Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κατάθεση «φωτιά» του Φαλτσιάνι στο Παρίσι σε 4 Έλληνες εισαγγελείς

Κατάθεση «φωτιά» του Φαλτσιάνι στο Παρίσι σε 4 Έλληνες εισαγγελείςΠολύωρη κατάθεση για τον άνθρωπο που υπόκλεψε τη «λίστα Λαγκάρντ»Ένα ευρύ κύμα καταγγελιών σε βάρος συνεργατών πολιτικών προσώπων που φέρονται να είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και μετέφεραν τα χρήματα τους στην Ελβετία στην τράπεζα HSBC , τα αρχεία της οποίας συγκροτούν την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», κλήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο άνθρωπος που υπέκλεψε την περίφημη λίστα από τα αρχεία της HSBC, Εβρέ Φαλτσιανί. Ο "μίστερ λίστα Λαγκάρντ" έδωσε πολύωρη κατάθεση σε 4 Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι χθες το βράδυ παραδίδοντας νέα στοιχεία νέα στοιχεία, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη «λίστα Λαγκάρντ» η οποία ερευνάται από τις ελληνικές αρχές.
Πρόκειται για τον  πρώην υπάλληλο της τράπεζας που υπέκλεψε τα αρχεία και θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην έρευνα. Ο Ερβέ Φαλτσινί, ο οποίος φέρεται να είχε υποκλέψει από την τράπεζα που εργαζόταν τα στοιχεία  τα οποία περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» έχει δηλώσει δημόσια πως οι ελληνικές αρχές έχουν μόνο ένα μικρό μέρος  από αυτά.
Είχε δηλώσει μάλιστα τον περασμένο χειμώνα πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά
"Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει έρθει στο φως μόνον το 1% του φαινομένου Ελπίζω να συνεργαστούμε  με τον ΣΥΡΙΖΑ και με την ελληνική κυβέρνηση, διότι οι φορολογικές απάτες και η φοροδιαφυγή, χωρίς την καθοριστική συμβολή νέων πολιτικών, δημοσιογράφων, και μη κυβερνητικών οργανώσεων, δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθούν". Η κατάθεση του Φαλτσιανί ορίστηκε μετά το φάκελο που απέστειλε στην Εισαγγελία από τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με καταγγελίες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει οικονομικά αδικήματα, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με επίκεντρο τη «λίστα Λαγκάρντ».
4 ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
Το κλιμάκιο των τεσσάρων  Ελλήνων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο βρίσκεται στο Παρίσι και εξετάζει ως μάρτυρα τον πρώην υπάλληλο της HSBC, Ερβέ Φαλτσινί, μετά από ένα μυστικό ραντεβού το οποίο κλείστηκε με άκρα μυστικότητα δεδομένου πως πρόκειται για εξέλιξη φωτιά που πυροδοτεί ενδεχομένως νέες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας "φοροδιαφυγής", στο κρισιμότερο σημείο της προεκλογικής περιόδου.
Ο φάκελος Παπαγγελοπουλου περιείχε καταγγελίες πως συνεργάτες πολικών και επιχειρηματίες έχουν συγκροτήσει ουσιαστικά εγκληματική οργάνωση που τα προϊόντα του εγκλήματος (το μαύρο χρήμα) το μετέφεραν στην Ελβετία στην HSBC.
ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι καταγγελίες θα προκαλέσουν αναμενόμενα πολικό σεισμό ενώ ταυτόχρονα αλλάζουν επίπεδο στην έρευνα (αν επιβεβαιωθούν) αφού θα ξεπεραστούν προσκόμματα και νομικές δυσχέρειες της έρευνας για φοροδιαφυγή, αφού πλέον το ερευνώμενο αδίκημα θα είναι η εγκληματική οργάνωση.
Αυτό αλλάζει αφενός τους χρόνους παραγραφής και ποινικοποιεί πιο άμεσα τα αποτελέσματα της έρευνας. Το ραντεβού των  εισαγγελικών αρχών ορίστηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας .  Από το πρωί εξετάζουν τον Ερβέ Φαλτσιανί εκτός από τον κ. Ζαγοραίο οι εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι εισαγγελείς ζητούν νέα στοιχεία για να τα συσχετίσουν με άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ώστε να διαπιστώσουν αν προκύπτουν και για ποια πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από το καλοκαίρι είχε φτάσει στη δικαιοσύνη φάκελος με καταγγελίες περί της δράσης εγκληματικής οργάνωσης με επίκεντρο την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο Ερβέ Φαλτσιανί φαίνεται να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους Έλληνες εισαγγελείς πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα φέρεται να παρέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες για στοιχεία που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική «λίστα Λαγκάρντ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !