταν, είτε να μην κάνει τίποτα, είτε να προχωρήσει στην συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Αντιπαράθεση προκάλεσε η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου στην Ολομέλεια, αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη. Την απάντηση που επεφύλασσε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολίασαν ο αντιπρόεδρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ.κ. Γεωργιάδης και Τζαβάρας.

«Ακούστε γιατί δεν θα παραιτηθώ! Δεν πρόκειται να παραιτηθώ διότι ο κ. Τσίπρας με την κυρία Παπασπύρου, την δεύτερη μητέρα σας, την κ. Θάνου και τον Παπαγγελόπουλο έστησαν αυτή την ιστορία!» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Και προσέξετε που το ξέρω. Μας είπατε ‘κάντε μήνυση και στο FBI'. Προ μιας ώρας ο κ. πρέσβης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι καμία έρευνα δεν κάνει το FBI για κανέναν Έλληνα πολιτικό. Να γιατί δεν κάνουμε μήνυση στο FBI και κάνουμε σε εσάς. Γιατί εσείς το στήσατε!», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στον Δ. Παπαδημητρίου, αναφορικά με την υπόθεση της επιδότησης του ενοικίου του: «Και ο κ. Παπαδημητρίου έπαιρνε τα λεφτά. 'Αρα, μαζί της (σ.σ. με την Ράνια Αντωνοπούλου) πρέπει να πάει στην παραίτηση», είπα. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «αν για όποιον αναφέρεται το όνομα του στη δικογραφία, πρέπει να παραιτηθεί΄, τότε αυτή η αναφορά είναι και για τον κ. Κουρουμπλή, τον κ. Ξανθό, τον κ. Πολάκη, διότι αναφέρονται σε έγγραφο που έχει αποκρύψει η κυβέρνηση».

Λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, αναφέρθηκε στην υπόθεση NOVARTIS και κάλεσε τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε προδικαστικά αυτό το θέμα. «Και αυτό που κάνετε σήμερα, να εμφανίζεστε ενώπιον της Βουλής και να κάνετε τις δηλώσεις που κάνετε, δεν ασκείτε εσείς προσπάθεια επηρεασμού; Συμβιβάζεται αυτή η στάση σας, με την ιδιότητα που έχετε;» ρώτησε απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Κ. Τζαβάρας και επέμεινε: «Είστε ικανοποιημένοι για τον τρόπο που η δικογραφία πήγαινε και ερχότανε στα εισαγγελικά γραφεία, μάλιστα δε, κάτω από την καθοδήγηση της διευθύντριας του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, για την οποία προχθές εξεδόθη απόφαση, γνώμη και κατακραυγή, όλου του δικαστικού σώματος εκφραζομένου από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι πολύ σοβαρά αυτά που είπε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και πρέπει, έστω και την υστάτη στιγμή, να αντιληφθείτε ότι παίζετε εν ου παικτοίς και δημιουργείτε πρόβλημα στους θεσμούς».

«Αν οι καταγγελίες τις οποίες σκοπεύει ο κ. Γεωργιάδης εναντίον του πρωθυπουργού έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα, όση σχέση έχει με την πραγματικότητα αυτό το οποίο περιφέρεται και λέει στα κανάλια, ότι δήθεν η κ. Παπασπύρου είναι η δεύτερη μητέρα μου, τότε πραγματικά ο κ. πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να φοβάται», σχολίασε για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο Δ. Τζανακόπουλος. Σε ό,τι αφορά το FBI και τις έρευνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέτρεψε την ΝΔ: «Καλό είναι να περιμένουμε. Να δούμε ακριβώς ποιες ήταν οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη. Αν δεν κάνω λάθος, αυτά τα οποία φέρεται να είπε, προέκυψαν μετά από διαρροές της ΝΔ. Επομένως κρατείστε και μικρό καλάθι, κύριε Γεωργιάδη».

«Τίποτα μη θεσμικό δεν έχει γίνει! Τίποτα απολύτως - και όλη αυτή η παραφιλολογία την οποία συνεχίζετε να επαναλαμβάνετε, την επαναλαμβάνετε επειδή δεν θέλετε να πάμε στην ουσία της συζήτησης! απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Δεν θέλετε να μιλήσουμε για το πραγματικό σκάνδαλο. Θέλετε να διαδικασιολογήσετε». Σε αυτή τη διαδικασιολογία, «υπάρχει και εμμονικό άδικο, διότι τίποτα το μη θεσμικό δεν έγινε» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Έχουμε τη διαβίβαση μιας δικογραφίας από την εισαγγελία διαφθοράς στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβιβάζει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και ποια είναι η μοναδική επιλογή την οποία έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο; Είτε να θάψει την υπόθεση μη κάνοντας τίποτα, είτε να προχωρήσει στην συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνήσει αν έχει αρμοδιότητα - η ίδια η επιτροπή θα αποφασίσει αν έχει αρμοδιότητα - και αν δεν έχει αρμοδιότητα να πράξει τα δέοντα. Επομένως, μην διαδικασιολογείτε συνεχώς, διότι έχετε νομικό άδικο, έχετε και πολιτικό άδικο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τον κ. Κουρουμπλή και την καταγγελία της ΝΔ ότι είχε προνομιακή μεταχείριση, αφού δεν περιελήφθη το όνομά του στην πρόταση για την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στο διαβιβαστικό που έφτασε στο Κοινοβούλιο, υπήρχαν τα δέκα ονόματα των πολιτικών προσώπων, και από εκεί πέρα γινόταν μνεία και σε μήνυση από τον κ. Α. Λοβέρδο και την κ. Χριστοφιλοπούλου, και σε τίποτα δεν σχετιζόταν με τη NOVARTIS. «Επομένως, αν θέλετε να προχωρήσετε μετά από νέο διαβιβαστικό, και εφόσον υπάρχουν αυτά που εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν, σε πρόταση στην ολομέλεια για την άσκηση δίωξης, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε να δούμε την επιχειρηματολογία σας και να δούμε πού θα καταλήξει η συζήτηση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.