Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Νίκος Φωτόπουλος: Γιατί Η ΔΕΔΗΕ ξεπουλήθηκε στους Αυστραλούς συνταξιούχους, δείτε όλα τα στοιχεία.


 ΟΙ Κ.Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΚΡΕΚΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ 2,1 ΔΙΣ € ΓΙΑ ΤΟ 49% ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ; ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ MANAGER Ή ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;

ΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ Κ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 Από προχθές έχουμε κατακλυστεί από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για το πόσο σημαντική για το μέλλον της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ και πόσο πετυχημένη ήταν η ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό χρηματιστηριακό fund Macquarie έναντι 2,1 δις.€.

Θρίαμβος, το ένα δημοσίευμα!

Άθλος, το άλλο! (άθλος να πουλάς τα χρυσαφικά σου!! Τι άλλο θα ακούσουμε, τι άλλο θα διαβάσουμε!!)

Όλοι βάλθηκαν να μας πείσουν πως το ξεπούλημα είναι επιτυχία!

Ζήτω! Γιούπι! Μπράβο στην κυβέρνηση!

Είναι όμως έτσι;

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ.

Είναι ξεπούλημα γιατί η ΔΕΗ μπροστά σε αυτά που θα χάσει, αυτά που θα εισπράξει (1,3 δις. € και όχι 2,1 δις.) είναι ψίχουλα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μόνο σήμερα (που ακόμα δεν έχει αντικαταστήσει τα 7.000.000 μετρητών με τους έξυπνους μετρητές και που ακόμα δεν έχει αναδειχτεί η τεράστια αξία του με την έλευση του 5G) αποφέρει ετησίως στη ΔΕΗ 400 εκ !

Φανταστείτε στην συνέχεια.

Συνεπώς εάν δεν πουλούσε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, σε λίγα χρόνια θα είχε μαζέψει τα όσα θα πάρει σήμερα και ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξακολουθούσε να είναι 100% δικός της!

Ήδη η ΡΑΕ έχει εγκρίνει για την περίοδο 2021-2024 ως επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ ποσό πάνω από 3,1 δις. Πιο συγκεκριμένα:

775,984 εκ. για το 2021

781,851 εκ. για το 2020

780,897 εκ. για το 2025

804,837 εκ. για το 2024

Όσο δε για το επιχείρημα ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορέσει η ΔΕΗ να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της για είσοδο στις ΑΠΕ, πιο φαιδρό επιχείρημα δεν υπάρχει.

Η ΔΕΗ που υποτίθεται έσωσε ο μάγος κ. Χατζηδάκης δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να βρει κεφάλαια.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον ΔΕΔΔΗΕ που γνωρίζοντας την αξία του, όλοι τρέχουν να τον δανείσουν.

Όμως όπως αναφέρω στον τίτλο, ας προσεγγίσουμε (με τη μορφή ερωτημάτων) τι χαρακτηρισμούς πρέπει να τους αποδώσουμε με βάση τα όσα οι ίδιοι έχουν πει, αλλά και τα όσα λέει για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Αθανασόπουλος.

 

ΕΡΏΤΗΜΑ ΠΡΏΤΟ:

Όταν για να δικαιολογήσεις τον στόχο σου (την εμμονή σου) για το ξεπούλημα κάθε υποδομής που έχει φτιάξει ο ελληνικός λαός στους ιδιώτες (επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν έχεις το άλλοθι ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση) λες ότι αυτό θα το κάνεις για να σώσεις την ΔΕΗ, ενώ τέτοιος λόγος δεν υφίσταται, τι χαρακτηρισμός σου αξίζει;

 

ΕΡΏΤΗΜΑ ΔΕΎΤΕΡΟ:

Όταν στη συνέχεια και πάλι προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου (επειδή το προηγούμενο άλλοθι περί σωρηρίας της ΔΕΗ τελείωσε), εσύ εφευρίσκεις νέο άλλοθι λέγοντας ότι «Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με προσέλκυση αξιόπιστων

 

επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ».

και τελικά πουλάς σε κάποιον που όχι μόνο δεν έχει καμία εξειδίκευση στα δίκτυα, δεν ξέρει καν τι είναι τα δίκτυα, τι χαρακτηρισμός σου αξίζει;

 

ΕΡΏΤΗΜΑ ΤΡΊΤΟ:

Όταν γνωρίζεις τον λόγο που οι Αυστραλοί έδωσαν προσφορά 2,1 δις. και που είναι ότι βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους να βγάλουν λεφτά με το τσουβάλι και εσύ για να το κρύψεις αυτό λες ότι:

«Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύεται δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης».

Τι χαρακτηρισμός σου αξίζει;

κ. Σκρέκα αν διαφωνείτε με τη δική μου άποψη, για ποιο λόγο οι Αυστραλοί έδωσαν 2,1 δις. Σας αφιερώνω τον τίτλο του άρθρου του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ.Αθανασόπουλου στον Δημοσιογράφο κ. Κωττάκη στις 23 Φλεβάρη 2021.

Συγκεκριμένα ο τίτλος λέει: «Αθανασόπουλος: Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σημαντικότερος από τον ΟΤΕ». Καταλάβατε μήπως τώρα κ. Σκρέκα για ποιο λόγο οι Αυστραλοί έδωσαν τα 2,12 δις.;

κορόιδα είναι αφού τους δώσατε την ευκαιρία να μην βγάλουν τσάμπα χρήμα ;

Κλείνοντας κ. Σκρέκα και κ. Χατζηδάκη σας αφιερώνω δύο αποσπάσματα από την ίδια συνέντευξη.

Λέει ο κ. Αθανασόπουλος:

«Ρώτησα με αφορμή την κατάρρευση του δικτύων ηλεκτροδότησης τον κ. Αθανασόπουλο τρία πράγματα: γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια η υπογειοποίηση του δικτύου-ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία τα καλώδια της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ποντισθεί κάτω από το έδαφος, το πρώτο. Ποιος έχει την ευθύνη για το κλάδεμα των δέντρων, το δεύτερο. Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία όπως λέγεται έχουν εκδηλώσει τέσσερις ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, το τρίτο.

Οι απαντήσεις του ειδικώς για το πόσο στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι πιο σημαντική και από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, καθώς η τεχνογνωσία που θα εισαχθεί για την ανανέωση των δικτύων είναι καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το δίκτυο διανομής θεωρείται πλέον πιο σημαντικό και από το δίκτυο παραγωγής ρεύματος (ΑΔΜΗΕ). Άρα δεν έχει σημασία το τίμημα της ιδιωτικοποίησης το οποίο θα εξαϋλωθεί σε χρόνο d-t προς εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά η τεχνογνωσία που θα φέρει στην Ελλάδα ο ξένος πλειοδότης!»

 

Σε άλλο σημείο συνεχίζει: «και τώρα το σημαντικότερο. Η ιδιωτικοποίηση. Όπως μου εξήγησε ο κύριος Αθανασόπουλος, το δίκτυο διανομής της ενέργειας θα είναι στο μέλλον πιο σημαντικό και από το δίκτυο παραγωγής, καθώς ο ιδιοκτήτης οικίας θα μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και καταναλωτής αλλά και παραγωγός ενέργειας. Πράγμα εξαιρετικώς σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: τι είναι πιο σημαντικό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΗΔΔΗΕ: το τίμημα ή η τεχνογνωσία; Μια εκδοχή είναι να πλειοδοτήσουν έναντι υψηλού τιμήματος ξένοι όμιλοι (χωρίς τεχνογνωσία) μαζί με τοπικές διαπλεκόμενες εργολαβικές συμμαχίες. Κλασσικά ελληνικά εικονογραφημένα δηλαδή! Η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει για το υψηλό τίμημα, η αντιπολίτευση θα ψελλίσει κάτι περί «πινακίου φακής»

χωρίς να το πολυπιστεύει και ο τόπος θα πάει υποτίθεται παρακάτω. Ο Τάκης Αθανασόπουλος δεν πιστεύει σε αυτή τη λύση. Το τίμημα όποιο κι αν είναι θα εξαερωθεί στην πρώτη πληρωμή τοκοχρεωλυσίων έναντι υποχρεώσεων του εξωτερικού δανεισμού της χώρας».

κ. Χατζηδάκη, κ. Σκρέκα,

με βάση τα όσα λέει ο δικός σας άνθρωπος σας ξαναρωτώ: ποια τεχνογνωσία θα φέρουν οι Αυστραλοί που δεν έχουν καμία σχέση με τον ηλεκτρισμό;

Κλείνοντας όμως θα ήθελα να ρωτήσω και εσάς κ. Αθανασόπουλε: Αφού είδατε ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν κατέχουν ίχνος τεχνογνωσίας γιατί δεν μιλήσατε; Γιατί δεν μιλάτε;

Συναδέλφισσες, -φοι,

Οι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι. Αν δεν αιτιολογούνται είναι είτε κομματικός φανατισμός είτε λαϊκισμός. Εγώ επειδή ποτέ δεν μάσησα τα λόγια μου και δεν βγάζω ανακοινώσεις για τα μάτια και ισορροπιών τελευταία στιγμή, με το θάρρος που μου δίνει το γεγονός του ότι ασκούσα πολύ σκληρή κριτική με όλες, μα με όλες τις κυβερνήσεις χαρακτηρίζω τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Σκρέκα τους μεγαλύτερους ψεύτες που πέρασαν ποτέ από το Υπουργείο Ενέργειας, τους μεγαλύτερους πολιτικούς απατεώνες με πλήρη ασέβεια σε ότι έχτισε ο  ελληνικός λαός με το υστέρημά του.

Ειδικά ο κ. Χατζηδάκης είναι μακράν μπροστά από όλους. Η απόδειξη σε νέα ανακοίνωση για να δούμε ποιος έσωσε τι και πόσο μάγος είναι.

 

Συναδέλφισσες, -φοι,

Ο καθένας σας με βάση τα όσα έλεγαν και το τι τελικά έγινε μπορεί να βγάλει τα δικά του

συμπεράσματα.

Νίκος Φωτόπουλος

Μέλος ΔΣ ΔΕΗ Α.Ε.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων

 21/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΓΥΜΝΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΤΕ

Φίλοι Δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Επειδή η προπαγάνδα του να παρουσιαστεί το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ ως μεγάλη επιτυχία (προφανώς για να κουκουλώσουν τις νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος) καλά κρατεί, επανέρχομαι σήμερα με εκείνο το στοιχείο που ότι και αν λέει ο καθένας μας, αιώνες τώρα, μιλάει μόνο του. Τους αριθμούς.

Κύριοι της Κυβέρνησης, αν μπορείτε διαψεύστε τους. Αν έχετε κάποιους άλλους παρουσιάστε τους.

1. Λέει η κυβέρνηση: «Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πουλήθηκε 2,1 δις».

Απάντηση: Είναι ψέμα

Το ποσό που θα καταβάλει το αυστραλιανό fund είναι 1,3 δις. Ούτε ευρώ παραπάνω. Συνυπολογίζουν το μέρος των δανείων που αναλογεί στο 49%, δηλαδή 803 εκ. αφήνοντας έντεχνα να εννοηθεί ότι το fund θα πληρώσει και το ποσό αυτό. Μεγάλο ψέμα. Τα δάνεια θα αποπληρώνονται σταδιακά από τον ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τις οικείες δανειακές συμβάσεις, και όχι από τους μετόχους του (ΔΕΗ-Αυστραλοί).

2. Λέει η κυβέρνηση (κ. Σκρέκας): «Η οικονομική προσφορά της spear WTE Investments sars αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρίας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Επίσης προσθέτει: «Το ποσό της πώλησης σημαίνει αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ 1,45 φορές την αξία του, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα που δείχνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της».

Απάντηση: Είναι ψέμα.

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω ούτε στο ελάχιστο την απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, απλά και μόνο για την ιστορία και για να αναδείξω ότι και εδώ ο κ. Σκρέκας λέει ψέματα πρέπει να πω ότι για το 24% του ΑΔΜΗΕ η κινέζικη STATE GRID κατέβαλε στη ΔΕΗ 327,5 εκ. Αυτό αντιστοιχεί σε αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ 1365 εκ. Τότε η καθαρή (χωρίς τα δάνεια) λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ ήταν περίπου 916 εκ. Κατά συνέπεια το ποσό της πώλησης στη STATE GRID αντιστοιχούσε σε αποτίμηση 1365:916=1,49 φορές τη λογιστική του αξία.

Συνεπώς τα ακούσματα ότι το ποσό της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι πρωτοφανές γεγονός, είναι ψέμα.

3. Λέει η κυβέρνηση: «Θα μειωθεί ο δανεισμός της ΔΕΗ και η επιχείρηση θα έχει κεφάλαια για να αναπτύξει ΑΠΕ».

Απάντηση: Λάθος επιχειρηματική κίνηση.

Η ΔΕΗ θα διαθέσει το 50% δηλαδή 650 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων. Μάλιστα πανηγυρίζουν γι αυτό. Αλλά ποιο είναι το μέσο επιτόκιο δανείων που θα αποπληρωθούν; Είναι ζήτημα να ξεπερνά το 3,5% και πάντως είναι πολύ μικρότερο από το 6,7% που της απέφερε η ιδιοκτησία των δικτύων που έχει πλέον μεταβιβάσει στο ΔΕΔΔΗΕ για την πώληση του 49%. Με το 3,5% προκύπτουν τα εξής:

H ΔΕΗ κερδίζει ετήσια από τόκους 3,5% επι 650 εκ. ήτοι 22,5 εκ. και χάνει ετήσια 6,7% επι 650 εκ. ήτοι 43,5 εκ! Διαφορά 21 εκ. ! Πως μπορεί να χαρακτηριστεί επιχειρηματικά αυτή η ενέργεια;

Σε ότι αφορά στον ισχυρισμό ότι με την πώληση θα υπάρξουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των νέων ΑΠΕ, , λαμβανομένου υπόψη ότι σήμερα τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ για πράσινη ανάπτυξη είναι της τάξης του 2%, πρόκειται για αστείο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, τα άλλα 650 θα πάνε για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Δηλαδή και πάλι πουλήσαμε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα μας απέδιδε 6,7% ετησίως για να αποφύγουμε να πάρουμε δάνεια 2%!!

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

επιγραμματικά, η ΔΕΗ πούλησε ένα ασημικό από το οποίο εισέπραττε 6,7% για να αποπληρώσει δάνεια κόστους 3,5% και για να έχει στη διάθεση της χρήματα που μπορούσε να τα βρει με επιτόκιο 2%! Και αυτό το έκανε χωρίς καμιά υποχρέωση. Μόνο σε συμμόρφωση με την κυβερνητική πολιτική!

Οφείλω να επισημάνω ότι ακόμα και αν δεν διαφωνούσε κανείς ιδεολογικά με την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (προσωπικά διαφωνώ κάθετα και ριζικά), οι επιχειρήσεις δεν πωλούν περιουσιακά στοιχεία, και μάλιστα κερδοφόρα, για να αποπληρώσουν δάνεια, εκτός εάν έχουν περιέλθει σε κατάσταση χρεωκοπίας, η εάν το τίμημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να αντισταθμίσει με το παραπάνω την πραγματική αξία του πωλούμενου στοιχείου η, τέλος, για να εξυπηρετήσουν στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης τους. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη πώληση.

Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, το αυστραλιανό fund, σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς (ακόμη και των ελληνικών), και τα τραπεζικά επιτόκια κυμαίνονται κάτω της μονάδας, αγοράζει ένα φυσικό μονοπώλιο, με μηδενικό ρίσκο, ισοδύναμο από αυτή την άποψη με ομόλογο προηγμένης οικονομικά χώρας, με αναμενόμενη απόδοση σύμφωνα με την κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 4 η 5%. Με βάση τα παραπάνω, παραβλέποντας προς στιγμή τις γενικότερες αντιρρήσεις για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, θέτω το ερώτημα: δεν θα ήταν προτιμότερο να πωληθεί το 49% στον ΕΦΚΑ;

 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ

Όμως πέρα από τα παραπάνω για να γίνει απολύτως αντιληπτό το μέγεθος του εγκλήματος που έγινε, δωρίζοντας στην κυριολεξία ένα πολυτιμότατο περιουσιακό μας στοιχείο στο αυστραλιανό fund, πρέπει να επισημανθεί ότι η πραγματική αξία του ΔΕΔΔΗΕ έχει τεράστια απόσταση από την αναπόσβεστη αξία των παγίων του που παραπλανητικά χρησιμοποιούν για να πουν ότι το ποσό της πώλησης αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,45 φορές την αξία του.

Η πραγματική αποτίμηση της αξίας του είναι πάνω από 12 δις.

Ας πάρουμε μια εικόνα.

1.  Το μήκος του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι 214,186 χιλιόμετρα εκ των οποίων 101.622 χιλ. είναι δίκτυο μέσης τάσης και 112.564 χιλ. δίκτυο χαμηλής τάσης.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι για να κατασκευάσεις δίκτυο μέσης τάσης ενός χιλιομέτρου θέλεις τουλάχιστον 30.000€, και για το δίκτυο χαμηλής 24.000, εάν κάνεις δύο πολλαπλασιασμούς και μια πρόσθεση θα δεις ότι η πραγματική αξία του εναέριου δικτύου είναι 5,7 δις. €.

2.  Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εκτός από το εναέριο δίκτυο έχει άλλα 26.000 χιλιόμετρα υπόγειο δίκτυο εκ των οποίων τα 11.000 χιλιόμετρα στη μέση τάση και τα 15.000 χιλιόμετρα στη χαμηλή, που η κατασκευή του κάθε χιλιομέτρου κοστίζει για μεν το δίκτυο μέσης τάσης 100.000€ και της χαμηλής 80.000€, εάν κάνει τους αντίστοιχους πολλαπλασιασμούς και την πρόσθεση θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλα 2,3 δις. €.

3.  Εάν λάβει υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 163.431 μετασχηματιστές χαμηλής τάσης που ο καθένας στοιχίζει τουλάχιστον 7.000€, θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλο 1,14 δις. €.

4.  Εάν δε λάβει υπόψη του ακόμη ότι:

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 241 Υποσταθμούς-ΚΥΤ υψηλής τάσης με πάνω από 500 μετασχηματιστές που ο καθένας κοστίζει δεκάδες εκ. €

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 993 χιλιόμετρα δίκτυο υψηλής τάσης που κοστίζει δεκάδες εκ. €

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στην κατοχή του τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, εκατοντάδες οικόπεδα φιλέτα και χιλιάδες κτίρια, στα ήδη μέχρι στιγμής 9,4 δις. € πρέπει να προσθέσει πολλά δις. ακόμη!

Όμως ούτε και αυτό είναι αρκετό για την αποτίμηση της πραγματικής αξίας. Το σημαντικότερο είναι οι προοπτικές. Τα Δίκτυα Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τον πολυτιμότερο και κρισιμότερο κρίκο στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού. Ο ρόλος τους θα γίνεται όλο και κρισιμότερος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την όλο και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή τους στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος(μετατροπή τους από απλούς consumers σε prosumers),και βέβαια την αξιοποίηση τους για τη μεταφορά δεδομένων με την τεχνολογία 5G για την οποία είναι τα πλέον κατάλληλα καθώς εκτείνονται στην τελευταία γωνιά της χώρας. Αυτά θα προσδώσουν πολύ μεγάλη αξία στους μετόχους, το 49%της οποίας θα το επωφεληθεί ο ιδιώτης μέτοχος.

Τελικά κ. Χατζηδάκη, κ. Σκρέκα και πάνω από όλα κ. Μητσοτάκη, ποιος πιάστηκε κορόιδο;

Εμείς ή οι Αυστραλοί που με 1,3 δις. ενθυλάκωσαν το 49% του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ;

Συναδέλφισσες, -φοι,

συμπερασματικά η συγκεκριμένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και με όρους νεοφιλελευθερισμού κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι επιζήμια για τη ΔΕΗ και τη χώρα.

Αυτό είναι το «κατόρθωμα» της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Νίκος Φωτόπουλος

 

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΗILL SAMUEL KAI O OWENS ΕΙΝΑΙ ΕΒ ΡΑΙΟΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ.......ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η ΕΚΛΕΚΤΗ ΦΥΛΗ.

    Macquarie was founded on 10 December 1969 as Hill Samuel Australia Limited, a subsidiary of the UK's Hill Samuel & Co. Limited.[9]

    Australian businessman Stan Owens compiled a proposal for Hill Samuel & Co. to establish an Australian subsidiary. After presenting his report in London, Mr Owens was offered the role of implementing it. He became Executive Chairman of Hill Samuel Australia (HSA) and founded the company from offices at Gold Fields House in Sydney's Circular Quay

    ΑπάντησηΔιαγραφή