Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Η Δ.ΥΠ.Α. επιχορηγεί την κερδοσκοπία των Τραπεζών

Του Κωνσταντίνου Λιβέρη 
(Πρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ. ΟΕΕ-τ. ΟΕΚ
Αθήνα 04/04/2023

 


 Είναι ευρέως γνωστό ότι η Δ.ΥΠ.Α. έχει στους λογαριασμούς κοινού κεφαλαίου της Τράπεζας Της Ελλάδος όλα τα αποθεματικά του ΟΕΚ που συγκεντρώθηκαν από τις εισφορές εργαζομένων και από τους τόκους-επιστροφές κεφαλαίου των χορηγηθέντων δανείων και δόσεων οφειλών εργατικών κατοικιών. Το ύψος τους σύμφωνα με την ενημέρωση του Διοικητή ΟΑΕΔ στην Βουλή πέρυσι τον Μάρτιο ήταν στο ύψος των 1,5 δις € χωρίς να υπολογιστεί το χρέος του τ.ΙΚΑ που ξεπερνά το 1.3 δις €.

Τα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ είχαν ως σκοπό αφενός την κοινωνική φροντίδα αφετέρου την επιστροφή του κεφαλαίου των χορηγηθέντων δανείων έτσι ώστε να επανατροφοδοτείται το στεγαστικό κεφάλαιο για την εκπόνηση νέων στεγαστικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα χορηγούσε άτοκα δάνεια Α κατοικίας για αγορά/ανέγερση από ίδια κεφάλαια για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Απεναντίας, η Δ.ΥΠ.Α αντί να χορηγήσει δάνεια από ίδια κεφάλαια με μικρό επιτόκιο και άτοκα για τρίτεκνους/πολύτεκνους προτίμησε να γίνει ο ευγενής χορηγός στις τράπεζες καταβάλλοντας τα σχετικά ποσά επιδότησης των κερδοσκοπικών επιτοκίων τους (5.812% για το ¼ του ποσού δανείου των Τραπεζών) ) με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι αντί για επιτόκιο σταθερό στο 1% να πληρώσουν με τις τωρινές συνθήκες, επιτόκιο 1,8% για το σύνολο του δανειζόμενου ποσού.

Ακούγεται παράλογο ;

Αυτό ακριβώς είναι. Γι’ αυτό ας μιλήσουμε με τους αριθμούς !!

Για κάθε 25.000 € δανειζόμενου ποσού από τις Τράπεζες σε περίοδο αποπληρωμής 30 ετών (360 δόσεις) με μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο 4,3% η Τράπεζα θα εισπράξει τουλάχιστον 45.000 €, κέρδος δηλαδή τουλάχιστον 20.000€. Εάν υποθέσουμε ότι θα χορηγηθούν 1500 δάνεια τριτέκνων/πολυτέκνων οι Τράπεζες θα έχουν καθαρό κέρδος 30.000.000 €, μια πολύ «ευγενική χορηγία» της Δ.ΥΠ.Α.

Αλλά δεν είναι μόνο ότι επιχορηγούν τα «ευαγή ιδρύματα» των Τραπεζών με τις εισφορές των εργαζομένων. Με αυτό το πρόγραμμα στην ουσία μειώνεται σημαντικά το αποθεματικό επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες με μεγαλύτερη δόση/επιτόκιο από το να δανείζοταν από την Δ.ΥΠ.Α. με σταθερό χαμηλό επιτόκιο π.χ 1%.

Το ακριβές επιτόκιο που θα χορηγηθεί βεβαίως αποτελεί μια εξατομικευμένη πρόταση για κάθε αίτηση λαμβάνοντας υπόψη την γενική πιστοληπτική εικόνα όπως εάν ο δικαιούχος έχει υποχρεώσεις δόσεων, πόσο ετών είναι, εάν έχει καταθέσεις στην Τράπεζα κ.α.

Με ρητό τρόπο δηλαδή η Δ.ΥΠ.Α. δημιουργεί και νέο πελατολόγιο αφού προφανώς θα προταθεί στους δικαιούχους να ανοίξουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στην Τράπεζα, θα τους προτείνουν νέα προϊόντα κ.α. Έτσι εξηγείται η συμμετοχή όλων των Τραπεζών στην πρόσκληση της Δ.ΥΠ.Α., αφού όλα, ζυγά - μονά θα είναι δικά τους.

Η όλη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων και έγκρισεων θα διεκπεραιώνεται από τις ίδιες τις Τράπεζες με ότι αυτό συνεπάγεται, παρότι η Δ.ΥΠ.Α χορηγεί τα ¾ του δανείου. Η Δ.ΥΠ.Α παραμένει αμέτοχη ενώ θα πληρώνει τις Τράπεζες χωρίς να πραγματοποιείται από υπαλλήλους του Δημοσίου έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις.

Το ιδιαιτέρως εξωφρενικό είναι ότι διαφημίζουν το πρόγραμμα εν μέσω συνεχόμενων αυξήσεων στα βασικά είδη διατροφής και ενέργειας. Το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί ενισχύει τις επιφυλάξεις χιλιάδων δικαιούχων που είναι αμφίβολο εάν θα αποφασίσουν να χρεωθούν με μια ασύμφορη δόση την στιγμή που εάν δεν την πληρώσουν για 90 ημέρες τότε απειλούνται με κατασχέσεις/πλειστηριασμούς. Και ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα ομολογουμένως η Δ.ΥΠ.Α δεν διαπρέπει αφού για πάνω από 2 μήνες αδιαφορεί παρότι δημοσιεύσαμε ότι έχουν μπει στο πλειστηριασμό 4 εργατικές κατοικίες που είναι εκ του Νόμου, ακατάσχετες !!

Η συστηματική απαξίωση του προσωπικού του τ.ΟΕΚ και η κατασυκοφάντηση του έργου του ΟΕΚ ενσωματώνεται στον γενικότερο στόχο ιδιωτικοποίησης του Δημοσίου.

Τα τελευταία 11 χρόνια δεν έχουν προσλάβει κανέναν μόνιμο υπάλληλο τεχνικής ειδικότητας (μηχανικούς, σχεδιαστές κ.α) ενώ ελάχιστους διοικητικούς τοποθέτησαν στο στεγαστικό αντικείμενο. Οι πολίτες όμως έχουν καταλάβει τί διακυβεύεται και δεν πιστεύουν τα πολυδιαφημιζόμενα στεγαστικά προγράμματα και τις δικαιολογίες όπως « ας ξεκινήσει κάτι και βλέπουμε, θα το βελτιώσουμε», «το πρόγραμμα εστιάζει στους νέους», « δεν έχουμε προσωπικό να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις» και άλλα τέτοια εύπεπτα για λίγους!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: