Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κρίσιμο έτος το 2013 για την Ευρωζώνη

Freepen save_euroΤο 2013 που μπαίνει σε λίγες μέρες θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση δημοσίου χρέους υπάρχει – άλλωστε επιβεβαιώθηκε με τη συνολική απόφαση για την Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου-, ωστόσο οι κίνδυνοι για μια επιστροφή στη δυσπιστία και την αμφισβήτηση είναι επίσης σημαντικοί.
Η εξουδετέρωση των κινδύνων σε επίπεδο
Ευρωζώνης αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο και της χώρας μας από την πενταετή ύφεση, γιατί οι προσπάθειες της κυβέρνησης για επενδύσεις δεν πρόκειται να έχουν αποτελέσματα εάν δεν υποστηρίζονται από ένα καλό διεθνές περιβάλλον.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωζώνη είναι η ύφεση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες μεγάλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Η ύφεση που μέχρι τώρα περιοριζόταν μόνο στο Νότο και την Ιρλανδία, από το τρίτο τρίμηνο του έτους επεκτάθηκε και στις ισχυρές οικονομικά χώρες του Βορρά, με εξαίρεση τη Γερμανία. Συνολικά η Ευρωζώνη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ύφεση, η διάρκεια της οποίας εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα είναι βραχύβια, ωστόσο πολλές φορές στο παρελθόν οι Βρυξέλλες έπεσαν έξω στις προβλέψεις.
Από την άλλη, το Παρίσι και η Μαδρίτη αδυνατούν να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι των εταίρων και εάν λάβουν πρόσθετα μέτρα, στην μεν Ισπανία θα βαθύνει η ύφεση και θα αυξηθεί η ανεργία που κινείται σε ιστορικά υψηλά, στη δε Γαλλία, που σήμερα παρουσιάζει μηδενική ανάπτυξη, η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.
Με προβληματικές τις δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες, αλλά και με πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, το βάρος πλέον για την επίλυση των προβλημάτων πέφτει στη Γερμανία, την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης.
Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου του 2013, η καγκελάριος Μέρκελ, που είναι και το μεγάλο φαβορί, θα κάνει τα πάντα για να μη χαλάσει το κλίμα στην Ευρωζώνη. Αλλωστε, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο δρομολόγησε τη βελτίωση του κλίματος με την ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα.
Το ίδιο εκτιμάται ότι θα κάνει τώρα και με την Ισπανία και τη Γαλλία, συναινώντας να δοθεί περισσότερος χρόνος στις δύο χώρες για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον, μέσω των προεκλογικών παροχών, η κα Μέρκελ θα επιδιώξει να ενισχύσει τη ζήτηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, κάτι που θα επηρεάσει θετικά όλη την Ευρωζώνη.
Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν εάν το Βερολίνο θα μπορέσει να κρατήσει όρθια την οικονομία της Ευρωζώνης, το βέβαιο είναι ότι θα το επιχειρήσει με όλες του τις δυνάμεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου