Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Αθανασόπουλου Περικλή

Αθήνα 24-10-2022

 Η διαχρονική απαξίωση από τις ΗΠΑ του Ρωσικού Νομίσματος, η καθιέρωση των διεθνών συναλλαγών του χρυσού, πετρελαίου κλπ σε δολάρια USA, η χωρίς αντίκρισμα αφειδώς εκτύπωση δολαρίων και το ξέπλυμα τους σε διεθνείς αγορές μέσω των εξοπλισμών όπως στην Ουκρανία, έφεραν στα όρια τους ισχυρές οικονομίες , όπως της κίνας η οποία έχει ραγδαία άνοδο και κινείται σε επίπεδα ανάπτυξης 10-11% ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν οι ανωτέρω τιμές, χρυσού, πετρελαίου κλπ, με νόμισμα διαφορετικό του δολαρίου, τόσο από τον ΟΠΕΚ με επίκεντρο τις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όσο και από αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες με απαξιωμένα και υποβαθμισμένα νομίσματα , όπως η Κίνα, Ρωσία, Ινδία κλπ, λόγω της ασυδοσίας των Αμερικάνων να διακινούν το δολάριο χωρίς αντίκρισμα,.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την διεθνή κρίση της Αμερικανικής οικονομίας και του Αμερικανικού τραπεζικού συστήματος η οποία εύκολα σήμερα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις για να δεσμεύσει σε δολάρια διάφορες ισχυρές χώρες

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

 Το κύριο νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε για το παγκόσμιο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής ήταν για τρεις αιώνες το ασημένιο δολάριο, το οποίο παραγόταν σε διάφορα νομισματοκοπεία της Ισπανικής Αμερικής. Η υπεροχή των Ισπανών οδήγησε στην δημιουργία του συστήματος του κανόνα του αργύρου, το οποίο ήταν σε ισχύ από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, λόγω των άφθονων προμηθειών αργύρου από τα νομισματοκοπεία και τα ορυχεία που βρίσκονταν στην Ισπανική Αμερική. Το ίδιο το δολάριο ΗΠΑ είχε σαν βάση το ισπανικό δολάριο. Το ισπανικό δολάριο εκτοπίστηκε τον 19ο αιώνα από την βρετανική λίρα στερλίνα και την θεσμοθέτηση σε διεθνές επίπεδο του κανόνα του χρυσού το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Το δολάριο ΗΠΑ πρωτοεμφανίστηκε ως σημαντικό διεθνές αποθεματικό νόμισμα τη δεκαετία του 1920. Έτσι εκτόπισε τη λίρα στερλίνα της Βρετανίας από την θέση αυτή, καθώς οι ΗΠΑ αναδύθηκαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά αλώβητες και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικός αποδέκτης εισροών χρυσού εν καιρώ πολέμου. Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο και έγιναν και υπερδύναμη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς του 1944 καθιέρωσε το δολάριο ΗΠΑ ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και το μόνο μεταπολεμικό νόμισμα συνδεδεμένο με τον χρυσό. Παρά το γεγονός ότι το 1971 η σύνδεση του δολαρίου με το χρυσό διεκόπη, το δολάριο εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο για το διεθνές εμπόριο μέχρι σήμερα.

Το δολάριο ΗΠΑ ανήκει στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μαζί με το ευρώ, τη λίρα στερλίνα, το γιεν Ιαπωνίας και το κινεζικό ρενμίνμπι. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο το κόσμο είναι μεγάλοι αγοραστές δολαρίων ΗΠΑ, γιατί έχουν τεράστια αποθέματα δολαρίων ΗΠΑ στην κατοχή τους. Παράλληλα είναι σημαντικοί αγορές χαρτονομισμάτων των ΗΠΑ.

Ξένες εταιρείες, οντότητες και ιδιώτες διατηρούν δολάρια ΗΠΑ σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Αυτή η νομισματική μονάδα λέγεται ευρωδολάρια και δεν έχει καμία σχέση με το ευρώ. Τα ευρωδολάρια δεν είναι υπό την εποπτεία του Ομοσπονδιακού Τραπεζικού Συστήματος. Οι ιδιώτες κατέχουν δολάρια εκτός του τραπεζικού συστήματος (κυρίως με τη μορφή χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων ΗΠΑ). Το 80% των χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ασκεί σημαντική εποπτεία στο δίκτυο χρηματοοικονομικών μεταφορών SWIFT. Κατά συνέπεια, το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών έχει μεγάλη εξουσία πάνω στα παγκόσμια συστήματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών, και έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένες οντότητες και ιδιώτες.

Το δολάριο ΗΠΑ είναι κατά κύριο λόγο η νομισματική μονάδα στην οποία αναγράφονται οι τιμές των αγαθών και ταυτόχρονα γίνεται το εμπόριο τους, στο πλαίσιο των αγορών εμπορευμάτων .Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός δείκτης της ισχύος ή της αδυναμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι ξένων νομισμάτων.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε θέση να δανειστεί τρισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες αγορές, σε δολάρια τα οποία εκδίδει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι υπό την εποπτεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει ελάχιστα επιτόκια και σχεδόν μηδενικό κίνδυνο χρεοκοπίας. Αντίθετα, οι ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες που δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν χρήματα στα νομίσματα των χωρών στις οποίες εδρεύουν αναγκάζονται να εκδώσουν χρέος σε δολάρια ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα επιτόκια τους όσο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας τους. Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να δανείζονται στο δικό τους νόμισμα χωρίς να αντιμετωπίζουν σημαντική κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών έχει συχνά αποκληθεί ως το υπερβολικό προνόμιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένα συχνό θέμα συζήτησης είναι εάν η πολιτική ισχυρού δολαρίου, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι προς το συμφέρον τόσο της Αμερικής αλλά και της διεθνούς κοινότητας .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: