Πριν μερικές μέρες πήρα έναν φίλο τηλέφωνο να του ευχηθώ χρόνια πολλά. Τον ρωτάω πως πάνε τα πράγματα και πάει και πως η δουλειά και μου απαντά. “Γιώργο άστα, μας έχουν καταστρέψει και δεν θα βγάλω τo 2013. Με το καινούργιο πλαίσιο που μπήκε σε εφαρμογή, θα καταστραφεί η δουλειά μας”.
Ο φίλος μου ο Θοδωρής έχει ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ και έτσι όπως μου τα εξήγησε, δεν βγαίνει πλέον με τον νέο κανονισμό. Μου λέει λοιπόν ότι έχει νομοθετηθεί φόρος 10% επί των κερδών σε όλα τα δελτία από το πρώτο ευρώ. Και ναι μεν η φορολογία αυτή θα αποθαρρύνει πολλούς παίχτες και θα πέσει ο τζίρος, αλλά ο φόρος καθεαυτού δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να εξαργυρωθούν τα δελτία στα παιχνίδια που γίνονται επαναλαμβανόμενες κληρώσεις, πριν τελειώσει η κλήρωση. Στην περίπτωση των παιχνιδιών που κληρώνουν συχνά (KINO για παράδειγμα), σημαίνει ότι αυτός που κερδίζει σε ένα δελτίο 10 ή 20 ευρώ, θα πρέπει να περιμένει να τελειώσει η κλήρωση για να μπορεί να εξαργυρώσει το δελτίο του.
Όπως μου εξήγησε ο Θοδωρής, ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου είναι από τα κερδισμένα δελτία, όπου εξαργυρώνονται επί τόπου μέχρι ουσιαστικά οι παίχτες να τα χάσουν και αυτά. Αν εκλείψει αυτός ο τζίρος, οι πωλήσεις του θα πέσουν κατά 50% μου είπε.
Και ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν θα παίξει σχεδόν κανένας πλέον KINO κτλ, αν στη συνέχεια χρειαστεί να περιμένει 1 ώρα (ή και παραπάνω) έτσι ώστε να εξαργυρώσει τα κέρδη του για να παίξει ξανά.
Και παρ΄ όλο που ο φίλος μου ο Θοδωρής έχει δικό του κτίσμα και δεν πληρώνει ενοίκιο, μου ομολόγησε ότι θα μπαίνει μέσα αν πέσει ο τζίρος σαν αποτελέσματά αυτής της νέας ρύθμισης.
Δεν το γνωρίζουν αυτό στον ΟΠΑΠ;
Η απάντηση είναι ότι το γνωρίζουν, αλλά η λύσσα της πολιτικής ηγεσίας για φορολογικά έσοδα από οπουδήποτε (για να διατηρηθεί το κράτος – τέρας που έχουμε) τους έχει τυφλώσει τόσο πολύ, που θα κάνουν το οτιδήποτε νομίζουν ότι θα αποφέρει έστω ένα ευρώ, άσχετα αν αυτή η πολιτική επιλογή είναι καταστρεπτική και άσχετα αν θα αποφέρει λιγότερο έσοδα στο τέλος. Έχουμε πει πολλές φορές, σε αυτή τη χώρα κανείς δεν λογαριάζει τα πράγματα από την μεριά του κόστους και το όφελος (cost benefit analysis).
Το αποτελέσματα αυτής της ρύθμισης θα είναι πολλαπλά καταστρεπτικό για τον ΟΠΑΠ και για τα δημόσια έσοδα. Αφενός με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια θα πέσουν κατακόρυφα οι καθαρές εισπράξεις του ΟΠΑΠ και από την άλλη, ο ίδιος ο ΟΠΑΠ που το κράτος (υποτίθεται) θέλει να πουλήσει, θα έχει λιγότερη αξία.
Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δεν μπορεί να κατανοήσει ότι φόροι δεν υπάρχουν. Επιμένω ότι αυτή η καραμέλα περί φοροδιαφυγής δεν υφίσταται και την πιπιλάνε για να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους.
Ως εκ τούτου, συνεχίζουν τη φορομπηχτική πολιτική που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από ό,τι υπολόγιζαν. Να μην κάνω καθόλου αναφορά στα τέλη κυκλοφορίας, όπου πλέον οι παραδόσεις πινακίδων έχει γίνει επιδημία.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Πως μπορεί να επιβάλεται φόρος μόνο στα κέρδη – και μάλιστα από το πρώτο ευρώ – χωρίς να συμψηφίζονται οι απώλειες;
Αν θέλει το κράτος να επιβάλει φορολογία από το πρώτο ευρώ, τότε να δώσει μια κάρτα στον κάθε παίχτη (όπως στα καζίνο για παράδειγμα) και κάθε φορά που θα παίζεις, το μηχάνημα αυτόματα θα κρατά λογαριασμό στο τι έπαιξες και τι κέρδισες και πόσο φόρο κάνει να πληρώνεις.
Και αν είχαμε σωστούς νόμους και θεσμούς σε αυτή τη χώρα, το πιο πιθανό είναι ότι κάποιοι θα πήγαιναν σε κάποιο δικαστήριο και μια τέτοια φορομπηχτική απόφαση θα κρινόταν παράνομη ή αντισυνταγματική.
Και με το συμπάθιο στους φίλους που έχω στη ΝΔ (και δεν είναι μόνο ο Άδωνις), δεν βλέπω κανένας να εναντιώνεται σε όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Αναγνωρίζω την κρισιμότατα της κατάστασης, αλλά αυτή η φορομπηχτική τρέλα πρέπει να σταματήσει και κάποιοι βουλευτές θα πρέπει να πατήσουν πόδι και να σηκώσουν μπαϊράκι.
Διότι οι φόροι που ονειρεύονται ορισμένοι υπάρχουν μόνο στο γραφειοκρατικό τους μυαλό και πουθενά αλλού. Και αν συνεχιστεί αυτή η φορομπηχτική τρελά, όχι μόνο φόρους από τον ΟΠΑΠ δεν θα πάρουν, αλλά θα απορούν γιατί ξαφνικά υπάρχει έξαρση του παράνομου τζόγου.
capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου