Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ:Πουθενά στον κόσμο Υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει μήνυση σε φοιτητές. Στόχος είναι ο εκφοβισμός.(VID)


Όποιος περίμενε ότι η κ. Κεραμέως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί ως θεσμική Υπουργός Παιδείας όχι ως εμμονική αντίπαλος της κοινωνίας και των κινημάτων, αποδεικνύεται μάλλον αφελής. Δυστυχώς, η ίδια αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η πολιτική της τρομοκράτησης και των διώξεων αποτελεί ουσιαστικά θεσμική εκτροπή. Ευτυχώς ο αυταρχισμός, η καταστολή και ο εκφοβισμός δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που νομίζουν. Αυτά είναι μόνο για το συντηρητικό τους ακροατήριο.

Η κοινωνία στέκεται -και θα σταθεί- στο πλευρό όσων αγωνίζονται.

Πουθενά στον κόσμο Υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει μήνυση σε φοιτητές. Στόχος είναι ο εκφοβισμός.

Κυρία Υπουργέ,

Η ερώτησή μου αφορά στο θέμα της διαδικασίας ποινικής δίωξης δίωξης σε βάρος οκτώ φοιτητών / τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Φέρεται να συμμετείχαν σε κινητοποίηση – σε μια προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών τον περασμένο Οκτώβριο. Μεταξύ τους, και πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων.

Εδώ είχαμε κάτι – θα μου επιτρέψετε να πω – πρωτοφανές : Μια αυτοπρόσωπη Μηνυτήρια Αναφορά της ίδιας της Υπουργού (!) , που απευθύνεται στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, με το βάρος και το κύρος της κυβερνητικής εξουσίας.

Με βάση αυτή, την υπουργική Μήνυση, αντιμετωπίζουν – αν είναι δυνατόν – κατηγορία για Κακούργημα (!). Κατηγορούνται για αρπαγή κατά συναυτουργία, και μάλιστα με διακεκριμένη μορφή, και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Απειλούνται σε βάρος τους ποινές δεκαετούς κάθειρξης (!)

Η κατασκευή κατηγορίας που θέλει να μετατρέψει μια παράσταση διαμαρτυρίας σε “ομηρία” και “αρπαγή” υπερβαίνει κάθε εύλογο όριο νομιμότητας ή “υπεράσπισης του δικαίου”.

Εδώ έχουμε, προφανώς, μία πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης των φοιτητών/τριών – ή και οποιουδήποτε άλλου, οπουδήποτε, διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, και θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του και να αγωνιστεί εναντίον της.

Αυτό απέχει πολύ από κάθε διαλογική δημοκρατική διαδικασία διεξόδου και υπερβαίνει κατάφωρα το αποδεκτό μέτρο μεθοδολογίας για την επιβολή της όποιας κυβερνητικής πολιτικής.

Δυστυχώς, η μεθόδευση της νομιμοφανούς ποινικής αντιμετώπισης δεν αποτελεί ιστορική πρωτοτυπία. Το ελληνικό κράτος έχει βαρύ παρελθόν στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και των πολιτικών αντιθέσεων. Από την εποχή του ιδιώνυμου του Βενιζέλου και της δικτατορίας του Μεταξά μέχρι το εκδικητικό μετεμφυλιακό κράτος και την 7χρονη Δικτατορία.

Όμως, αυτό το παρελθόν, αυτές τις πολιτικές μεθόδους, υποτίθεται ότι η κυβερνώσα παράταξη τις είχε, προ πολλού, αποκηρύξει.

Για τους λόγους αυτούς – Σας ρωτάμε

Υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση να επανεξετάσετε την εφαρμογή της απαράδεκτης μεθοδολογίας σύγκρουσης με την κοινωνία, μέσω ποινικών διώξεων ;

Σκοπεύετε να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για να αποτρέψετε τη συνέχιση της εκφοβιστικής διαδικασίας διώξεων κατά των φοιτητών της Κρήτης – ή θα επιμείνετε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης ;

Ευχαριστώ.

Δευτερολογία

Θέλω να πω στην κύρια Υπουργό ότι την βαριοπούλα δεν την έχουμε εμείς, δεν είμαστε με την βαριοπούλα. Η βαριοπούλα είναι στην κυβέρνηση και ασκεί εξουσία αυτήν την στιγμή.

Αλλά πέρα από αυτό θέλω να ξεκινήσω με κάτι που αφορά εμένα.

Αρπάζουμε λέει την ζωή από τα χέρια αυτών των ανθρώπων εμείς;

Εσείς αρπάζετε από τα χέρια την ζωή των παιδιών και την αρπάζετε με τα νομοθετήματα που φέρνετε. πρώτον όσον αναφορά πανεπιστήμια και δεύτερον το γεγονός ότι βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και δεν έχουν που να πάνε να δουλέψουν και είναι άνεργα.

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερον.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά δεν μου απαντήσατε καθόλου για τον καθηγητή που σας ρώτησα και για την συμπεριφορά μέσα στο πανεπιστήμιο απέναντι σε έναν φοιτητή του οποίου ο γονιός έκανε πολύ μεγάλο αγώνα για να μπει στο πανεπιστήμιο και νομίζει ότι είναι στο δικό του μπαϊράκι και μπορεί να τον διώκει όποτε θέλει, για όποιον λόγο νομίζει εκείνος.

Κύριε Υπουργέ από ότι οι διαβάζω οι φοιτητές κάνανε τρεις επισκέψεις στο γραφείο του κύριου Κοσμήτορα και ο κύριος Κοσμήτορας τους δέχθηκε, συζήτησε μαζί τους.

Στις 13.10 πήγανε εκατό εξήντα φοιτητές, στις 14.10 ήταν 80 φοιτητές μέσα στην αίθουσα του κύριου Κοσμήτορα χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, οι φοιτητές οι ίδιοι όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκεται σε διαδικασία διπλωματικής εργασίας περιμένανε να τελειώσει ολη αυτή η διαδικασία για να μπορέσουν να μιλήσουν με τον κύριο κοσμήτορα, σεβαστήκανε τις διαδικασίες και από εκεί και πέρα συμμετείχε ο κύριος Κοσμήτορας στην συζήτηση δεν επιχείρησε να φύγει καθόλου από την συζήτηση δεν επιχείρησε να φύγει από το γραφείο του, δεν αποχώρησε από το γραφείο του και όταν η συζήτηση είχε εκτραχυνθεί δεν θέλησε να φύγει, είχε στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιούσε συχνά στέλνοντας μηνύματα, τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του, την οθόνη του οποίου είχε την περισσότερη είχε μπροστά του και μεγάλη πληθώρα καθηγητών μπαινοέβγαιναν στο γραφείο του, πείτε μου λοιπόν πως ήταν αυτός ο άνθρωπος αποκλεισμένος από τους φοιτητές με τον τρόπου που εσείς αναφέρετε;

Αυτό το αφήγημα της υπεράσπισης της νομιμότητας δεν μπορεί να γίνει πειστικό.

Οι υπουργοί δεν υπερασπίζονται τη νομιμότητα καταθέτοντας μηνύσεις απέναντι στους φοιτητές.

Και πάντως, παρά την προβολή αυτής της άποψης:

Δεν είδαμε καμιά Μηνυτήρια του Υπουργού Ανάπτυξης για τις πρακτικές αισχροκέρδειας, που έχουν γονατίσει τις οικογένειες εκεί έξω.

Ούτε του Υπουργού Περιβάλλοντος για τις αυθαιρεσίες των διαφόρων Επενδυτών, ούτε στη βιομηχανία ούτε στον Τουρισμό, για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Και να σας πω κάτι κύριε πρόεδρε μόλις σήμερα δεν είδαμε το κράτος δικαίου στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση όταν την κυρία στα Ιλίσια την πετάξαν στο δρόμο γιατί της πήρε το σπίτι για 15.000 ευρώ ένα fund. Δεν ακούστηκε καμία αντίρρηση για αυτό και δεν αγωνίστηκε κανείς για αυτό.

Ας μη συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα…

Δεν είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας ο στόχος σας κα Υπουργέ.

Τη νομιμότητα ξέρουν και μπορούν να την υπερασπίζονται οι Εισαγγελίες της χώρας, για τα αυτεπάγγελτα αδικήματα. Και -πάντα- έχει το δικαίωμα, για κάθε αδίκημα, να καταθέσει μήνυση αυτός που θεωρεί ότι υπέστη παράνομη συμπεριφορά.

Ας μην υποκρινόμαστε. Δεν είναι νομικοί οι λόγοι που κάνατε αυτήν την κίνηση, κα Υπουργέ.

Είναι μία καθαρά πολιτική κίνηση, ένα νέο κυβερνητικό όπλο στη μάχη σας. Και ο στόχος είναι ένας : Ο εκφοβισμός !

Όποιος φοιτητής, όποιος πολίτης, νιώθει πως έχει την υποχρέωση να αντιδράσει, να ξέρει πως κινδυνεύει να τον σέρνουμε για κακούργημα !

Δεν θα σταθεί το κακούργημα, και το γνωρίζετε ! Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρξε επ’ ουδενί “βία”, “ανομία”, “εγκλεισμός” ή “ομηρία”.

Όμως, ο πολιτικός στόχος έχει επιτευχθεί με μόνη την υπουργική μήνυση.

Με δύο πλευρές :

Μήνυμα τρομοκράτησης των παιδιών στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας και κάθε άλλου πολίτη με πρόθεση αντίδρασης στις κυβερνητικές πολιτικές.

Και από την άλλη η επίδειξη δήθεν αποφασιστικότητας – Μήνυμα προς τον πιο σκληρό συντηρητικό πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, που μεγάλο μέρος ανήκει στο κόμμα σας.

Μήνυμα του σημερινού κράτους προς τους πολίτες: “Προσέξτε , γιατί μπορώ να σας συντρίψω !”.

Ευτυχώς, ξέρετε, η κοινωνία όταν πιέζεται αφόρητα, όταν οι κυβερνητικές εξουσίες οδηγούν τη ζωή τους σε αδιέξοδα, δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Οι λόγοι που οδηγούν στην αντίδραση, στην αντίσταση, είναι αντικειμενικοί.

Η σημερινή Κυβέρνηση αποφεύγει κάθε διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία, “όπως ο διάβολος το λιβάνι”. Τα διάφορα μέτρα και μεταρρυθμίσεις θεωρείτε πως δεν χρειάζεται να επηρεάζονται από διαλόγους. Νομιμοποιούνται από μόνα τους, επειδή είναι η βούληση της Κυβέρνησης.

Για να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές, που αποφασίζονται ερήμην της κοινωνίας, πρέπει να επιβληθούν σε αυτήν. Και, τότε, ο τρόπος είναι ένας: Αυταρχισμός και η καταστολή.

Θέλετε λοιπόν να μας πείσετε, ότι είστε από τη φύση σας καταδικασμένοι να ακολουθείτε το δρόμο του αυταρχισμού και την κλιμάκωση των συγκρούσεων μέχρι τέλους.

Αλήθεια, πείτε μου ΕΝΑ παράδειγμα παρόμοιας μήνυσης, από οποιονδήποτε υπουργό, σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος. Θα το περιμένω, στην απάντησή σας.

Και ένα τελευταίο, κα Υπουργέ : Το θέσφατο δεν είναι η νομιμότητα. Είναι η δικαιοσύνη.

Η προσπάθεια να πλησιάσει η νομιμότητα το δίκαιο είναι διαρκής και είναι πάντα ανολοκλήρωτη. Αντίστοιχα, άλλο είναι η Έννοια της δικαιοσύνης και άλλο ο Θεσμός της Δικαιοσύνης.

Στην Πολιτεία του Πλάτωνα, ο Σωκράτης λέει στον Θρασύμαχο ( έχει σημασία και το όνομα κα Υπουργέ ! ):

« Γιατί η αδικία Θρασύμαχε, δημιουργεί ταραχές και μίση και εχθροπραξίες και εξεγέρσεις ενώ η δικαιοσύνη φέρνει ομόνοια και φιλία. Έτσι δεν είναι; ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου