Ισοπεδώνει την παγκοσμιοποίηση ο ηγέτης της Εθνικής Δεξιάς της Ιταλίας. Σκοπός και στόχος του η υπεράσπιση της οικογένειας, της Θρησκείας και του Έθνους. Γι’ αυτό εξάλλου δέχεται και τόσο μεγάλο πόλεμο από ΜΜΕ που είναι κατευθυνόμενα, αλλά και από την ελίτ της της ΕΕ.
Εφιάλτης για τις Βρυξέλλες, ελπίδα για την Ευρώπη των Εθνών. Αλλάζουν όλα πλέον. Ο αντισυστημικός άνεμος ξεκινάει από την Ιταλία.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αγνοεί την αντίθεση της αρχής προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας και διαγράφει τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2» στις ηλεκτρονικές ταυτότητες για τα παιδιά, αντικαθιστώντας τους με τους πιο… παραδοσιακούς όρους «Πατέρας» και «Μητέρα».
«Προχωράμε μπροστά» παρά την αντίθεση της ιταλικής αρχής που είναι αντίθετη με την αλλαγή, διεμήνυσε ο επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σύμφωνα με το ANSA.
«Δεν υπάρχει κανένας εγγυητής ιδιωτικότητας που να μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει μητέρα και πατέρα» δήλωσε ο Σαλβίνι. Η Ιταλική Ένωση Δήμων, ANCI, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο συναρμόδιος υπουργός Οικογένειας Λόρεντζο Φοντάνα, επίσης μέλος της Λέγκας, συνεχάρη τον επικεφαλής του κόμματός του. «Συγχαρητήρια Ματέο, προχωράς μπροστά στα σωστά πράγματα!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Σαλβίνι έχει δηλώσει ότι θέλει να προστατέψει και να ενισχύσει το θεσμό της ιταλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.
Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.
Οι Ιταλοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την Ευρώπη, όταν ανέδειξαν κυβέρνηση τη Lega και τo Κίνημα των Πέντε Αστέρων στις εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν λόγω επιλογή και η αυξημένη δημοφιλία των δύο κομμάτων που φθάνει σχεδόν το 60% (33% η Lega και 26% το Κίνημα των Πέντε Αστέρων) θεωρείται ως εντολή για αλλαγή και βελτίωση της σχέσης Ιταλίας – ΕΕ.
Την ίδια ώρα διογκώνεται το ρεύμα κατά της ΕΕ.
Σε ερώτηση για το εάν διεξάγονταν δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ΕΕ, το 51% των Ιταλών κάτω των 45 ετών θα τάσσονταν υπέρ ενός Italexit.
Στις ηλικίες άνω των 45 ετών το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 26%.