Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΟΕΚ: ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΕΚΑθήνα,24/2/2020
Έχουμε πολλές φορές δημοσιοποιήσει τα δεδομένα για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα όλα τα χρόνια της κρίσης μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με εντολές του ΔΝΤ. Έχουν περάσει 8 χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2012 και παρότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν μέσω της εισφοράς 1% στον ΕΦΚΑ υπέρ ΟΕΚ κανένα απολύτως νέο στεγαστικό πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί. Για το 2017 ο ΕΦΚΑ εισέπραξε για τον ΟΕΚ 271.000.000 ευρώ ενώ για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας 124.000.000 ευρώ, σύνολο 395.000.000 €. Για το 2019 υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ ο ΕΦΚΑ εισέπραξε αφού είναι ο ταμίας των εισφορών, 379.693.000 ενώ για το 2020
προϋπολογίζουν ότι θα εισπράξουν 377.000.000 €. Τα ποσά ουσιαστικά «ζαλίζουν» αφού στεγαστικά προγράμματα δεν γίνονται παρότι κάθε χρόνο μπαίνουν στα ταμεία του Κράτους περίπου 380.000.000€ για την στέγαση.
Αλλά δεν είναι μόνο τα έσοδα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι αφού από τα χορηγηθέντα δάνεια του ΟΕΚ οι δανειολήπτες πληρώνουν τις δόσεις τους.
Χαρακτηριστικά για τις δόσεις αυτές ο ΟΑΕΔ εισέπραξε το 2016 48.000.000 €, ενώ το 2017 37.000.000 € . Εξωφρενική επίσης είναι η είδηση ότι ο ΟΑΕΔ κερδίζει τόκους από την αποταμίευση όλων των Δις ευρώ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, ύψους περίπου 11.000.000 € ετησίως.
Η αδιαφορία του Κράτους για την αξιοπρεπή στέγαση αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν κενές κατοικίες του ΟΕΚ αλλά δεν προχωρούν στην επισκευή τους για να τα δώσουν στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Έτσι 46 σπίτια στην περιφέρεια και 54 σπίτια στην Αττική, όλα του ΟΕΚ για τα οποία απαιτούνται μικρές επισκευαστικές εργασίες, δυστυχώς παραμένουν άδεια και κλειστά!!
Οι κάτοικοι στην Ελλάδα πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους για τα έξοδα της στέγασης. Το 2017 στην ΕΕ το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους ενοικιαστές που πλήρωναν ενοίκιο στην αγοραία τιμή ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα: το 83,9 % από αυτούς δαπανούσαν περισσότερο από το 40 % του ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση.
 Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 26,3 %. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που δαπανά άνω του 40% διαθεσίμου εισοδήματος γενικά για τα έξοδα της στέγασης για το έτος 2016 ήταν 40.5% ενώ για το έτος 2017, 39.6% ενώ ο μέσος όρος για την Ευρώπη των 28 Κρατών μελών ήταν μόνο 10,4% για το 2017 και 11,1% για το 2016.
Από την 1η Μαϊου 2020 στην χώρα μας δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για την πρώτη κατοικία και είναι πλέον διαπιστωμένο ότι θα ζήσουμε τα γεγονότα της Ισπανίας όπου τα ΜΑΤ θα μπαίνουν και θα βγάζουν με τη βία από τα σπίτια τους ολόκληρα νοικοκυριά !!
Ο διπλασιασμός των ενοικίων από το 2016 σε πολλές περιοχές σε συνδυασμό με την αύξηση της διαθεσιμότητας των κατοικιών σε τουρίστες (airbnb) προκαλεί ασφυξία στο λαϊκό πορτοφόλι. Η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό να μην μπορούν να βρουν ένα σπίτι να νοικιάσουν.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν Δημόσιο Φορέα Στέγασης & Μέριμνας με ένα ευρύ φάσμα στεγαστικών προγραμμάτων για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν στεγαστικές ανάγκες, όπως οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α. Απαιτείται η επανίδρυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αφού τώρα τα προγράμματα στέγασης είναι περισσότερο από ποτέ, αναγκαία.
Καλούμε την Κυβέρνηση, τους συνδικαλιστικούς φορείς της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τα κόμματα, να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και να εντάξουν στα διεκδικητικά τους πλαίσια την ίδρυση ενός Δημόσιου Φορέα Στέγασης & Μέριμνας. Να σταματήσει άμεσα η «ομερτά» σιωπής για τα δις € που έχουν συσσωρευτεί από την εισφορά των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ όλα αυτά τα χρόνια.
Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πραγματικότητα και η Κυβέρνηση αντί να διώκει όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να ζουν σε ένα σπίτι και όχι στο δρόμο καλά θα κάνει να υπερασπίσει και να εξασφαλίσει το δικαίωμα για αξιοπρεπή στέγαση σε όλους το οποίο είναι ταυτόχρονα και Συνταγματική υποχρέωσή της!!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ
Τα μέλη Δ.Σ ΠΑΝΣΥΠΟ, οι Σύνεδροι της Ομοσπονδίας ΠΟΠΟΚΠ &
οι εκπρόσωποι εργαζομένων στο Β Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΑΕΔ

Λιβέρης Κωνσταντίνος, Βαγενά Αγγέλα , Ασημακόπουλος Ιωάννης, Μπούρχας Βασίλης, Δημητριάδης Σίμος,,

Καπετανάκη Πλουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια: