Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ας ανακεφαλαιώσουμε τι ξέρουμε για τις τράπεζες και τα παιχνίδια τους

bankΗ παρακάτω ιστορία αναφέρεται σε μία φανταστική περίπτωση τράπεζας, σε μία μακρινή χώρα και δεν έχει σκοπό να αποθαρρύνει κανένα από την διαχείριση της περιουσίας του, όπως αυτός νομίζει.
Τυχόν αναφερόμενα ποσά αναφέρονται  μόνο σαν παράδειγμα και δεν πρέπει να θεωρούνται πραγματικά  δεδομένα, καθώς ενδέχεται να αλλάζουν σημαντικά.’Ολοι οι υπολογισμοί όμως γίνονται απόλυτα ρεαλιστικά.
του SON OFEON
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μία  τράπεζα με την επωνυμία ΒΗΤΑ με σημερινή τιμή μετοχής  1,16 ευρώ που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο  με 1.226.601.000 μετοχές.

Αυτό σημαίνει ότι αν είχαμε 1,42 δις ευρώ θα μπορούσαμε να την αγοράσουμε χρηματιστηριακά  όπως είναι σήμερα με το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων και υποχρεώσεων.
Κάποιος όμως φωτισμένος εγκέφαλος για να προφυλάξει την αξία αυτής της τράπεζας  που διαχειρίζεται 104 δις ευρώ αποφασίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα κεφάλαια των μετόχων της κατά 9,76 δις ευρώ (=104 Χ 9,38%).
Επειδή όμως είναι δύσκολο και συνάμα παράλογο να καλέσει κάποιος τους μετόχους να μαζέψουν 9,76 δις ευρώ για να στηρίξουν κάτι που η αγορά αποτιμά μόλις 1,42 δις ευρώ, ο φωτισμένος κυβερνήτης με το επώνυμο  ΤΑΤΡΙΑΜΑΣ  αποφασίζει να δανεισθεί μέσω των διεθνών αγορών το αντίστοιχο ποσό και να το δανείσει για πέντε χρόνια στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία  Μ.Μ.Τ.ΠΣ Π.Ε (Μη Μου Το ΠειΣ Περιορισμένης Ευθύνης)
Το ταμείο αυτό για να σιγουρευθεί ότι οι διοικούντες την υποθετική τράπεζα ΒΗΤΑ είναι ικανοί και αξιόπιστοι ζητάει για να εξασφαλισθεί να του βρουν από τους σημερινούς μετόχους σε μετρητά το 12% του απαιτούμενου ποσού, δηλαδή 1,17 δις ευρώ.
Αντί του ποσού των 1,17 δις ευρώ σε μετρητά θα τους παραδώσει ομόλογα  αξίας 9,76 δις ευρώ αορίστου λήξεως του διεθνούς οργανισμού ΑΕRASΚΟΠΑΝISΤΟS με πιστοληπτική διαβάθμιση MOODY’S   ΑΑΑ+++ (τα τρία άλφα, όπως τα τρία γουρουνάκια)
Για να κερδίσουν όλοι  αποφάσισαν να παίξουν το εξής χαριτωμένο παιχνίδι:
Για κάθε υφιστάμενη μετοχή σημερινής αξίας 1,16 ευρώ ο σημερινός μέτοχος θα διαθέσει μετρητά 0,95 ευρώ.
Με τα λεφτά αυτά θα του δοθούν 2,37 νέες μετοχές στην προνομιακή τιμή 0,4 ευρώ (Μεγάλη ευκαιρία…Μην χαθεί)
Θα αποκτήσει επίσης ως δώρο μία δωροεπιταγή (warrant)  αξίας 7,29 ευρώ , με την οποία ο τυχερός  (!) μέτοχος μπορεί να αγοράσει 17,37 νέες μετοχές κυριότητας Μ.Μ.Τ.ΠΣ Π.Ε σε ένα χρόνο από σήμερα ή όποτε επιθυμεί κάθε εξάμηνο, για τα επόμενα 5 χρόνια.
Εννοείται ότι κάθε χρόνο θα γίνεται μία μικρή προσαύξηση στην τιμή κατά 1% για να γίνει το παιχνίδι ενδιαφέρον (μία γκανιότα από 3% έως 8% σε κάθε τυχερό παιχνίδι επιβάλλεται)
Μετά από ακριβώς ένα χρόνο ο τυχερός μέτοχος κάνει ταμείο και διαπιστώνει τα εξής:
‘Εχει συνολικά διαθέσει επιπλέον  8,24 ευρώ για κάθε αρχική μετοχή που διέθετε και διαθέτει σήμερα 19,74 νέες μετοχές. Κάθε νέα μετοχή του έχει στοιχίσει 0,41 ευρώ.
Αν υποθέσουμε ότι η μετοχή μετά από ένα χρόνο έχει πάλι 0,40 ευρώ θα έχει κερδίσει 2,5% καθαρή απόδοση.
Επειδή όμως δεν βρισκόμαστε σε νηπιαγωγείο  και υπάρχουν και πονηροί επενδυτές, αυτό μάλλον δεν θα συμβεί.
Αρχικά θα υπάρχει αισιοδοξία και η μετοχή από 1,16 ευρώ θα ανέβει τουλάχιστον κατά 20% για να μαζευτούν τα κορόιδα.
Θα υπάρξουν και τα σχετικά πληρωμένα δημοσιεύματα που θα επισημάνουν την ευκαιρία (?)
Μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση η τιμή θα πέσει γύρω στα 0,60 ευρώ, αλλά οι επενδυτές δεν θα ανησυχήσουν ,γιατί θα υπάρχουν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι δημοσιογράφοι παπαγαλάκια θα κελαιδούν αισιόδοξα.(Φτιάχνουμε χαμηλό moyen..Μην ανησυχείτε…Σημασία έχει να μείνουν οι τράπεζες ιδιωτικές…Και  Ελληνικές….’Εχετε και τα warrants….)
‘Οταν όμως ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ζήτηση για μετοχές θα πέσει .
Το παιχνίδι θα μετατοπισθεί στις αγοραπωλησίες των δωροεπιταγών και η τιμή της μετοχής θα τείνει να σταθεροποιηθεί στο 0,40 ευρώ με μικρές διακυμάνσεις.
Αύξηση της τιμής της μετοχής θα προκύπτει κατά περίεργο τρόπο μόνο κοντά στις λήξεις των εξαμήνων , όπου οι δωροεπιταγές θα μετατρέπονται σε νέες περισσότερες μετοχές.
Το παιχνίδι αυτό ενδέχεται να κορυφωθεί σε 3 χρόνια από σήμερα, οπότε το ταμείο Μ.Μ.Τ.ΠΣ Π.Ε.  θα επιχειρήσει να ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών αξίας 8,58 δις ευρώ που συνολικά θα κατέχει.
Θα καλέσει τότε τους κατόχους των δωροεπιταγών που θα έχουν απομείνει και δεν θα έχουν εξαργυρωθεί ως τότε σε μετοχές και θα τους προτείνει να τις εξαργυρώσει με τιμή προσαυξημένη κατά 6% το λιγότερο, δηλαδή 0,42 ανά μετοχή. Αν οι τότε μέτοχοι δεν τσιμπήσουν θα μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος των κατεχόμενων τότε μετοχών σε κάποιο “στρατηγικό επενδυτή”.
Τότε το παιχνίδι  αλλάζει όνομα και κανόνες  και  λέγεται μουτζούρης όπως το 1999…(Θυμάστε πόσο σας στοίχισε  τότε η αφέλεια σας?)
To παιχνίδι παίζεται και σε παραλλαγές.
Σε κάποιες περιπτώσεις πριν την διανομή των δωροεπιταγών μεσολαβεί ένα στάδιο που λέγεται reverse split για να σας μπερδέψει και να νομίσετε ότι γίνατε πλούσιοι.
Πριν τρελαθείτε όμως υπολογίζοντας τα “κέρδη” μετρήστε τις μετοχές σας και τα δάκτυλά σας κρατώντας ανοικτές τις παλάμες προς το πρόσωπό σας.
Κάποιος θα σας έχει φάει 9 μετοχές για κάθε 10 που είχατε προηγουμένως και ίσως και κάτι από την αξία των μετοχών σας…παίζοντας με την νοημοσύνή σας.

ΗΘΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ
1. Σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά σε κάθε απρόσεκτο ή αφελή επενδυτή   αντιστοιχεί  και κάποιος πονηρός ή ενημερωμένος που εξασφαλίζει εύκολα κέρδη σε βάρος του.
2.Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να σας αφαιρέσει το εννεαπλάσιο της αξίας της περιουσίας σας, αν δεν προσέξετε.
3. Επιπρόσθετος σκοπός του είναι να αποκτήσει ρευστότητα το ταμείο Μ.Μ.Τ.ΠΣ Π.Ε για να μπορέσει να επιστρέψει σε 5 χρόνια τα δανεικά στους δανειστές της τρόικας.
4. Κατά την έννοια αυτή είναι ένας ύπουλος τρόπος φορολόγησης  με συντελεστή  τουλάχιστον 10% των μετοχικών περιουσιών των Ελλήνων  υπέρ της τρόικας με το πρόσχημα ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Αν νομίζατε ότι ξεφύγατε από την πρακτική της εσωτερικής υποτίμησης επειδή είστε “κεφαλαιούχος-επενδυτής” πλανάσθε οικτρά…
Και λέω ύπουλος, γιατί στην ουσία το ταμείο που μεσολαβεί προικίστηκε με κεφάλαια που αποτελούνται  μόνο από ομόλογα και μάλιστα ομόλογα που σε περίπτωση σοβαρής κρίσης στη ζώνη του ευρώ δεν θα αξίζουν απολύτως τίποτα. Δεν έχουν λήξη και δεν μπορούν να προεξοφληθούν ή να εισπραχθούν από κανένα. Μπορούν μόνο να εξοφληθούν και να ακυρωθούν, εφόσον ο εκδότης τους παραμένει αξιόχρεος (Ως πότε όμως, αφού εγγυάται κάθε μπατίρη-κράτος χρεοκοπημένο?)
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Το παιχνίδι αυτό παίζεται απαράλλακτο και σε άλλες χώρες.
‘Ενα παράδειγμα:
Τον Δεκέμβριο του 2010  αποφασίστηκε να συνενωθούν 7 προβληματικές εμπορικές περιφερειακές τράπεζες της Ισπανίας  και δημιουργήθηκε μία νέα μεγάλη τράπεζα με την ονομασία BANKIA. (Σας θυμίζει κάτι το νούμερο 7?)
Το 2011 η Bankia έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άντλησε από τους ισπανούς μετόχους της 3,1 δις ευρώ. Η  αρχική τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ήταν 2 ευρώ ανά μετοχή.
Το 2011 η μητρική εταιρία της Βαnkia BFA ενισχύθηκε περαιτέρω με άλλα 4,5 δις ευρώ από το ισπανικό ταμείο διάσωσης τραπεζών FROB.
Η τράπεζα αυτή ήταν το 2012 η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισπανία (σας θυμίζει κάτι η σειρά?) και είχε 12 εκατομμύρια πελάτες και 27.000 υπαλλήλους.Το ενεργητικό της ήταν 328 δις ευρώ .
Τον Μάιο του 2012  εμφάνισε ζημίες 2,98 δις ευρώ και κρατικοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Ισπανίας για να αποφύγει την κατάρρευση και την χρεοκοπία.
Παράλληλα με την κρατικοποίηση της ενισχύθηκε με το ποσό των 19 δις ευρώ .
Τον Μάρτιο του 2013 τα λεφτά αυτά εξανεμίστηκαν, καθώς εμφάνισε νέες  ζημίες ρεκόρ  19,06 δις ευρώ.
Στις 19 Απριλίου 2013 η Bankia  έκανε μείωση κεφαλαίου μειώνοντας την ονομαστική τιμή της μετοχής από τα 2 ευρώ σε 1 λεπτό και στην συνέχεια την ίδια ημέρα reverse split 1 προς 100.
Η  χρηματιστηριακή τιμή της σήμερα    είναι 4,165 ευρώ και η ημερήσια μεταβολή της ήταν  -17,03%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου