Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ - Δεν άντεξε ο οφειλέτης και απεβίωσε

Κωνσταντίνος Λιβέρης  

Αθήνα 06/03/2023

Πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ - Και δεύτερη εργατική κατοικία στο Αίγιο βγήκε στον πλειστηριασμό

Την 1η Φεβρουαρίου με δημόσια ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε τον προγραμματισμό πλειστηριασμού εργατικής κατοικίας στα ΦΑΡΣΑΛΑ από το fund Do Value για λογαριασμό της Eurobank. Μετά την δημοσιότητα που προκλήθηκε, ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι την 5η Οκτωβρίου 2022 διεξήχθει ηλεκτρονικός διαγωνισμός για εργατική κατοικία Α οικιστή ΟΕΚ στο Αίγιο.

Παρότι ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε λόγω ελλείψεως πλειοδοτών ο οφειλέτης δυστυχώς δεν άντεξε και απεβίωσε εξαιτίας αυτού του γεγονότος σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από συγγενή του. Οι συγγενείς προσπάθησαν να προστατέψουν την Α κατοικία του οφειλέτη όμως δεν γνώριζαν μέχρι να διαβάσουν την ενημέρωσή μας ότι ισχύουν ειδικές διατάξεις προστασίας των εργατικών κατοικιών. Ζητούν βοήθεια για να καταφέρουν να σώσουν το σπίτι τους.

Η εργατική κατοικία που βγήκε σε πλειστηριασμό είχε πρώτη τιμή προσφοράς 37.096,00 ευρώ, είναι Ά κατοικίας, εμβαδού 83,30 τ.μ έχει εγγραφεί πρώτη υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ την 16/01/ 1997, νυν Δ.ΥΠ.Α, ενώ υπάρχει ακόμη οφειλή μέχρι και σήμερα.

Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ακόμα και εάν προγραμματιστεί ξανά και ολοκληρωθεί είναι άκυρος σύμφωνα με την παρ.13, του άρθρου 6 του Ν.Δ 775/1964 «περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας», η οποία ορίζει ότι : «υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών».

Επιπροσθέτως ενημερώνουμε ότι οι εργατικές κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί – παραχωρηθεί από τον ΟΕΚ και μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής προς την Δ.ΥΠ.Α(καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ), ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ σύμφωνα με τα Ν.Δ 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ 910/1971άρθρο 1, παρ.3 σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».

Παρότι ισχύουν όμως όλες οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις καθώς και η σχετική Απόφαση του Αρείου Πάγου, δυστυχώς ο κάθε οικιστής- δανειολήπτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει στην ανάθεση σε δικηγόρους για την κατάθεση σχετικής αίτησης ανακοπής του πλειστηριασμού με αποτέλεσμα τα funds να αλωνίζουν και να κερδοσκοπούν.

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος από την Δ.ΥΠ.Α ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ είναι απελπιστική. Από ότι αποδείχτηκε δεν κάνει απολύτως τίποτα παρότι πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε. Θα έπρεπε να έχει αποδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τις υποχρεώσεις της προς τους ευάλωτους οικιστές και με την Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών να έχει η ίδια η Υπηρεσία προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων ανακοπής για όλες τις εργατικές κατοικίες που έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριαστούν.

Καλούμε τον Διοικητή και τον Υπουργό Εργασίας να ενεργήσουν άμεσα,να διαπιστώσουν πόσες ακόμα εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριαστούν και να καταθέσουν αιτήσεις ανακοπής για όλες τις εργατικές κατοικίες αφού η Δ.ΥΠ.Α έχει έννομο συμφέρον δεδομένου ότι οι οικιστές οφείλουν συγκεκριμένα ποσά υπέρ ΟΕΚ.

Καλούμε τον Διοικητή να ενημερώσει τον Δικηγορικό Σύλλογο, τους Συμβολαιογράφους, τις Τράπεζες, τα Funds, σχετικά με τις ειδικές διατάξεις προστασίας από πλειστηριασμούς που ισχύουν για τις εργατικές κατοικίες και για τα δάνεια του ΟΕΚ. Το ίδιο να κάνει εκδίδοντας Δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, τύπο, τηλεοράσεις κ.α

Είναι απαράδεκτη η απραξία τους όσο τα ευάλωτα νοικοκυριά βάλλονται από οργανωμένα συμφέροντα των funds, η ακρίβεια έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρη αδυναμία αξιοπρεπούς διαβίωσης και η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Δ.ΥΠ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: