Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Προς Δυτικό Τύπο: «Αφήστε τη Ρωσία ήσυχη»

Προς Δυτικό Τύπο: «Αφήστε τη Ρωσία ήσυχη»
17 Φεβρουαρίου 2014 Αλεξάντρ Μπρατέρσκι, Gazeta.ru
Βομβαρδισμό αρνητικών δημοσιευμάτων από τα Δυτικά ΜΜΕ, δέχτηκε η Ρωσία πριν την έναρξη των Ολυμπιακών. Βέβαια, τώρα που όλα κυλάνε ομαλά, σιγά-σιγά άλλαξαν -έστω προς το πιο ουδέτερο- τους τόνους τους. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Όταν είναι καλόπιστη όμως.
Τις παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), ιδιαίτερα στη Δύση, ξεκίνησαν ένα κύμα αρνητικών ως επί το πλείστον δημοσιευμάτων.
Μαζί τους ενώθηκαν και οι bloggers και τα σαρκαστικά σχόλια δεν είχαν τέλος. Ωστόσο, μετά την τελετή έναρξης και την επιτυχή πραγματυοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος, οι Δυτικοί σχολιαστές άλλαξαν τον «τόνο» στις ανταποκρίσεις τους. Οι δημοσιογράφο, δεν βλέπουν πλέον τους Αγώνες μόνο σε φόντο «άσπρο – μαύρο». Ακόμη και τα άρθρα σχετικά με το θέμα των σεξουαλικών μειονοτήτων, είναι «χρωματισμένα» ουδέτερα.
Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός «National Public Radio» στις ανταποκρίσεις του επισημαίνει, ότι από την αρχή των Αγώνων οι αθλητές με «μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό» δεν αισθάνθηκαν καμία απολύτως διάκριση, ευρισκόμενοι στο Σότσι. Ο διεθνής τηλεοπτικός σταθμός «ABC» στην ιστοσελίδα του, δημοσίευσε ένα θέμα που αφορούσε στην κίνηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, να αγκαλιάσει δημοσίως την ομοφυλόφιλη Ολλανδή αθλήτρια, Ιρέν Βούστ, για να της ευχηθεί καλή επιτυχία στους αγώνες. Οι αναγνώστες στις ιστοσελίδες των βρετανικών εφημερίδων αντιμετωπίζουν και αυτοί με διαφορετικό τρόπο τους Ολυμπιακούς. Ανάμεσά τους είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν άδικες τις επιθέσεις στη Ρωσία.
Η Ρωσία αξίζει θαυμασμό
«Αφήστε τους ρώσους ήσυχους!», έγραψε στην ιστοσελίδα της βρετανικής ταμπλόιντ «Daily Mail», χρήστης με το ψευδώνυμο Iceman, ο οποίος «διακόσμησε» την υπογραφή του με την φράση: «Αγαπάω τη Βρετανία». Οι έγκυροι «Financial Times» σημειώνουν ότι οι Αγώνες στο Σότσι γίνονται σταδιακά ένα «κανονικό Ολυμπιακό show». Η εφημερίδα γράφει ότι η Ρωσία «αξίζει πολύ περισσότερα, από ότι αναφέρονται στις αρνητικές εκτιμήσεις του Τύπου. Τα περισσότερα ξένα έντυπα δημοσίευσαν ρεπορτάζ από το Σότσι για πεινασμένους σκύλους, αναλφάβητους πορτιέρηδες στα ξενοδοχεία ή για τις οδηγίες σε θέματα υγιεινής σε δημόσιους χώρους, κείμενα που φαίνονταν σαν εμπαιγμός για τη χώρα, η οποία έγινε ο αγαπημένος στόχος των ΜΜΕ για κοροϊδία και δαιμονοποίηση», γράφει η εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος του «The Guardian», Άλαν Γιούχας, αν και εξετάζει με κριτικό πνεύμα τα προβλήματα της Ρωσίας σε σχέση με την Ολυμπιάδα, είπε ότι «οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν στους Δυτικούς δημοσιογράφους ανεξάντλητο υλικό για προσβολές και παράλογα δημοσιεύματα σε βάρος της αντικειμενικότητας».
Αλλαγή ατζέντας
Μετά την έναρξη των Αγώνων, πολλοί δημοσιογράφοι άλλαξαν στάση και από επικριτές του Σότσι πέρασαν στην ανάλυση του επιχειρηματικού σκέλους της Ολυμπιάδας. Η εφημερίδα, «The Washington Post», δημοσίευσε ένα άρθρο για το «Ολυμπιακό εμπόριο». Για τους επιχειρηματίες που κερδίζουν πουλώντας σουβενίρ με τα Ολυμπιακά σύμβολα.
sochi Η «Wall Street Journal», εξετάζει το θέμα της χρήσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες. Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν ότι το Σότσι φαίνεται τώρα να έχει «οικοδομηθεί αρκετά» και μεταφέρουν τις απόψεις των ρωσικών και ξένων εμπειρογνωμόνων στον τομέα του τουρισμού, για το παρόν και το μέλλον του Ολυμπιακού θέρετρου στον Καύκασο.
Η αντίδραση στους Αγώνες των δυτικών ΜΜΕ είναι αρκετά λογική, δήλωσε στη «Gazeta.ru» αμερικανός δημοσιογράφος της τηλεόρασης που εργάζεται στο Σότσι. «Η κάλυψη των Αγώνων έχει επικεντρωθεί σε μια απολύτως θεμιτή ανησυχία για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, την ασφάλεια και άλλα συνήθη για μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θέματα. Επίσης, όλοι εκπλαγήκαμε για το κόστος της Ολυμπιάδας. Τώρα που τα ΜΜΕ έστρεψαν την προσοχή τους προς τους αθλητές, η ατζέντα της δημοσιότητας των Αγώνων έχει διαφοροποιηθεί, είναι πολύχρωμη και θετική».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, Φιόντορ Λουκιάνοφ, χαρακτήρισε επίσης την αντίδραση των ξένων ΜΜΕ, προβλέψιμη: «Το αρνητικό μήνυμα ήταν ελκυστικό. Τώρα, όμως, που η διοργάνωση πέρασε στο αθλητικό πρόγραμμά της, και δεν βρίσκουν «αποτυχίες» στους Αγώνες, το ενημερωτικό εκκρεμές ξαναγυρνά στη θέση ισορροπίας», είπε ο εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με τον Λουκιάνοφ, το μόνο συμπέρασμα που θα πρέπει να εξάγουν οι ρωσικές αρχές από τη «μιντιακή» εμπειρία, είναι ότι θα πρέπει να μάθουν να αντιδρούν ήρεμα στην κριτική.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gazeta.ru/politics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου