Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Χάρης Καστανίδης : H πολιτική ηγεμονία της δεξιάς πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο δυνατό

Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στον τίτλο της παράταξης και υπέρ της επιστροφής των σημάτων (πράσινος ήλιος), ενώ απαντά εμμέσως σε όσους στη Χαριλάου Τρικούπη φλερτάρουν με τη Νέα Δημοκρατία. Ορθάνοιχτο αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.«Ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους. Αργά ή γρήγορα αποκαλύπτει πρόσωπα και κόμματα, με τρόπο θετικό ή αρνητικό. Είναι αμείλικτος στην πολιτική, ιδιαίτερα για τους υποκριτές και τους ανίκανους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να φθείρεται, όχι τόσο εξαιτίας της δράσης της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή τα προβλήματα αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την «αριστεία» των κυβερνητικών στελεχών».

Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Χάρης Καστανίδης και διαμηνύει πως «για το καλό της χώρας, η πολιτική ηγεμονία της δεξιάς παράταξης πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο δυνατό».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ τάσσεται «υπέρ της επιστροφής του ιστορικού ακρωνυμίου μας (ΠΑΣΟΚ) στον τίτλο της δημοκρατικής παράταξης», καθώς και υπέρ της επιστροφής «των πολιτικών σημάτων και των διακριτικών μιας σπουδαίας πολιτικής δύναμης που άλλαξε τη χώρα, για να μας θυμίζουν την υποχρέωσή μας να την αλλάξουμε και πάλι και να μην μας επιτρέπουν να αρκούμαστε στα λίγα της σήμερον».

Ο Χάρης Καστανίδης επιμένει σε κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, στέλνει σαφή μηνύματα σε όσους στη Χαριλάου Τρικούπη φλερτάρουν με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εμμέσως προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «Δεν θα σας απαντήσω με τη φωνή του αποφασισμένου, μα με το στίχο του Σαίξπηρ. Θα καταλάβετε, «αν μπορείτε σεις να ιδείτε μες στου καιρού τον σπόρο», αναφέρει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οι μετρήσεις δείχνουν μια φθορά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Τη θεωρείτε ανεπίστρεπτη ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί, έστω με προβλήματα, να συνεχίσει την πολιτική του ηγεμονία;


Ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους. Αργά ή γρήγορα αποκαλύπτει πρόσωπα και κόμματα, με τρόπο θετικό ή αρνητικό. Είναι αμείλικτος στην πολιτική, ιδιαίτερα για τους υποκριτές και τους ανίκανους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να φθείρεται, όχι τόσο εξαιτίας της δράσης της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή τα προβλήματα αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την «αριστεία» των κυβερνητικών στελεχών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να φθείρεται, όχι τόσο εξαιτίας της δράσης της αντιπολίτευσης,

αλλά επειδή τα προβλήματα αρνούνται πεισματικά να αναγνωρίσουν την «αριστεία» των κυβερνητικών στελεχών

Άλλωστε, στον αέρα της χώρας, στη γη και τις πέτρες της κατοικεί μια αλλόκοτη μνήμη, ισχυρότερη της μνήμης των ανθρώπων της, που κάθε φορά ψιθυρίζει τις χρεοκοπίες που υπέστη από τις «ικανότητες» των φαύλων της Δεξιάς.

Στον αέρα της χώρας, στη γη και τις πέτρες της κατοικεί μια αλλόκοτη μνήμη, ισχυρότερη της μνήμης των ανθρώπων της, που κάθε φορά

ψιθυρίζει τις χρεοκοπίες που υπέστη από τις «ικανότητες» των φαύλων της Δεξιάς

Για το καλό της χώρας, η πολιτική ηγεμονία της δεξιάς παράταξης πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο δυνατό. Γιατί στην Ελλάδα δεν πρόκειται για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία μιας ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης. Πρόκειται για την ηγεμονία της κομματικής ιδιοτέλειας, της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και της πελατειακής λογικής. Δείτε τι επιχειρούν να κάνουν π.χ. αυτήν την ώρα με τον έλεγχο της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Στην Ελλάδα δεν πρόκειται για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία μιας ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης. Πρόκειται για την ηγεμονία της κομματικής ιδιοτέλειας, της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και της πελατειακής λογικής

Για να συμβεί αυτό, πρέπει η αντιπολίτευση να γίνει πιο πειστική, πιο σοβαρή, πιο αξιόπιστη και οι πολίτες να γίνουν λιγότερο αμίλητοι και μοναχικοί, να μην ταράζουν στην κριτική τις δημοκρατικές κυβερνήσεις και να σκύβουν το κεφάλι, όταν έχουν απέναντί τους δεξιές κυβερνήσεις, για τις οποίες έχουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα τους δώσει κάποια σημασία.

Ταυτόχρονα, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κερδίζει από τη φθορά της ΝΔ. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης, γιατί είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη δική της διακυβέρνηση, στη διάρκεια της οποίας έγιναν ασυγχώρητα λάθη. Δεν είναι ο χώρος για την παρουσίαση ενός λεπτομερούς καταλόγου των «ανδραγαθειών» της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά χρησιμοποιώντας ως μόνο παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2015 και τη διαχείριση του αποτελέσματός του, επικεντρώνομαι στο βασικό συμπέρασμα: Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα οφείλονται στο γεγονός ότι, όταν κυβερνούσε, αποδόμησε με την πολιτική και την συμπεριφορά του την έννοια της δημοκρατικής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης, γιατί είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τη δική της διακυβέρνηση,

στη διάρκεια της οποίας έγιναν ασυγχώρητα λάθη

Το ΚΙΝΑΛ έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει της εκλογής αρχηγού του. Πώς πρέπει να εξελιχθεί η διαδικασία αυτή και με ποιον οδικό χάρτη;

Όλα πρέπει να εξελιχθούν σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής και να στηρίζονται στις πρότυπες δημοκρατικές παραδόσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του αρχηγού του. Χρήσιμο θα ήταν να μην εμπλακούμε σε μια πρόωρη προεκλογική ενδοκομματική συζήτηση, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα και προς αυτά οφείλουμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. Την αρχή αυτή καλό είναι να σεβαστούν όλοι, ακόμη και η παρέχουσα «οδηγίες προς ναυτιλομένους» ηγεσία.

Όλα πρέπει να εξελιχθούν σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής και να στηρίζονται στις πρότυπες δημοκρατικές παραδόσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του αρχηγού του

Θεωρείτε πως η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να παρέμβει στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ, ρίχνοντας το βάρος υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και εναντίον άλλων;

Με εκπλήσσετε. Ενδιαφέρεται η ΝΔ για τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής; Για ποιον λόγο ένα μεγάλο κόμμα να ασχοληθεί με έναν μικρό εκλογικά αντίπαλο; Δεν βρίσκω εξήγηση άλλη από την αρετή της αλληλεγγύης που διακρίνει τους ενάρετους δεξιούς.

Ενδιαφέρεται η ΝΔ για τα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής; Για ποιον λόγο ένα μεγάλο κόμμα να ασχοληθεί με έναν μικρό εκλογικά αντίπαλο; Δεν βρίσκω εξήγηση άλλη από την αρετή της αλληλεγγύης που διακρίνει τους ενάρετους δεξιούς

Εκτός, αν ισχύει η αλήθεια του Diderot, ότι δηλαδή αν έχει σημασία να αριστεύει κανείς σε κάποιον τομέα, είναι στο κακό.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, το σύνολο των στελεχών και των φίλων του Κινήματος θα αποτρέψουν το κακό, θα ακυρώσουν οποιοδήποτε σχέδιο επέμβασης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις του.

Είστε μεταξύ εκείνων που θέλουν την «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» κ. Καστανίδη; Και αν ναι, γιατί;

Έχω μιλήσει και άλλη φορά για το θέμα που θίγετε. Ναι, θέλω την επιστροφή του ιστορικού ακρωνυμίου μας (ΠΑΣΟΚ) στον τίτλο της δημοκρατικής παράταξης, γιατί αυτό θα προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής το βάρος μιας μεγάλης πολιτικής κληρονομιάς και της πίστης σε μια ανάλογη συνέχεια. Ναι, θέλω την επιστροφή των πολιτικών σημάτων και των διακριτικών μιας σπουδαίας πολιτικής δύναμης που άλλαξε τη χώρα, για να μας θυμίζουν την υποχρέωσή μας να την αλλάξουμε και πάλι και να μην μας επιτρέπουν να αρκούμαστε στα λίγα της σήμερον.

Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η επιστροφή στο μεγαλείο μιας παρελθούσας εποχής, είναι η καταβύθιση στην ιδεολογική σου ύπαρξη και στην ιστορική συνείδηση της παράταξης, για να αναδυθείς ξανά στην επιφάνεια εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια που θα σου επιτρέψουν να συντάξεις και πάλι το μέλλον της χώρας, διακηρύσσοντάς το απ’ όλες τις ακρώρειες της επικράτειας.
Κύριε Σκουρή, σας θυμίζω την περίφημη διατύπωση του Μιτεράν: «Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων».

Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η επιστροφή στο μεγαλείο μιας παρελθούσας εποχής, είναι η καταβύθιση στην ιδεολογική σου ύπαρξη και στην ιστορική συνείδηση της παράταξης, για να αναδυθείς ξανά στην επιφάνεια εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια…

Η φυσιογνωμία του κόμματος ποια πρέπει να είναι; Ποια η φυσιογνωμία του;

Η φυσιογνωμία του κόμματος πρέπει να είναι η φυσιογνωμία ενός πειστικού αφηγητή των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ενταγμένων στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Η συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, είναι το μέσο που σου επιτρέπει να διαμορφώσεις μια στέρεα πλειοψηφία των πιο δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων, που θα στηρίζει με συνέπεια ένα έργο σοβαρών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών.

Μια νέα πολιτική αφήγηση στηριγμένη στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, μπορεί να δείχνει κάθε στιγμή στον πολίτη ότι απέναντι στους συντηρητικούς που ορκίζονται στην ασυδοσία της αγοράς και στον αδυσώπητο ανταγωνισμό, υπάρχουμε εμείς που διορθώνουμε την αγορά για να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και της Δημοκρατίας. Ότι απέναντι στη συντηρητική έξαρση των ανισοτήτων και του ατομικού καταναλωτισμού, ορθώνεται η προοδευτική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ότι απέναντι στην απίσχναση της Δημοκρατίας που επέβαλε η παγκοσμιοποίηση και ο νεοφιλελευθερισμός, υπάρχουμε εμείς που θα αποκαταστήσουμε το πνεύμα της Δημοκρατίας, ενδυναμώνοντας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τη φωνή της κοινωνίας και μειώνοντας την επιρροή των ολιγαρχικών συμφερόντων.

Χρειάζεται να ξαναμιλήσουμε στο όνομα των ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο και την πατρίδα μας, μακριά από τις ακίνδυνες ιδέες των «κεντρώων», των «μεσαίων», των «ουδέτερων», δηλαδή όλων των ανανηψάντων που ντρέπονται να δηλώσουν ότι έγιναν δεξιοί.


Χρειάζεται να ξαναμιλήσουμε στο όνομα των ιδεών που αλλάζουν τον κόσμο και την πατρίδα μας, μακριά από τις ακίνδυνες ιδέες των «κεντρώων», των «μεσαίων», των «ουδέτερων», δηλαδή όλων των ανανηψάντων που ντρέπονται να δηλώσουν ότι έγιναν δεξιοί

Έχετε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από το ΚΙΝΑΛ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εταίρος;

Έχω ταχθεί, όπως είναι φυσικό, υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αν αυτό θα συμβεί με συνεργασία πολιτικών δυνάμεων ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Προσώρας το αναγκαίο είναι να προσδιορίσουμε τι είναι προοδευτικό.Δεν είναι εύκολοι οι ορισμοί και οι απαντήσεις. Ας πούμε, είναι προοδευτική στάση να δέχεσαι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ είσαι αντιμνημονιακός μαχητής της αριστεράς ή να απορρίπτεις το Υπερταμείο, ενώ είσαι «συμβιβασμένος γερμανοτσολιάς» ;

Έχω ταχθεί, όπως είναι φυσικό, υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αν αυτό θα συμβεί με συνεργασία πολιτικών δυνάμεων ή όχι, δεν το γνωρίζουμε

Δε θέλω να δώσω συνέχεια στο θέμα. Άλλωστε, όπως είπε ένας καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών, στην πολιτική πρέπει να έχει κανείς μεγάλη καλλιέργεια για να αρκείται σε απλές εξηγήσεις. Και μια τέτοια συνθήκη θα είναι υπαρκτή στη ριζοσπαστική Αριστερά.

Ο Χάρης Καστανίδης θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως ακούγεται;

Δεν θα σας απαντήσω με τη φωνή του αποφασισμένου, μα με το στίχο του Σαίξπηρ. Θα καταλάβετε, «αν μπορείτε σεις να ιδείτε μες στου καιρού τον σπόρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: