Απαντήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του Βουλευτή Β.Κεγκέρογλου για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ που δεν έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Υ.Α 52246/3173/26.01.2018, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 539/16.02.2018. Παρότι ζητήθηκε η υλοποίηση νέας ρύθμισης
ή η παράταση της ανωτέρω δυστυχώς το Υπουργείο με τον πιο επίσημο τρόπο, δια στόματος του Υφυπουργού Τσακλόγλου Π. επικαλούμενος μάλιστα και την γνώμη της Δ.ΥΠ.Α αρνήθηκε την εκ νέου νομοθέτηση της παράτασης της Υ.Α έτσι ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα και να δοθεί η δυνατότητα για όσους δεν έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε, από τους 81.715 δικαιούχους δανειολήπτες, οι 32.115 εξ αυτών, ποσοστό περίπου 40% δεν έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής παρότι είχαν δοθεί τέσσερις παρατάσεις με τελευταία στις 30 Ιουνίου 2021. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι όλοι οι δανειολήπτες έχουν ενημερωθεί μέσω της δημοσιότητας στα ΜΜΕ ή στα κατά τόπους καταστήματα της Υπηρεσίας όπου αναρτήθηκαν τα δελτία τύπου. Πρέπει να τονίσουμε ότι η τοιχοκόλληση των δελτίων τύπου γίνεται σε κόλλες χαρτιού μεγέθους Α4 ανάμεσα σε δεκάδες άλλες ανακοινώσεις τις οποίες οι περισσότεροι δεν δίνουν καμιά σημασία.
Έχουμε και στις προηγούμενες ανακοινώσεις μας τονίσει ότι η Δ.ΥΠ.Α δεν απέστειλε εξατομικευμένες ενημερώσεις (mail, επιστολές κ.α) στους δανειολήπτες για την δυνατότητα ρύθμισης τους με αποτέλεσμα να μην αποδεικνύεται από πουθενά ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι δανειολήπτες. Επίσης ακόμα και εάν κάποιοι γνώριζαν αλλά δεν έκαναν ρύθμιση, επιβάλλεται το Κράτος να έχει φροντίσει να δίνεται σε οποιαδήποτε στιγμή η δυνατότητα ρύθμισης δεδομένου ότι στην οικονομική-οικογενειακή ζωή του κάθε νοικοκυριού συμβαίνουν πολλά απρόοπτα για τα οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (λόγοι υγείας, ανεργία, ακρίβεια κ.α).
Για τους 32.115 δανειολήπτες που δεν έχουν κάνει αίτηση, δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυνατότητα ρύθμισης ενώ οι τόκοι και οι προσαυξήσεις από τις απλήρωτες δόσεις θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο συσσωρευμένο χρέος που θα είναι και πάλι βέβαιο ότι δεν θα αποπληρωθεί. Την στιγμή που ακόμα και οι εμπορικές Τράπεζες εξετάζουν εξατομικευμένα και κατά περίπτωση τις αιτήσεις ρυθμίσεων των χορηγούμενων δανείων η μοναδική Υπηρεσία αρμόδια για την Κρατική Στεγαστική Πολιτική, η Δ.ΥΠ.Α κάθε άλλο παρά δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο που επιβάλλει ο ρόλος της και η κοινωνική πολιτική που υποτίθεται υλοποιεί !!
Αφήνει τους δανειολήπτες απροστάτευτους στην γενικευμένη ακρίβεια ενώ αδιαφορεί και για τον κίνδυνο πλειστηριασμών των κατοικιών ιδιαίτερα για όσους δανειολήπτες έχουν υπογράψει και επιπλέον υποθήκες σε εμπορικές τράπεζες για το ίδιο δανειοδοτηθέν ακίνητο.
Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι λογιστικές καρτέλες των δανειοληπτών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους (διεύθυνση, τηλέφωνο, mails), να αποσταλούν εξατομικευμένες ενημερώσεις και να χορηγηθεί εκ νέου παράταση για ένα επιπλέον έτος. Επιπλέον θα πρέπει να τροποποιηθεί η Υ.Α έτσι ώστε να μην υποχρεούται η Δ.ΥΠ.Α να αποστείλει στην Εφορία την οφειλή για όσους δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους αφού τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν με την στεγαστική προστασία της εργατικής κατοικίας. Κατόπιν είναι απαραίτητο να νομοθετηθεί η δυνατότητα ρυθμίσεων για όσους οριστικά δεν ενταχθούν αλλά αιτηθούν κατόπιν μέσω της εξουσιοδότησης στο Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α εξατομικευμένης εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων δανειοληπτών χωρίς χρονικό όριο λήξης της ανωτέρω γενικής ρύθμισης.
Παρότι εξαγγέλθηκαν πριν λίγες ημέρες νέα στεγαστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από αρχές του 2023 κυρίως από την Δ.ΥΠ.Α αφού ως καθολικός διάδοχος, το αποθεματικό του ΟΕΚ ήδη το διαχειρίζεται από το 2012, δυστυχώς δεν έχει συζητηθεί καν ποιά νέα Δομή(Γενική Διεύθυνση) θα τα υλοποιήσει αφού η υφιστάμενη Διεύθυνση με τις λιγοστές θέσεις εργασίας έχει δομηθεί και στελεχωθεί μόνο για τις στεγαστικές εκκρεμότητες του ΟΕΚ και όχι για τις αυξημένες ανάγκες υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων που αφορούν χιλιάδες δικαιούχων σε Πανελλαδικό επίπεδο ενώ σε όλες τις υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α ανά την Ελλάδα το στεγαστικό αποτελεί ένα αντικείμενο δεύτερης κατηγορίας με ελάχιστους υπαλλήλους να το διεκπεραιώνουν.
Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα νέες μόνιμες προσλήψεις για τη στεγαστική πολιτική και να είναι κατανεμημένες σε όλη την Επικράτεια.
Αναρωτιόμαστε εάν όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες και το αντικείμενο του ΟΕΚ τελικά ξεπουληθούν σε ιδιώτες αντί για τις Κρατικές Υπηρεσίες. Η Χώρα μας έχει ανάγκη από την ίδρυση ενός νέου Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας και Μέριμνας που θα υλοποιεί προγράμματα που πλέον έχουν ανάγκη εκατομμύρια συμπολιτών μας.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΙΜΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΣΠΑΘΑΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου